Ugrás a tartalomhoz

Heti sajtószemle – 2022. február 21-27.

Szentendre kész menekülteket fogadni a háború sújtotta Ukrajnából – 30 helyet ajánlott fel a város – tájékoztatta  Fülöp Zsolt polgármester a Járási Védelmi Bizottság elnökét. A menekülteket a V8-ban tudják fogadni, maximum 30 napra. Az ellátásról a Szentendréért Közalapítvány gondoskodik. Az alvóhelyeket a Magyar Vöröskereszt biztosítja.

Még 2020 márciusában találtak csontokat egy családi ház udvarán Szentendrén, egy sittes zsákban. Később az orvosszakértő megállapította, hogy két csecsemő csontjait rejtette a zsák. A 24.hu cikke szerint a rendőrség lezárta a korábban emberölés gyanúja miatt indított ügyet, mert nem lehetett megállapítani, hogy bűncselekmény történt-e. A lap úgy tudja, hogy savval öntötték le a zsákban talált gyerekcsontokat az eltüntetésük előtt.

Rövíditett útvonalon fog járni a HÉV a hétvégén. Szombat reggel 8-órától vasárnap este 7 óráig csak Kaszásdűlőig közlekednek a szerelvények. Tovább utazni H5 pótló busszal lehet.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján található információk szerint 4 jelöltet vettek nyilvántartásba a Pest megye 3. OEVK-ban, illetve még kettőt bejelentettek. A nyilvántartásba vett jelöltek: Tihanyi Csaba – Normális párt, Buzinkay György – ellenzéki összefogás, Pál Béla – Mi hazánk (nem jogerős) – Dr. Vitályos Eszter – Fidesz-KDNP. Bejelentettek: Kövesdi Miklós – MKKP, Polocsányi Béla – MEMO. Az ISZOMM és a Munkáspárt közös jelöltjének nyilvántartásba vételét elutasították.

Szintén a választáshoz kapcsolódó hír, hogy a választási bizottság dr. Vitályos Esztert, a Fidesz-KDNP közös jelöltjét elmarasztalta, mert kampányidőszakban osztotta ki egy szentendrei iskolában egy állami program keretében beszerzett laptopokat. A bizottság eltiltotta a további jogsértéstől, de bírságot nem szabott ki rá. Nem ő volt az egyetlen jelölt, aki gimnáziumban osztogatott, Becsó Zsolt Salgótarjánban, Csöbör Katalin pedig Miskolcon adott át laptopokat.

Uniós pénzből 133 milliárd forintot fordít a kormány laptopbeszerzésre a következő években. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára Nyíregyházán jelentette be, hogy összesen 615 ezer gépet vásárolnak a tanárok, valamint az 5.-12. évfolyamon tanulók számára. A múlt héten ebből már 120 ezer darab számítógép kiszállítása megkezdődött. A számítástechnikai eszközöket uniós és kormányzati forrásból vásárolták.

További cikkeink a témában