Ugrás a tartalomhoz

Kiállításmegnyitó az ÚjMűhely Galériában

A korlátozások feloldása nyomán megnyitja kapuit az ÚjMűhely Galéria május 26-án 18:00 órakor a Keserü Ilona alkotásait bemutató tárlat megnyitójára. A részvétel regisztrációhoz kötött, és csak védettségi igazolvány birtokában lehetséges.

Az ÚjMűhely Galéria hosszú évtizedek óta a szentendrei művészet egyik emblematikus kiállítótere. A Szentendrei Grafikai Műhely autentikus helyszínén, a galéria második emeletén kiemelkedő minőségű szitanyomatok készültek Lipták Mihály nyomdamester vezetésével. A lokálpatrióta, szentendrei művészek mellett a kezdetektől lehetőséget kaptak itt azon kiemelkedő kortárs alkotók is a bemutatkozásra, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kultikus művészeti központhoz. Így a magyar kortárs művészet kiváló grafikusai és képzőművészei valódi műhelyként használták a helyet.

Keserü Ilona 1979 és 1984 közötti alkotói időszakában jelentős szerepet játszott Szentendre, ahol a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész a Szentendrei Régi Művésztelep nyári műterembérlőjeként aktívan részt vett a város művészeti életében is, az egykori Grafikai Műhelyben pedig számos szitanyomatot készített. Jelen tárlat helyszínének elődje, az egykori Műhely Galéria 1983-ban adott helyet Keserü Ilona Rajzok, szitanyomatok című önálló grafikai kiállításának.

A felújított ÚjMűhely Galéria megnyitásának alkalmából Keserü Ilona Szentendréhez köthető grafikáit mutatják be, melyek közt kiemelt helyet kapnak a Szentendrei Teátrum előadásaihoz is készített jelmez- és díszlettervei. Köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. A kiállítás koordinátora Sipos Tünde művészettörténész.

A megnyitón a vírushelyzet miatt korlátozott számban fogadunk látogatókat, a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, regisztráljanak a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen május 26-án 8:00-ig. A megnyitón a maszk viselése kötelező, továbbá a védettségi- és személyigazolvány felmutatásához kötött. A kiállításmegnyitó nyilvános, ugyanakkor élőben követhető a MANK Facebook-oldalán.

A kiállítás 2021. július 3-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 10 és 18 óra között.

 

Forrás: www.alkotomuveszet.hu

Borítófotó: Horváth S. Gábor

Keserü Ilona: Jelmezterv, Vízkereszt, vagy amit akartok, Szentendrei Teátrum, 1973, a Bohóc, Olivia szolgája szerephez, Reviczky Gábor részére

További cikkeink a témában