Ugrás a tartalomhoz

Május 10-én Giro d’Italia Szentendrén

A GiroHungary2020 szervezőbizottsága tartott sajtótájékoztatót a Városházán február 19-én újságíróknak, helyi vállalkozóknak és sportvezetőknek a világ egyik legnagyobb, több mint százéves múltra visszatekintő országúti kerékpáros körverseny részleteiről. A Giro D’Italia első három szakaszát hazánkban rendezik meg: a versenyzők 64 településen mennek keresztül, köztük Szentendrén. A sportesemény kiemelt médiafigyelmet kap, így nagyon fontos, hogy az érintett települések milyen képet alakítanak ki saját magukról, milyen kreatív ötletekkel próbálják felhívni magukra a figyelmet. A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a verseny napján a gépjárműforgalom erőteljes korlátozására kell számítani.

Verseny, fesztivál és show

Igazán lendületes rendezvény érkezik Magyarországra és Szentendrére, a Giro d’Italia ugyanis Európa második legrangosabb körversenye a Tour de France után. A rendezvény nemcsak sportesemény, hanem fesztivál, show és személetformálás is egyszerre. A rendezvényt mindenhol kiemelt figyelem kíséri, különösen Olaszországban nagy az érdeklődés, ahol az átlag nézőszám eléri a 400 ezret. A szervezők elmondták, hogy a mezőny indulása előtt két órával reklámkaraván – egy kamion mintegy 25-30 autó kíséretében – érkezik, s ott áll meg, ahol nagyobb nézőközönég van. Zenés-táncos performansszal teremtenek vidám hangulatot, és apróbb ajándékokat is osztogatnak.

Országimázs-építés

Május 9-10-11-én 22 csapat 8-8 versenyzője, összesen 176-an vágnak neki a versenynek. A 21 szakaszból álló verseny első három szakasza rajtol hazánkban. Az első etap startja a Hősök terénél lesz, és 8,3 km megtétele után jutnak a versenyzők a Budai Várba. A 2. szakasz érinti városunkat, melynek célpontja Győr. A 3. etap Székesfehérvárról indul, a versenyzők Nagykanizsára érkeznek, és majd itt hagyják az el az országot, hogy már másnap Olaszországban rajtoljanak. A versenyt 2000 újságíró közvetíti közel 200 országban több tízmillió nézőnek. A versenyzőket négy motoros kamera kíséri, illetve két helikopter, s az egyik folyamatosan a táj szépségét mutatja be. Mindez hatalmas reklámértéket jelent, és jó lehetőség az országimázs építésére, arra, hogy megmutassuk kultúránkat, művészetünket, gasztronómiánkat, tájaink szépségét mintegy „mozgó képeslapként”. A verseny gazdasági szempontból is előnyös, a tapasztalatok szerint mindenhol emelkedett a vendégéjszakák száma, illetve például Írországban minden egyes font, amit a szervezők belefektettek, 2,5 fontot hozott vissza. Magyarországon is hasonló megtérüléssel szeretnék a versenyt megrendezni.

A rózsaszín jegyében

A szervezőbizottság szeretné a helyieket minél nagyobb mértékben bevonni a versenyzők fogadásába, hasonlóan Olaszországhoz, ahol a városok szinte versenyeznek egymással, hogy melyikük a legkreatívabb, a legszebben feldíszített. A lényeg, hogy a rózsaszín domináljon, ami lehet zászló, lufi, esernyők, drapéria, vagy akár sütemény, fagylalt is. A szervezők szerint nem kell drága dolgokra gondolni, inkább fantáziára, képzelőerőre van szükség. Segítségképpen inspirációs anyagot adnak a városvezetésnek, amelyek megmutatják, hogy más városokban milyen ötletek merültek fel.

Útlezárások

A rajt május 10-én, vasárnap 12.30-kor Budapesten lesz. Szentendrére kb. 13 órakor érkezik a mezőny, és a 11-es főút és a Sztaravodai út érintésével Pilisszentlászló felé hagyják el a várost. A versenyzők átlagsebessége 45 km/óra, úgyhogy pár perc alatt átsuhannak a városon. Nálunk – ellentétben a fővárossal – nem lesznek kordonok, az útvonalat a rendőrség és a polgárőrség biztosítja.

A verseny napján 10-től 14 óráig útlezárásra és erős forgalomkorlátozásra kell számítani, elsősorban a 11-es főúton és a Sztaravodai úton. A keresztirányú forgalmat bizonyos időközönként átengedik, de lesz olyan időszak, amikor hermetikusan lezárják az utat a gépjárművek elől. Még sok technikai részletet kell egyeztetni, a cél, hogy minél kisebb terhet jelentsen a rendezvény a lakosoknak. (Az útlezárásokról a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk. A szerk.)

Előesemények, szurkolói zóna

A városvezetés kerékpározással kapcsolatos előeseményeket tervez április 1-jén, 18-án és május 2-án, tájékoztatta a megjelenteket Pilis Dániel alpolgármester, illetve pályázatot írnak ki az iskolák számára attrakciók létrehozására. A verseny idején szurkolói zónát alakítanak ki a Postás strandon, ahol egész nap olasz, magyar és helyi gasztronómiai különlegességeket kínálnak egyéb programok kíséretében.

A városvezetés hívja a lakosokat és minden érdeklődőt a látványos versenyre, amelyen igazi világsztárok indulnak, és még arra is van esély, hogy magyar versenyző is bejusson a résztvevők közé. Az elmúlt években több száz millióan követték figyelemmel az olasz körverseny eseményeit, májusban ezek az emberek a mi településünket fogják látni, amire fel kell készülnünk.

Akik szeretnének további tájékoztatást az eseményekről vagy bekapcsolódni az előkészítő munkába, a giro2020@ph.szentendre.hu email-címen vehetik fel a kapcsolatot a szervezőkkel.

További cikkeink a témában