Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Programajánló február 13-20-ig – Ünnepeljük a szerelmet!

Ünnepeljük a szerelmet, a szeretetet ezen a héten, azokat az utakat, amelyek egymás felé visznek. Kevés alkalom kínálkozik erre, pedig sejthetjük, hogy ez vezet el a boldogságig. A héten olyan programokat kínálunk, amelyek ennek az útnak a titkait kutatják és ezáltal mélyebbre láthatunk önmagunkban.

Szép magyar komédia

Balassi Bálint alkotását az esztergomi Babits Mihály Színház előadásában láthatják. A dráma az olasz Cristoforo Castelletti egyik pásztorjátékának magyar nyelvű átköltése. Cselekménye alapján sokan a Szentivánéji álommal rokonítják, jóllehet, Shakespeare műve hat évvel későbbre datálható. De az biztos, hogy a szerelmi szálak itt is jócskán összekeverednek. Balassi egy olyan korban alkotta meg ezt a darabot, amikor a harok mindennaposak. A szerelem, és vele az élet azonban mindig utat tör magának. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ITT  tehet meg.

Helyszín: Esztergom, Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Díszterem

Időpont: 2023. február 13. 19:00

 

Dörgő koncert

Mocskonyi Dörgő első saját nagylemeze 2023. január 21-én jelent meg. Hallható rajta a letisztult gitáros dallamoktól a szívhez szóló pop-balladákon át, a pörgős rock’n’rollig mindenféle stílus. Most elsőként lehet koncert formában hallani a dalokat, melyhez régi-új zenésztársai lesznek segítségére: Vaskó-Fehérváry Regő dobon, Woller Péter és Steinbach György gitárokon, Csanády Vince basszusgitáron és Fáy Lukács szaxofonon. Ez lesz az első önálló klubkoncertjük, ahol bemutatják az új lemez teljes anyagát.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. február 17 20:00

 

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

Lehet-e egyszeriben közünk egy ismeretlenhez egy véletlen találkozás során? Karinthy Ferenc figuráit a magány űzi, akik bátortalan, vagy éppen meghökkentő lépéseket tesznek egy vadidegen felé. 1971-ben Szinetár Miklós rendezésében forgattak tévéjátékot Karinthy egyfelvonásosából Hámori Ildikóval és Sztankay Istvánnal, 1981-ben pedig Szentendrén láthatta a közönség a legendás előadást a Nosztalgia Kávéházban. A Szentendrei Teátrum idén szintén a városhoz és a Dunakanyarhoz sok szállal kötődő Szinetár Miklóst kérte fel, hogy állítsa színre a népszerű művet, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán alakításában. Az előadást különleges helyszínen, a Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt termében tekintheti meg a közönség.

Helyszín, Szentendre, Szamos Marcipán Múzeum

Időpont: február 19. Időpont: 18:00 – 19:30

 

Hangfürdő a kastélyban

Ezen a hangtálas, hangszeres hangfürdőn különleges relaxációs élményt kínálnak a szervezők Egervári Lilla Peter Hess-hangmasszőr és Kiss László hangbűvész. Peter Hess-hangtálak, handpan, gong és más egzotikus és meglepetés hangszerek megszólaltatásával segítik, hogy minél mélyebbre juthassanak önmagukban. A mély relaxációban oldódnak a blokkok, közelebb kerülhetünk az önvalónkhoz, így traumák lenyomatai oldódhatnak, beindulhat az öngyógyító mechanizmus. Javul az alvás minősége, és könnyebben kezelhetjük a mindennapos stresszt, sőt akár az izületi fájdalmakon is javíthat.
A hangfürdőre célszerű vinni polifoamot, kispárnát, esetleg plédet. A hangfürdő adományos.

Helyszín: Pomáz, Teleki-Wattay Kastélyszálló

Időpont: 2023. február 14. 18.00

 

Az almafa virága – Filmfestés a moziban

Az almafa virága című új magyar-vietnámi film után filmfestésre invitálnak a szervezők, ahol Varga Anna rajzpedagógus, művészetterapeuta várja a nézőket egy közös alkotó-foglalkozásra. A vetítésre váltott jeggyel a programon való részvétel ingyenes.

Az almafa virága olyan romantikus film, amely  napjaink Budapestjén játszódik. Egy fiatal vietnámi lány a felnőtté válás küszöbén áll, ám nincs kibékülve azzal a jövővel, amelyet a családi hagyományok jelöltek ki számára. Magyarországra utazik, hogy kiderítse, mi történt annak idején a nagymamájával, amiről az asszony a mai napig nem hajlandó beszélni. A lány titkon reméli, hogy a családi rejtély megfejtése a saját bizonytalanságait is segít megoldani. A Duna-parton találkozik egy fiúval, aki viszont az első pillanattól biztos benne, hogy a lány élete szerelme. Eközben a ’70-es évekbeli történetszálban egy vietnámi diáklány és egy fiatalember, az évfolyam sármőre ütközik egymásba az Agrártudományi Egyetem folyosóján. Egyre komolyabbá váló kapcsolatukat azonban éberen figyeli a felügyelőtiszt: az ő feladata biztosítani, hogy a Vietnámból érkezett ösztöndíjasok még véletlenül se akarjanak Magyarországon maradni, hanem diplomásként hazatérve dolgozzanak az országukért.
Az összefonódó szerelmi történeteket követve Az almafa virága felidézi a ’70-es évek Budapestjének különleges hangulatát, és elrepít az akkori, illetve a mai Vietnámba is.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2023. február 19. 18-00

 

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.