Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Programajánló – november 21-27.

Adventi örömök

Az ünnepi készülődés mindig örömteli, és reménykeltő, még akkor is, ha ez a karácsony talán kevésbé lesz fényes, mint a korábbiak. Az öröm ránk találhat az utcán barangolás közben, az adventi vásáron forralt bort kortyolgatva, vagy épp egy film utáni beszélgetésen. Adjunk ennek esélyt, és induljunk el a héten is a városi programokra!

Barangolás Szentendrén

Művészeti, helytörténeti, régészeti séták indulnak szombatonként Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében.   A résztvevők Szentendre hangulatos, macskaköves utcáin barangolnak majd, amely alkalmat ad ara, hogy megismerjék a festők városának művészeti, építészeti hagyományait! Az adventi időszakban hat tematikus program hív kalandozásra a belvárosba, Barcsay, Vajda, Ilosvai Varga, Modok, Czóbel és a római kori kincsek nyomában.  Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Most csatlakozhatunk hozzájuk! A résztvevők a legizgalmasabb kilátópontokat keresik majd fel, ahonnan  szétnézve természetesen meg is örökíthetik, lerajzolhatják az ott feltáruló városképet. A sétán a gyerekek FMC vázlatfüzetet és ceruzát kapnak az alkotáshoz.

Az izgalmas barangolást György Gabriella múzeumpedagógus és Sütő Tünde múzeumpedagógus vezeti. Regisztráció szükséges, amelyet megtehetnek a regisztracio@muzeumicentrum.hu e-mail címen.

Időpont: 2022. november 26. 14.00-16.30

Helyszín: Szentendre, Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.

Adventi vásár

Idén is benépesül a Dumtsa Jenő utca és igazi vásári forgatag várja a látogatókat november 26-tól minden nap. A hagyományos karácsonyi gasztronómiai kínálatot, „megfűszerezve” kézműves portékákkal várnak mindenkit, és persze ott lesznek rég nem látott kedves ismerőseink is, akikkel okvetlenül összefutunk majd!

Helyszín: Szentendre, Dumtsa korzó

Időpont: 2022. november 26-tól 10-21-ig minden nap

 

Az első gyertyagyújtás

Advent vasárnapjain a Szentendrei Kulturális Központ szervezésében, 17 órakor meghitt, csendes ünnepség keretében, a Fő téren együtt gyújthatjuk meg a várakozás lángját. November 27-én, az első vasárnapon a gyertyát Fülöp Zsolt polgármester és Faragó Józsefné dr. Metykó Zsófia, Szentendre Város Közegészségügyi díjasa gyújtja meg, majd közösen imádkozhatunk Barbarics Péterrel, a Szentendrei Baptista Gyülekezet vezetőjével, végül az MH SZHTP Katonazenekarának karácsonyi koncertjére kerül sor.

Helyszín: Fő tér

Időpont: november 27. 17h

További időpontok: december 4. 17h, december 11. 17h, december 18. 17h

 

Mikrokozmosz

November 23-án nyílik meg a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. és a MAOE Képzőművészeti Tagozata által szervezett képzőművészeti kiállítás. A kiállítást Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitja meg. A MAOE 10. jubileumi és az eddigi katalógusait  D. Udvary Ildikó művészettörténész mutatja be. Az eseményen szakmai elismerést ad majd át Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a MAOE elnöke, Sárkány Győző grafikus, Érdemes Művész, a HUNGART és a MAOE alelnöke.

Helyszín: MANK Galéria, Szentendrei Régi Művésztelep,  Bogdányi utca 51.

Időpont: 2022. november 23. 17h.

 

Fiú a mennyből

A nagypresztízsű kairói egyetemen meghal a nagy imám. A vallásos vezető utódlási harca hamarosan elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget. A Fiú a mennyből világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Tarik Saleh előző filmjével, A kairói eset című politikai thrillerrel már számos elismerést begyűjtött, ezúttal ismét a kiváló skandináv színész, Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi mozit. A film után beszélgetésen vehetnek részt, amelyet Tanner Gábor filmesztéta vezet majd a Lélekmozi vetítéssorozta keretén belül.

Helyszín: Szentendre, P’Art Mozi, Duna korzó 25.

Időpont: 2022. november 26. 18h

 

Az írás története

A Zürichi Magyar Történelmi Egyesület „Régi Magyar nyelvű rovásírások munkacsoport” nyilvános, ingyenes előadását hallgathatják meg Budakalászon. A kerekasztal beszélgetés dr. Bérczi Szaniszló kandidátus, ELTE Fizikai Intézet és Záhonyi András mérnök, íráskutató vezetésével tartják majd, amelyen a beszéd és az írás kialakulásáról sok érdekes információt tudhatnak meg, rengeteg példán keresztül ismerve meg az emberiség egyik legnagyobb találmányát, a beszédet és az írást. .

Helyszín: Budakalász, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Szentendrei út 9.

Időpont: 2022. november 25. 17h

 

Barlang-buli

A Szentendre Elektronik egy elektronikus zenei műfajokra épülő, hiánypótló party-sorozat az egykori Dunarnia szellemében. Havonta egyszer a szentendrei Barlangban végre bulizhatunk hajnalig! Felvonultatják a hazai elektronikus zene nagyjait, és lehetőséget biztosítanak a helyi djknek is. Ott lesz, Pure Lust, Lois Viktor Jr. és Galamb.

Helyszín: Szentendre, Barlang, Duna korzó 18.

Időpont: 2022. november 26. 21h

 

Nikola Tesla szabadulószoba

Nikola Tesla, a világ egyik leghíresebb tudósa a helytörténeti kutatások szerint két alkalommal, 1881-1882-ben, valamint 1892-ben is tiszteletét tette tehetős pomázi szerb rokonainál. A rokonok háza éppen renoválás alatt áll, de a Teleki-Wattay Kastély felújított pincerészében most létrehozták a Nikola Tesla Kreatív Szabadulószobát, hogy játékosan emlékezhessünk rá. A név kötelez, nem nehéz kitalálni, hogy a szabadulást Nikola Tesla munkássága köré építették. A többi maradjon titokban! De ha a titkot le szeretné leplezni, jöjjön el, gondolkozzon, oldja meg a feladatokat, és találja meg az elfeledett találmányok dokumentációit, és már ki is szabadul! Részvételedhez mindenképpen előre bejelentkezés szükséges,  amelyet a +36 20 311 4436-os telefonszámon lehet megtenni.

Helyszín: Pomáz, Teleki-Wattay Kastély, Templom tér 3.

Időpontfoglalás:  +36 20 311 4436-os telefonszámon

 

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában