Ugrás a tartalomhoz

Kubinyi Program: a kért támogatás töredékét kapta az FMC

A kért támogatás töredékét kapta az EMMI múzeumfejlesztésekre kiírt Kubinyi Ágoston Programjának pályázatán a Ferenczy Múzeumi Centrum. A múzeum csaknem 35 millió forintos támogatásra nyújtott be pályázatot, amire mindössze 2 millió Ft-ot ítélt oda a tárca. Gulyás Gábor, az FMC igazgatója levélben értesítette az önkormányzatot arról, hogy a megítélt támogatásból nem valósítható meg a pályázati cél, az Ámos Imre-Anna Margit Múzeum új állandó kiállításának megújítása.

Még júniusban írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a múzeumfejlesztési Kubinyi Ágoston Programot. Ebben a programban állandó kiállítások felújítására vagy létrehozására, a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására és más kisebb infrastrukturális fejlesztésekre tudnak a múzeumok támogatást igényelni.

Az EMMI összesen 370 millió forintot osztott szét – derül ki a tárca közléséből. A döntéseket Kásler Miklós miniszter hozta meg személyesen, november 11-én. A Magyar Hang cikke szerint azokban a városokban, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ellenben oda, ahol megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós.

Mindezek mellett Szentendre önkormányzata értetlenül áll azelőtt, hogy Szentendre, a festők városa csupán töredékét kapta a kért támogatásnak.

Gulyás Gábor igazgató levele

További cikkeink a témában