Ugrás a tartalomhoz

Praxisközösség: programok, szolgáltatások

Plusz szolgáltatások, egészségmegőrző programok indulnak a Szentendre és Vidéke Praxisközösség szervezésében.

Amikor megfogant a gondolat, hogy praxisközösség jöjjön létre a térségben, az a vágy vezérelte a benne részt vevő orvosokat, hogy mindenkivel megértessék: a civilizációs betegségek, a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri katasztrófák általában nem váratlanul, a génjeinkben meglapulva csapnak le ránk. Többnyire rajtunk múlik, hogy felébresztjük-e az alvó oroszlánt, az öröklött hajlamot.
Valójában a legtöbben tudjuk, hogy sokat kellene mozogni, jó volna lefogyni, a dohányzás és az alkohol káros, és sokkal egészségesebb stresszmentes életet élni, mint folyton idegeskedni. Csak persze más az elmélet és gyakorlat. Nyilván nehéz a finom, de kalóriadús magyar konyháról saláták fogyasztására átállni, minden cél és ok nélkül senki nem gyalogol szívesen napi 7-8 km-t, csak mert ezt ajánlja a WHO vagy a háziorvosunk. Nem beszélve a stresszről, amit lehetetlen elkerülni, sokszor nem is érthető ez az ajánlás, hogy kevesebb stressz legyen az életünkben.
Éppen ezekben a nehezen átállítható szokásokban segít a praxisközösség a plusz szolgáltatások megszervezésével. Arról van szó – és tulajdonképpen az egész programnak ez a lényege –, hogy azok a
praxisközösség orvosaihoz tartozó paciensek, akik szeretnének belevágni az életmódváltásba, de egyedül nem jártak sikerrel, most szakemberek támogatásával próbálhatják meg.
Egy előzetes állapotfelmérés után a háziorvos és páciense megbeszélik, hogy mit kéne tenni, mondjuk kevesebbet idegeskedni és végre letenni a cigarettát. Ekkor a háziorvos elküldi az illetőt stresszoldó tréningre és dohányzásról leszoktató tanfolyamra.

A Praxisközösség szervezésében a következő plusz szolgáltatások lesznek elérhetőek:
• Dr. Stauder Adrienn Williams ÉletKészség tréninget tart, összesen 8 alkalommal, egy-egy tréning 4×4 vagy 8×2 órás lesz.
• Lehetőség lesz pszichológiai tanácsadást is igénybe venni, Garai Nikoletta pszichológus segítségével.
• Lengyel Krisztina heti egyszer, kedd esténként az EFI-ben stresszoldó jógát tart, hat alkalommal.
• Szintén Lengyel Krisztina heti kétszer hat alkalmas nordic walking tanfolyamot szervez szerda délelőtt és péntek délután. Közösen, társaságban együtt mozogni a testnek és a léleknek is gyógyító, arról nem is beszélve, hogy a csoportok a hat alkalom után együtt is maradhatnak, túrázó baráti körként. Hol máshol lenne alkalmasabb nordic walking botot ragadni, mint éppen itt, mellettünk, a Pilisben?
• Dr. Gombás Katalin hat alkalmas dohányzásról leszoktató programot tart, igény szerinti gyakorisággal.
• Gombás Katalin doktornő és dr. Hasitz Ágnes újdonságként alvási apnoé szűrést vezet be.
• Hasitz doktornő vezetésével hamarosan megtartja első találkozóját a diabétesz klub, ami, akárcsak a többi program, hat alkalmas periódusokban működik majd.
• Indulnak egyéni és csoportos diétás tanácsadások, valamint egyéni és csoportos gyógytorna is minden, a Praxisközösségben részt vevő településen. Csobánkán pedig, ahol gyermekorvosi praxis vesz részt a programban, gyermekgyógytorna foglalkozások lesznek.
• Tóth Dániel pszichológus internetfüggés témában tart majd tanács-adást.
• Újraélesztést oktató tanfolyamok is szerveződnek dr. Szente Szilvia, dr. Rácz Katalin és dr. Kollár László segítségével.

A Praxisközösség sajnos nem minden környékbelinek tudja nyújtani ezeket a szolgáltatásokat, elsősorban a közösséghez tartozó orvosok – dr. Hasitz Ágnes, dr. Gombás Katalin, dr. Gál Katalin, dr. Szente Szilvia, dr. Kondor Andrea, dr. Rácz Katalin, dr. Kollár László, dr. Bartha Zsolt – pacienseit várják.
Minden klub, szolgáltatás a háziorvoson keresztül, állapotfelmérés után érhető el, aki tehát érdeklődik, ott jelentkezzen.
Természetesen a praxisközösség nagy rendezvényei, egyéb programjai mindenki számára látogathatóak.
Aki nem a praxisközösség paciensei közé tartozik, szintén sok és hasonlóan jó foglalkozást, tanfolyamot és programot talál az EFI (Egészségfejlesztési Iroda) szervezésében.
A programokról a Praxisközösség Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

A dohányzásról leszokásról és az alvási apnoéról – Dr. Gombás Katalin előadása a Szentendre és vidéke Praxisközösség szervezésében, 2019. április 30. kedd, 18 óra, Budakalász, Kós Károly Művelődési ház, nagyterem, Szentendrei út 9.

További cikkeink a témában