Ugrás a tartalomhoz

Mátrai Erik helyspecifikus installációja a MANK Galériában

A szentendrei MANK Galériában 2021. július 30-án nyílt meg Mátrai Erik Color vacui című helyspecifikus térinstallációja. A kiállítás által a galéria fehér falai helyett a látogatók egy különleges hangulatú, színekben és fényben úszó térbe léphetnek be, melyet a művész kifejezetten erre a tárlatra, a MANK Galéria téri adottságaira és fényviszonyaira komponált.

Mátrai Erik korábbi alkotásai között szerepel a 2016-ban az acb Galériában megvalósult AcbSpace és a 2018-as Color reflex wall című munkája. A fényhatások egyikét, a színtükröződés jelenségét felhasználó munkák – a galéria egész terét betöltő installáció mellett – táblaképek formájában is megjelennek a kiállítótérben. A tér és az idő dimenziójában kibontakozó helyspecifikus installáció címében a horror vacui képzőművészeti fogalmát felhasználva az optikai jelenségek színtani vonatkozásait, az anyag és az anyagtalan közötti átjárást, illetve az érzékelés tapasztalatait helyezi a középpontba. A művész a színreflex tér és a kisebb munkák esetében is a néhány éve megkezdett alkotói folyamatához nyúl vissza, a fény téralakító tulajdonságait kutatja a fehér felületeken megjelenő színtükröződések által. Az így létrejött új térben a galéria fehér oszlopai a falon látható színreflex képek rácsait idézik meg, felbontva a táblaképeken látható előtér-háttér helyzetének sorrendiségét, beleértve a néző pozícióját, aki része lesz a művész által a falra applikált színek és a galériába érkező természetes fény komplex egymásra hatásának.

 

A MANK Galéria terében létrehozott installáció napszaktól és időjárástól függően eltérő intenzitású látványt nyújt, a természetes fény változásai alakítják a tér elemeire vetülő színhatásokat. A fehér falat a színes vásznakról vetülő reflexfények színezik be, a vásznak ezen hatás eléréséhez eszközül szolgálnak. Az installáció befogadása hosszabb, elmélyült szemlélődést kíván a térben, a szemnek időt kell hagyni arra, hogy érzékennyé váljon. A színélmény kiteljesedését a néző mozgása teszi lehetővé.

A tárlat szintén látogatható lesz az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ArtKert összművészeti fesztivál ideje alatt. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén ismét megtartja saját szervezésű háromnapos programsorozatát 2021. augusztus 27. és 29. között, ahol koncertek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Rendhagyó módon pedig Mátrai Erik tárlatán maga a művész kalauzol végig minket 2021. augusztus 28-án.

A kiállítás kurátora Roskó Mária.

Mátrai Erik Color vacui című kiállítása egészen 2021. augusztus 29-ig tekinthető meg a MANK Galériában, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, valamint szombaton 10 és 17 óra között.

Fotó: Csákvári Zsigmond

Forrás: MANK Nonprofit Kft. / www.alkotomuveszet.hu

További cikkeink a témában