Ugrás a tartalomhoz

Programajánló október 11-17-ig

Gazdag programkínálat kárpótol a héten a hűvösebb időért, választhatunk a koncertek, a mozik és a kiállítások közül.  

Magyarázat mindenre – Vetítés és filmklub

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes. A film végén Tanner Gábor filmesztéta várja az érdeklődőket egy izgalmas beszélgetésre.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2023. október 12. 17.45

Esőtükör – koncert

Az Esőtükör zenekar 1996-ban alakult Tatabányán. Első aktív ciklusa tíz évig tartott. Ez idő alatt kezdetben helyi, majd országos, sőt nemzetközi szinten is bemutatkozott. Számos tehetségkutató fesztivál díjazott zenekara volt. 1997-ben megjelent első lemeze, Vágy címmel, a tatabányai Peron Music Tehetséggondozó Alapítvány gondozásában, amely szép számban fogyott országszerte. Az Esőtükör hazai nagyvárosokban, többek között Szombathelyen, Szekszárdon, Komáromban, Tatán, Esztergomban, több ízben Budapesten adott sikeres klub- és fesztiválkoncertet. Szentendrére egy saját dalokból álló műsorral érkeznek. Zenéjük elsősorban gitár és ének központú, feszes dobtémákkal és húzós basszussal támogatva, mely befogadható, dallamos műfaj, mégis vastag, telt hangzású, erőteljes koncertélményt nyújt.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. október 13. 20.00

A Lajos-forrás meséje

Mese a Lajos nevű vízimanó és Nagy Lajos király hihetetlen és csudálatos találkozásáról, valamint a kettejükről elnevezett forrás eredetéről, röviden: a Lajos-forrásról. Juhász Kristóf járja az országot, gyűjti a meséket, legendákat, történeteket, aztán elmeséli őket. Legelőször azoknak, akik ott élnek, ahol gyűjtött. A falvak, városok népének, akiktől a történeteket eredetileg hallotta. Persze kicsit (olykor nagyon!) másképp mondja el, mint ahogy hallotta, hisz a mesemondók ezt így csinálják már évezredek óta, és ettől csak még izgalmasabb az egész.

 Helyszín: Duna-pari Művelődési Ház, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. október 15. 10.00

Barátkozni menő! – kiállítás

A Czóbel Múzeumban Czóbel Béla és barátainak festményei gyűltek össze: a művészek kapcsolatáról, közös élményeikről mesélnek. Egy alkotással egybekötött játékos foglalkozáson tovább barátkozunk az alkotásokkal és egymással. A programra regisztráció szükséges: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

Helyszín: Czóbel Múzeum, Szentendre, Templom tér 1.

Időpont: 2023. október 15. 10.00

A Ceredi Művésztelep kiállítása

Kerekasztal beszélgetéssel és könyvbemutatóval kezdődik a Ceredi Művésztelep kiállítása szombaton az Új-Műhely Galériában. A Művésztelep múltjáról, jelenéről, jövőjéről lesz majd szó a Művésztelep vezetőivel. A kiállítást Dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja majd meg, köszöntőt mond Kukorelly Endre József Attila-díjas író és Fürjesi Csaba grafikus, a Művésztelep művészeti vezetője és alapítója. Közreműködik Reményi Árpád lantművész.

Helyszín: Új-Műhely Galéria, Szentendre, Fő tér 20.

Időpont: 2023. október 14. 15.00

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.