Ugrás a tartalomhoz

Lássátok, lássátok! – Az ÚjMűhely Galéria karácsonyi kiállítása

A szentendrei ÚjMűhely Galéria angyalszárnyakon hozza el nekünk adventi kiállítását, melyet az egyik legismertebb és legrégebbi karácsonyi énekünk, a Mennyből az angyal egyik sora inspirált. A kiállítás címe Lássátok, lássátok!, mely felhívás a karácsony ünnepének lényegére és mélységére kíván rávilágítani. A szemkápráztató karácsonyi forgatagból egy meghitt online galériatér várja a látogatókat, ahol kortárs képzőművészeti alkotások segítik az ünnepre hangolódást. A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában mindennapjaink fénypontja is lehet, a kiállított munkák ugyanis meg is vásárolhatók.

Az emberiség történetének első karácsonyakor egy angyal hirdette ki a pásztorok számára Jézus megszületését. Egy csillag fénysugara mutatta az utat Betlehem felé, hogy az egyszerű pásztorok is megláthassák a csodát, a kisdedet, aki maga „a világ világossága”.  Ahhoz, hogy a pásztorok és a bölcsek is megélhessék ezt a csodálatos ünnepet, fel kellett ismerniük a csillag iránymutatását, és meg kellett érteniük az angyali üzenet lényegét. 

Kiállításunkban a karácsony ünnepének fényességét olyan kortárs műalkotásokkal idéztük meg, melyek maguk is a lényeglátásra utalnak. Annak fontosságára, hogy a szemet kápráztató karácsonyi forgatagban meglássuk az ünnep lényegét, megéljük annak mélységét. A tárlat képzőművészeti alkotásai segítenek ráhangolódni az ünnepre, hogy ne csak a kirakatokban nézzük őket, hanem meglássuk általuk a karácsony ünnepének csodáját. 

A kiállítás koncepciójához válogatott kortárs művek kompozíciói felvonultatják a karácsony ünnepéhez köthető vallási és profán motívumokat is – ilyen az angyal, a szarvas, a barlang, vagy a betlehemi jászol. A figurális művek mellett nonfiguratív alkotások is megjelennek, melyek komplex módon, akár elvonatkoztatva utalnak az év legfényesebb ünnepéhez kapcsolódó szimbolikára. Ezért kiemelt szerepet kap magának a fénynek az ábrázolása, megjelenítése is, mely a látás képességének alapvető feltétele. A fény, mely elválaszt a sötétségtől és kiemel. A fény, mely beragyogja és áthatja az ünnepet. A fény, mely Jézus maga.  A válogatásban olyan műalkotások is helyet kaptak, melyek felfelé, az égi szféra felé irányítják a tekintetünket. Ezáltal lehetőséget nyújtanak arra, hogy a figyelmünket is kiemelve lényeglátásra törekedjünk. 

A változatos stílusok és műfajok tanúi annak, hogy milyen sokféleképpen lehet a látásunkat élesíteni. Némelyik mű kifejezetten próbára teszi látó érzékszervünket, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is.

Az idei karácsony sok szempontból más lesz, mint a korábbiak. Mintha a fizikai lehetőségeink leszűkítésével sokszor a legmegfoghatatlanabb és leglényegesebb dolgok maradnának meg nekünk. A kiállítás online formája igazodik ezekhez a leszűkült lehetőségekhez, megvalósulása azonban segít megélni, és megérteni a karácsony valódi értékeit és gazdagíthatja az otthon töltött idő minőségét.     

A művészet által közvetített misztikum és csoda pedig ajándék formájában akár mindennapjaink fénypontja is lehet. Az online kiállítás alkotásai ugyanis megvásárolhatók, amelyhez nem kell mást tenni, mint írni a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre.

Kiállító művészek: Baksai József, Bálint Ildikó, Czene Márta, G. Szabó Beáta, Gilly Tamás, Hajas Katinka, Herman Levente, Horváth-Lóczi Judit, Kalmár János, Keresztes Dóra, Kiss Márta, Mayer Éva, Lovas Ilona, Orosz István, Sipos Boglárka, Sziebert-Tóth Judit, Tápai Nóra, Verebes György

Kurátor: Sipos Tünde

Társkurátor: Szepes Hédi

A kiállítás december 2-31. között megtekinthető a www.alkotomuveszet.hu oldalon.

Forrás: MANK Galéria

Fotó: pexels.com

További cikkeink a témában