Ugrás a tartalomhoz

Megnyílt Haász István „Nagyítás” című kiállítása

Megnyílt Haász István Munkácsy-díjas festőművész tárlata a szentendrei Vajda Múzeum IKON kiállítóterében. A Nagyítás című, különleges, nonfiguratív sorozatból álló kiállítást Bodnár Zoltán műgyűjtő nyitotta meg.

A Nagyítás (Blow Up) cím nem véletlenül ismerős. Antonioni leghíresebb filmje a valóság és a kép különös viszonyáról szól, de valójában a művészet egésze, a látott és a művész szemén átszűrt realitás kerül diskurzusba. Haász István műveiben, sorozataiban egyazon idom, szín, felület, térforma egymásra hatásait, végtelen változatait modellezi le, különböző anyagok felhasználásával, reagálva a művészet gyakorlatát mindig is befolyásoló társadalmi folyamatokra. Azzal, hogy a mindennapi élet és a művészet egyazon csatornán, a közösségi hálón kommunikálja magát, a képek befogadási ideje rövidül. A művész láthatósága megnövekszik, ha repetitív módon reagál saját műveire, azoknak variációit készíti el, így gyorsan felismerhető, autonóm jelet hagy az internet globalizált struktúrájában. Ennek a folyamatnak egy stációja a pandémia idején, a Ferenczy Múzeum grafikai műhelyében készült Karantén I-X., címet viselő szitanyomat széria. A 10 grafikát magába foglaló sorozat és az egyedi lapok az IKON-ban megvásárolhatók. 

 

A Vajda Lajos Múzeum IKON kiállítótere a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget. A lokális párbeszéden túl, professzionális keretek között képviseli Magyarországon és külföldön a kiállító művészeket.

 

A kiállítás megtekinthető:
július 15–31., szerda – szombat 14:00–17:00
augusztus 1–29., csütörtök – vasárnap 14:00–17:00

 

Forrás: Ferenczy Múzeumi Centrum / www.muzeumicentrum.hu

Fotók: Deim Balázs

További cikkeink a témában