Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei Arcképek – Árpásy Miklós

A Szentendrei Arcképek című sorozatunkban egy-egy témát járunk körül úgy, hogy az érintetteket szólítjuk meg. Elsőként olyan jó példával elöljáró helyieket kérdeztünk, akik civilként közösséget építenek – legyen annak célja akár az önművelés, vagy a rászorulókon való segítés.

A Közösségépítők keretében arra keressük a választ, hogy portréink alanyainak miért fontos az embertársaikkal való kapcsolódás, a másoknak való segítségnyújtás.

ÁRPÁSY MIKLÓS – PARADICSOM KLUB

„Azt hiszem, minden a bátyám tandem-biciklijével kezdődött, még gyerekkoromban. Apám készítette a vázat, aztán szépen együtt összeraktuk.
Sok évvel később egy utazási iroda működtetése közben eszméltem rá, hogy ezt a kiváló szerkezetet jó dolgokra is lehetne használni: segítségével a vakok, gyengén látók is kirándulhatnának, és akár messzi tájakra is eljuthatnak. Hirtelen ötlettől vezérelve – hiszen előtte semmilyen tapasztalatom, sőt ismerősöm sem volt – felhívtam a vakok szövetségét. Hosszan, sokat beszélgettünk az ötletről, hogy miért lehet működőképes: mert a tandemen mindenki ugyanazt csinálja anélkül, hogy ’kényeztetnénk’ a fogyatékkal élőket… Az első próbatúrára –októberi metsző hidegben – 10 gyereket vittünk, óriási élmény volt! Akkor az országban ezt egyedül mi csináltuk, így mindenfelől jöttek: Győrből, Miskolcról; hajnalban keltek, hogy részt vehessenek a túrán… így kezdődött. Soha nem gondoltam rá munkaként, ráadásul közben rengeteg embert sikerült megismerni, és ez is nagyon jó dolog.
Azóta számos közös kiránduláson, vitorlázáson vagyunk túl, melyhez a keretet egy, eredetileg baráti társaságként működő csapatból alakult sportklub adja – közösség, barátok nélkül nem lehet, és talán nem is érdemes nekivágni semminek.
A lényeg, hogy mindent együtt csinálunk, a titok pedig az, hogy mindenki megtanulja közben: a fogyatékkal élőket nem segíteni kell, hanem együttműködni velük.”

PARADICSOM KLUB

Az egyesület egy baráti társaságból alakult 1990-ben – a 80-as évek közös vízitúráira, kerékpáros kirándulásaira alapozva.
A klub célja olyan aktív (kerékpáros, lovas, evezős, vitorlás stb.) programok, táborok szervezése, amelyeken vakok, gyengén látók és mozgássérültek is részt vehetnek. Ezek integrált túrák, nem kifejezetten fogyatékosoknak készülnek, de a szervezők fokozott figyelmet fordítanak speciális igényeik kielégítésére, megfelelő technikai eszközök és személyi feltételek biztosításával.
A klub tevékenységével a rossz társadalmi gyakorlatok megváltoztatására, a kulturális értékek és sportolási lehetőségek fogyatékos emberek számára is elérhetővé tételére törekszik.
Ennek érdekében kulturális programokat is szerveznek: felolvasó esteket, komoly- és könnyűzenei koncerteket, tárlatlátogatásokat, speciális mozi-vetítéseket. A klubon belül múzeumi szakcsoport is alakult – egy olyan szakértő csapat, akik a meglévő, vakok és gyengén látók számára is értékelhető, múzeumi és művészeti kiállítások megismerése és tesztelése után, segítik az ilyen kiállításokat szervező hazai intézmények munkáját. A Szépművészeti Múzeum felkérésére komplex programot dolgoztak ki a jövőbeli “tapintható tárlatok” még eredményesebb szervezése érdekében.
Jelenleg a SIFE- Sport mindenkié! – projekt keretében szlovák, román, cseh és osztrák partnerekkel együttműködve nemzetközi konferencia-sorozatot és bemutatótúrát szerveznek a korlátok nélküli sportlehetőségek fejlesztése érdekében. A projektet az Európai Unió támogatja.

fotó: Deim Balázs

Még több Szentendrei Arcképet a Közösségépítők témájában ITT ismerhet meg.

További cikkeink a témában