Ugrás a tartalomhoz

„Nem az számít ki honnan jön, hanem az, hogy mit gondol” – interjú Fülöp Zsolt polgármesterrel

 

Hogyan kapcsolódik Szentendréhez, milyen politikai múlttal rendelkezik városunkban?

Családommal és gyermekeimmel évtizedek óta élek Szentendrén, a város az identitásom meghatározó része. 1994 óta hat ciklusban képviselőként, az utóbbi négy évben pedig polgármesterként dolgozhattam a városért. Fiatal felnőtt koromban, a rendszerváltás idején léptem be a Magyar Demokrata Fórumba, és részt vettem a szentendrei szervezet megalapításában. Más pártnak azóta sem voltam tagja és nem is leszek, 2006 óta függetlenként tevékenykedem. A hosszú évek alatt megtanultam, nem az számít, hogy ki honnan jön, hanem az, hogy mit gondol egy adott problémáról. 

 

Az eddigi szentendrei közéleti tevékenysége során mi az az eredmény vagy tett, amire leginkább büszke?

A képviselőként elért eredmények közül azt emelném ki, amikor a kilencvenes években sikerült megakadályoznom a Lázár cár tér beépítését. Polgármesterként büszke vagyok arra, hogy a koronavírus járvány, az energiaválság és a csökkenő állami támogatások ellenére 2019 óta 3,5 milliárd forintnyi fejlesztés történt Szentendrén, melynek 38 %-át finanszírozta az önkormányzat. Sikerült elérnünk a népességszám növekedésének megállítását, annak ellenére, hogy az önkormányzatok mozgástere e téren folyamatosan sérült. Bevezettük a városrészi és az ifjúsági költségvetést, további adókedvezménnyel támogattuk az 1+1-es programokat, ezzel is erősítve a részvételi demokráciát. Megoldottunk néhány régi, az előző városvezetés idején ismert problémát, például a Vasvári óvoda tetőjének azbesztmentesítését, illetve megkezdtük a belvárosi csapadék és szennyvíz-hálózat szétválasztását. Kiemelhetőek az önkormányzati működés átláthatósága terén elért eredményeink, korrupciós vád minket nem érhet, a közpénzt a városra költjük el. Komoly eredményeket értünk el a sokszínű tájékoztatás terén is, hiteles információkat nyújtunk a lakosságnak. A Szentendre és Vidéke szerkesztősége közszolgálati szellemben, az önkormányzattól függetlenül működik. Magyarországon szokatlan, hogy több lapszámon át egyetlen kép sem jelenik meg a városvezetésről, én azonban büszke vagyok erre. Legújabb tájékoztatási csatornánk, a mobilapplikáció országos szakmai elismerést kapott, jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe.

 

Polgármesteri programjának mik a főbb pontjai? Milyen fejlesztési célokat tart fontosnak, és milyen forrásokból válósítanák meg?

A város értékeire, adottságaira támaszkodva javítani szeretnénk Szentendre élhetőségén, az itt élők életminőségén. Ebbe beletartozik az is, hogy olyan ügyekben is aktív legyen az önkormányzat, ahol neki nem is osztottak lapot. Ilyen a már kritikus közlekedési helyzet, a 11-es út és a HÉV felújítása. Vagy teljesen más ügy, a főtéri Kereskedőház, a Templomdomb és a Duna-korzó megújulása. Ezekért közös lobbizást kezdeményezünk. A fő cél az, hogy megőrizzük Szentendrét élhető kisvárosnak úgy, hogy ugyanakkor az infrastruktúrát és az intézményi fejlesztéseket felgyorsítsuk.

 

Mi a víziója, milyen város legyen Szentendréből hosszú távon?

Az a Szentendre, amit én elképzelek, nem ér össze Budapesttel, Budakalásszal és Pomázzal, nem terjeszkedik a természet rovására. Megújulnak és újra megtelnek élettel kulturális örökségeink, a Templomdomb és a Kereskedőház. Sok zöldfelület, gyermekhangtól hangos játszótér, élénk vízisport és vízi élet a Dunán, melyet a napi közlekedésre is használhatunk. A modernizált, gyors HÉV a Skanzenig közlekedik, négy szentendrei állomással. Az adóbevételeket nem vonja el a kormány, nem a kormányhivatalokban, hanem helyben dől el, mi és hogyan épüljön meg a városban.

 

Ön szerint mi a tétje és mi a jelentősége az önkormányzati választásokkal egy napon tartott európai parlamenti választásoknak? Lehet-e mindez hatással Szentendrére?

Fontos számomra a szabadság és az önkormányzatiság eszméje. Szentendre ezer szállal kötődik a kulturális sokszínűséget, a nyitottságot értéknek tekintő európaisághoz. Míg keleten diktátorok irányítanak, a nyugati demokráciák hagyománya a közös gondolkodás. Minden magyar településnek, városunknak is elemi érdeke, hogy az uniós források közvetlenebb formában jussanak el a településekre. 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.