Ugrás a tartalomhoz

Programajánló október 17-24-ig

Nagyon sok színvonalas esemény vár ránk a hosszú hétvégén, az ’56-os forradalomra emlékezhetünk a Skanzenben, Radnóti Miklósra a könyvtárban. Mindezt könnyedebb programokkal is lazíthatjuk, lesz zene és tánc a Barlangban.

Ünnepi műsor és díjátadás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a polgármesteri köszöntő után Horváth Zsolt, a Szentendrei Baptista Gyülekezet lelkipásztora mond ünnepi beszédet. A városi kitüntetések átadását követően Sohase láttam ilyen időt címmel – Cseh Tamás-estet láthatnak, ahol  közreműködik majd Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Nemzet Színésze és Beck Zoltán énekes-dalszerző is. Kiegészítő program: délután négy órakor mécses-gyújtással is emlékezhetnek a megjelentek a Városháza előterében, az ’56-os emlékfalnál.
Helyszín: PMK Színházterme, Szentendre, Pátriárka u. 7.
Időpont: 2023. október 23. 17.00

’56 falun

Amikor 1956-ról beszélünk legtöbbször a budapesti eseményekről esik szó, pedig a „vidék forradalma” legalább annyi figyelmet érdemel, mint a fővárosé. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ugyanis vidéken kezdődött és vidéken ért véget. Budapesten kívül a vidéki nagyvárosokban az értelmiség mellett az ipari munkásság soraiban is elindult a szervezkedés, és a falvakban is megmozdultak az emberek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portái között több olyat is találunk, amelyek 1956-ban a forradalom vidéki eseményeinek színterei voltak. Ilyen például Fadd (Tolna megye), Jánossomorja (a korszakban Mosonszentjános és Pusztasomorja) vagy Ásványráró (Győr-Moson-Sopron megye). Ezeket a helyszíneket történelmi pontokká alakítjuk át, ahol a látogatók megismerhetik, mi történt 1956 októberétől ezeken a vidéki településeken. Emellett korabeli játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket.

Helyszín: Skanzen, Szentendre, Sztaravodai út 75.

Időpont: 2023. október 23.

Koncertek a Barlangban

A 30fok árnyékban zenekar visszatér Szentendre ikonikus színpadára, ezúttal a Pablo & the Escobar együttessel kiegészülve! Lesz itt blues, rock, alternatív zene, izgalmas hangszerelések, minden, ami egy jó koncethez kell. A Pablo and the Escobars jelenleg azon kevés alkotó fiatal blues rock csapatok közé tartozik, akik az autentikus 80-as évek texasi soundját keverik pop és grunge elemekkel. A 30fok kreatív, a művészetért rajongó fiatalokból álló zenekar, mindannyiukat különböző zenei stílusok mozgatnak meg, amit a dalaink is tükröznek, hangzásunk hol pop-rockos, hol jazz-es vagy alternatív folk-os. Szerves részét képezi zenéjüknek az improvizáció is, ami hol kötöttebb, hol teljesen szabad módon tölti ki a dalainkat.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18

Időpont: 2023. október 19. 21.00

Radnóti Miklós életútja

Kőszegi Ábel: Töredék – Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája a címe annak a könyvnek, amely nemrégiben jelent meg újra a Fórum Kiadónál. A cím arra utal, hogy a bori munkaszolgálat és a halálmenet története csupán töredéke annak, ami erről a korról Radnóti verseiből kiolvasható. Költészete – ebben a költőietlen korban is – közismert. Ám életéről és haláláról még ma is számos téveszme kering. Néhányuk eloszlatása nemcsak Radnóti korát, hanem költészetét is segítheti jobban érteni. Vendégünk: Kőszegi Ábel tanár. A beszélgetést vezeti: Széchenyi Ágnes irodalomtörténész

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2023. október 18. szerda 18.00

Márk evangéliuma

Márk evangéliumát a gyülekezeti tagok adják elő feldolgozva a teljes történetet. A darab egy kör alakú térben játszódik középen helyet hagyva a „színészeknek . A darabban 15 „színész” vesz részt, akik emellett a közönséget is bevonják a játékba. Az előadáson nincs jelmez, nincsenek kellékek, nincsenek mikrofonok, nincs narrátor, és nincs kötött forgatókönyv –a Bibliához való hűségen túl. A darab 90 perces és a férőhelyek korlátozottak, érdemes időben érkezni! Rendező: Ablonczy Áron, előadják: a Szentendrei Református Gyülekezet tagjai.

Időpont: 2023. október 20. péntek 19 óra
Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.
A belépés ingyenes!

Ladik Katalin – kiállításmegnyitó

Ladik Katalin a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja. Szülővárosa, a volt jugoszláviai Újvidék többnyelvűsége alakította Ladik vizuális megközelítését a nyelv és a költészet dimenziójában. Költőként indult, költeményeinek publikálása révén került kapcsolatba a hatvanas évek második felében az egyetlen magyar nyelvű avantgárd folyóiratként működő vajdasági Új Symposion körével. 2001-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 2016-ban Yoko Ono neki ítélte a Lennon–Ono-békedíjat. 2012-ben Magyarország Babérkoszorúja díjat nyert, 2017-ben meghívták a kasseli documentára. A hetvenes évek közepétől számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Legutóbbi, 2023-as megjelenése az O00000000-pus című egyéni kiállítása a müncheni Haus der Kunstban és az aacheni Ludwig Forumban volt. Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén él és alkot. Performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió. Megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját eszközként és médiumként használja.

A kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videómunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait. Köszöntőt mond: PROSEK Zoltán igazgató, megnyitja: Kürti Emese művészettörténész, a Közép-Európai
Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) kutatási igazgatóhelyettese

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

Időpont: 2023. október 21. 17.00

A kiállítás 2023. október 22. – 2024. április 21. között, csütörtöktől vasárnapig 10:00 órától 18:00 óráig látogatható.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.