Ugrás a tartalomhoz

Művészek és szerelmek – felolvasószínházi estek Szentendrén

Színház, művészet és regényes szerelmek – a Szentendrei Teátrum felolvasószínházi előadásai a DMH Barlangjában. Munkácsy Mihály és Cécile Papier levelezése alapján írt előadást Györgyi Anna és Vasvári Csaba előadásában, október 31-én láthatta a közönség. November 7-én a szentendrei festő házaspár, Anna Margit és Ámos Imre életét és művészetét bemutató előadással folytatódik a sorozat.

A Csókol hű Miskád című est Krasznai Réka művészettörténész avatott előadásával kezdődött október 31-én, a Barlangban. A Munkácsy alkotásait elemző bevezető izgalmas szakmai hátteret nyújtott a felolvasóesten kibontakozó személyes történethez.

A Siralomház című képével egy csapásra ismertté vált festő egy párizsi estélyen találkozott a művészetkedvelő Edouard de Marche báróval és temperamentumos feleségével, a polgári származású Cécile Papier-vel. A báróné valószínűleg titokban már ekkor beleszeretett a 189 centi magas, széles vállú, temperamentumos festőbe, akit imádtak a nők. Amikor 1873 nyarán meghalt de Marche báró, a gyászév leteltével Munkácsy házasságot kötött a báró özvegyével, a huszonkilenc éves Cécile Papier-vel, aki fontos szerepet játszott férje pályájának alakulásában: céltudatosan egyengette a labilis lelkületű Munkácsy karrierjét.

Fotók: Deim Balázs

Festő égő ház előtt – A Szentendrei Teátrum következő felolvasószínházi előadásában Anna Margit és Ámos Imre naplójegyzetei nyomán bontakoznak ki az elválaszthatatlan házaspár utolsó évei.

Anna Margit: Pető Kata
Ámos Imre: Vasvári Csaba
Bevezető előadást tart: Benyovszky-Szűcs Domonkos festőművész, az Értsd a Kortárst! alapítója
Író, rendező: Réczei Tamás

1943 áprilisában a 30 éves Anna Margit férje naplójegyzeteit olvasta. A pesti lakásban hagyott füzet utolsó bejegyzésében a 36 éves Ámos Imre közös párizsi útjukra emlékezett. Mindketten szabad lelkű művészek voltak, s akkor már több mint egy éve nem látták egymást. Egy darabig még jöttek tábori levelezőlapok a munkaszolgálatra hurcolt férfitől, később azonban semmi hír nem érkezett róla. Ámos Imre ekkor egy ukrajnai parasztház padlóján feküdt élet és halál között, de rengeteg szenvedés után hazajutott a harmadik munkaszolgálatából is, és újra festeni kezdett. Még kétszer vitték el. Barátai és felesége megpróbálták rávenni, hogy próbáljon elmenekülni, búvóhelyet keresni, de ő azt válaszolta: „menjen minden, ahogy a víz folyik.”
Anna Margit barátainál bujkálva élte túl a háborút, apja és családtagjainak többsége koncentrációs táborban végezték. Két éven át várta haza mindennap a férjét, s csak ezután törődött bele a megváltoztathatatlanba. Eldöntötte, hogy úgy lesz méltó Ámos örökségéhez, ha élni és festeni fog.

Belépőjegy: 1900 Ft
Diák-, nyugdíjas jegy: 950 Ft (igazolvány felmutatásával)

Jegyek elővételben válthatók: https://szentendre.jegy.hu/program/festo-ego-haz-elott-anna-margit-amos-imre-109659/599191, illetve a Tourinform Irodában (Szentendre, Dumtsa Jenő u. 22.)

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.