Ugrás a tartalomhoz

SZEMÉLYESEN

Összefogással újult meg a Móricz Zsigmond Gimnázium ebédlője

 Kerezsi Csaba, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium intézményvezetője annyira elhivatott iskolája iránt, hogy a nyár folyamán az ő vezetésével újult meg az iskolai ebédlő.

Kerezsi Csaba népszerű pedagógus: a gimnázium tanulói elismerően nyilatkoznak igazgatójukról. Tőlük értesültünk arról is, hogy idén nyáron az MZSG ebédlőjének felújításában az intézményvezető is kiemelkedő szerepet vállalt. A nyári szünet során pihenés helyett a menza megszépítését koordinálta, felügyelte a különböző folyamatokat, sőt ő maga is glettvasat és festőecsetet ragadott, hogy a tanévkezdésre már egy kibővült, megszépült helyiség várhassa a nebulókat.

– Minden évben kitűzünk magunk elé egy célt, hogy élhetőbbé tehessük a gyerekek számára az iskolát. Vannak elégedettség méréseink, fontosnak tartjuk meghallgatni a diákokat, a szülőket és persze a tanári kar visszajelzéseit is. Egyértelműen kiderült, hogy az ebédlő állapotával – sajnos joggal – elégedetlenek a móriczosok. Hiába ez az iskola egyik legnagyobb helyisége, már hosszú idő óta a legkifogásolhatóbb része is – elevenítette fel a kezdeteket az igazgató. – Úgy gondoltuk, ha már hozzányúlunk az ebédlőhöz, akkor ezentúl minden tanuló használhassa, ne csak a menzajeggyel rendelkezők. Nemcsak felújítottuk, de egyfajta közösségi teret is építettünk. A közétkeztetésben résztvevők mellett azokra is gondoltunk, akik otthonról hozzák az ennivalójukat. Számukra mikrohullámú sütőket és egy bisztró-sarkot alakítottunk ki. Létrehoztunk egy főzősarkot is, amit ezentúl a főzőszakkör vagy az osztályok használhatnak.

A menza megújítását egy ennek az ügynek az érdekében szervezett jótékonysági est bevételéből, illetve alapítványi forrásból finanszírozták. Számos helyi vállalkozás és a szülők többsége is támogatta a projekt megvalósítását.

– A felújítás egyértelműen az iskola közösségének saját erejéből jött létre, semmilyen állami pénzt nem kaptunk. Rengetegen támogattak adományokkal – legyen az akár pénzösszeg, akár építőanyag, akár saját kezűleg végzett munka– amiért nagyon hálásak vagyunk. A legnagyobb tétel a felújítás során az elektromos hálózat átalakítása volt. Ennek megtervezését egy villamosmérnök szülő vállalta magára, a munka elvégzésére felkért villanyszerelő is „jótékonysági áron végezte el a munkát – ismertette a részleteket Kerezsi Csaba, majd így folytatta:

 – Nagyon hálás vagyok a tanári kar sok tagjának, akik kapcsolataikkal, ötleteikkel és munkájukkal segítették a megvalósulást. Kitűnő karbantartóink a szabadságuk ideje alatt vizet és fűtést szereltek, burkoltak, festettek. Én magam mindig is szívesen végeztem ilyen munkákat. Folyamatosan jelen voltam, igyekeztem koordinálni a feladatokat, egyeztetni a szintén segédkező szülőkkel. Azt kell mondjam, hogy abszolút csapatmunka volt, nem csupán az én érdemem. Ezért is különleges hely az iskolánk, mert jól tudunk együtt dolgozni.

Azt még nem tudni, hogy milyen újabb közös célt tűznek ki maguk elé a szentendrei móriczosok, de az biztos, hogy nagy változások előtt áll az iskola. A jövő évtől ugyanis a 6+6 rendszerben is indítanak egy osztályt, és a négyosztályos tagozatok is megújuláson mennek keresztül. Kerezsi igazgató úr az oktatásban kialakult helyzet ellenére is optimista. A tanári kar felkészülten, izgatottan áll az új kihívás elé.

Keretbe: „Mindig is tanár akartam lenni”

Kerezsi Csaba valaha szintén a gimnázium padjait koptatta, és az ott eltöltött diákévek is nagy szerepet játszottak abban, hogy a pedagógusi pályát választotta. A szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumba 1995-ben tért vissza tanárként.

– Én mindig is tanár akartam lenni. Sosem az volt a kérdés, hogy mivel fogok foglalkozni, hanem hogy hol fogok tanítani. Amikor elkezdtem itt dolgozni, még szép számban jelen voltak a tanári karban saját, egykori oktatóim is, ez kissé feszélyezett, de pont ettől volt kihívás a dolog – emlékezett vissza az igazgató.

A kezdeti stressz után, hamar megtalálta a helyét az iskola életében; osztályfőnökként, a humán munkaközösség vezetőjeként, az érettségi vizsgabizottságok tagjaként, a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumért Alapítvány kuratóriumi elnökeként, később pedig intézményvezetőként. 2021-ben a Váci Tankerületi Központ az Év intézményvezetője címmel jutalmazta, ugyanebben az évben pedagógusnap alkalmából Szentendre város képviselőtestülete pedig a Pedagógiai Díjat ítélte oda számára.

– Szerencsés embernek tartom magam, mert szeretem a munkám. Amióta igazgató vagyok, azóta még inkább szeretek tanítani, hiszen a vezetői feladataim mellett – pláne ezekben a nehéz időkben – bemenni a gyerekekhez és egy-egy órát megtartani valódi felüdülés – meséli Kerezsi tanár úr – Kifejezetten élvezem, hogy ilyen változatos a munkám. Kiváló osztályaim voltak, szuper diákokkal, rengeteg olyan élmény ér általuk, aminek mondjuk egy multinál biztosan nem lehetnék részese, és ezért nagyon hálás vagyok.

 

Szőke Anna

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. október 11-ei lapszámában jelent meg.

Fotó: Deim Balázs

További cikkeink a témában