Ugrás a tartalomhoz

Omladozik a „rózsaszín ház”

Erdész László hívta fel a figyelmet, hogy leszakadt egy darab a házból, nem először. Megállapítása szerint az egyik párkány adta meg magát, állítása szerint egy héten belül másodszor történik ez meg. Ami biztosan látszik, hogy pár négyzetméternyi vakolat hever a földön. A valóban elhanyagolt épület sorsa jelenleg ismeretlen, az biztos, hogy 2019 júliusban értékesítette az önkormányzat a Bercsényi utca 2-4. szám alatt álló rossz állapotú házat a NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt.-nek.

„Az önkormányzattal napi kapcsolatban vagyunk, tudunk a problémáról. Dolgozunk rajta, hogy közösen jó megoldást találjunk, hogy több ilyen ne fordulhasson elő” –  mondta el dr. Tóth László,  a Nox Zrt. ügyvezetője megkeresésünkre, akit arról kérdeztünk, mit tervez tenni a veszély elhárítására.

Szentendre hivatalos oldala arról számolt be, hogy tavasszal Fülöp Zsolt polgármester egyeztetett a tulajdonossal a romló állapotú épületről, aki akkor vállalta, hogy elhárítja a balesetveszélyt, ám ez a portál információi szerint azóta sem történt meg. Az ügyben a Kormányhivatalhoz tartozó Építésügyi Hatóság járhat el, és szólíthathatja fel a tulajdonost a veszély elhárítására, de addig is a rendészet elkerítette az inkriminált részt.

Az ügyben kerestük a város főépítészét is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült elérnünk.

Mint azt korábbi lapszámunkban írtuk, az épület jelenleg elhanyagolt, lepusztult, évek óta üresen áll. Sokan talán már nem is emlékeznek rá, hogy korábban itt önkormányzati bérlakások voltak, a korzóra néző földszinti helyiségben pedig butik működött, majd egy ideig a Tourinform Iroda. Az önkormányzat már 2008-ban tervezte az épület felújítását, de forrás hiányában nem tudták megvalósítani, ezért 2013-ban az ingatlanra a szomszédos Bercsényi utca 2/a szám alatti – volt nyilvános wc – ingatlannal közösen építési koncessziós szerződést kötöttek: a közbeszerzési eljáráson kiválasztott koncesszor a teljes felújítás esetén 35 éven keresztül használta volna az épületet havi koncessziós díj fizetése ellenében. A terv – melynek nagy előnye volt, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdon maradt volna – sajnos kudarcba fulladt, a szerződést a képviselő-testület szerződésszegés miatt felmondta, így a „rózsaszín ház” 2018-ban visszakerült az önkormányzat tulajdonába. Bérbe adásra a leromlott, építés alatti állapota miatt, a felújítására pedig forrás hiányában nem volt esély, ezért a képviselő-testület az értékesítés mellett döntött. 2019-ben licittárgyalást követően 284 millió Ft-ért kelt el az ingatlan.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=791515278262385&id=100022117603001

Fotó: Medveczki Tamás

További cikkeink a témában