Ugrás a tartalomhoz

Két ősbemutatóval nyit a Teátrum

A Szentendrei Teátrum programja augusztus 7-én kezdődik. Három héten át kamaradarabok, jazzkoncertek, koncertszínházi előadások, gyerekdarabok várják a nagyérdeműt.

A Szentendrei Teátrum a Ferenczy Múzeumban tartott sajtótájékoztatót az idei programokról 2020. július 8-án. A meghívott színházi szakemberek, szereplők a városhoz való kötődésükről és természetesen a bemutatandó darabokról is meséltek.

A Teátrum idei házigazdája Nagy Dániel Viktor színművész, aki természetesen színpadra is áll az Ujj Mészáros Károly rendezésében megvalósuló Didier Caron Hamis Hang című műben. Nagy Dániel Viktor kedves szavakkal beszélt a városról, ahol első fellépése 2013-ban egy Orlai produkcióban volt. „Ritkán állok oda ügyek mellé, de ha odaállok, azt teljes mellszélességgel teszem ” – mondta Nagy, aki számára Szentendre egy ékszerdoboz, egy igazán különleges hely, ahol a kultúrán keresztül személyes kapcsolatot tud kialakítani a nézőkkel. Partnere a Teátrum igazgatója, Vasvári Csaba lesz.

De haladjunk sorban, mi is várható az ország egyik legismertebb szabadtéri színházában, mely augusztus 7-30 között nyitja meg képzeletbeli kapuit.

 

A Szentendrei Teátrum rendhagyó évadnyitó gálával, mely a Szabad terek-nyitott lelkek  címet kapta, ünnepli a közönséggel való újbóli találkozást, az izgalmas ötven év után idén kezdődő újabb évtizedek nyitányát. A gálán fellép Bartos Ágnes e.h., Csernák Norbert e.h. , Für Anikó, Hámori Ildikó, Hernádi Judit, Hrutka Róbert, Nagy Dániel Viktor , Papp János, Podlovics Laura e.h.,Szulák Andrea és Tompos Kátya, valamint a Saxy4U szaxofonkvartett is.

A tájékoztatón jelen volt Sardar Tagirovsky, rendező is, aki egy egészen különleges és sajnos nagyon aktuális darabot állít színpadra, ahol számos kérdést feszeget. A Függöny  arra keresi a választ, hogy egy kaotikus világban mi értelme a színháznak? Hátradőlhetünk-e, miközben pusztul a világ körülöttünk? Tudunk-e egyáltalán önfeledten játszani? És baj, ha tudunk? Az előadás Moliére, Bulgakov, Szophoklész, Racine, Mnouchkine, Mandel és Shakespeare művei, valamint a szereplők és alkotók improvizációi alapján készült, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum közös előadásában.

A Megyek utánad biztosan sokakat érdekelni fog, hisz Grecsó Krisztián 2014-es nagysikerű regényét állítja színpadra Mészáros Béla, Kurta Niké és Baki Dániel szereplésével, Dékány Barnabás rendezésében. A darab főhőse leltárt készít. Miközben fölidézi korábbi kapcsolatait, önmaga régi verzióit, önvizsgálatot tart, megrajzolja saját önarcképét. „Az akartam lenni, ami csak akkor vagyok, amikor majd az akarok lenni, ami akkor voltam.”

A gyerekekre is izgalmas programok várnak, a Babszem Jankó, a Farkasbarkas és Rókakoma és a Kutyácska három társulat előadásában kerülnek bemutatásra.

Zenebarátoknak ajánljuk a Borbély Műhelyt, amely augusztus 22-én lép fel Binder Károly zongoraművésszel kiegészülve, valamint augusztus 30-án egy egészen különleges koncertszínházi előadásnak is részesei lehetünk Garázsbanda címmel.

Helló, kortárs magyar dráma!

Idén először Szentendrén rendezik meg a Kortárs Magyar Dráma nyílt fórumát, ahol számos szakember támogatásával készülnek új darabok. Augusztus 9-14. között hat szerző, Dézsi Fruzsina, Dóka Péter, Horváth János Antal, Molnár T. Eszter, O. Horváth Sári és Tóth Réka Ágnes műveinek felolvasószínházi verzióját lehet meghallgatni a Dunaparti Művelődési Ház szabadtéri színpadán.

Folytatás ősszel

A Teátrumban a tervek szerint ősszel is folytatódnak az előadások, A Koldusopera, az Idegenek a vonaton, a 3 nővér, a Nevetséges sötétség, a Táncórák, a Médeia, a Hamupipőke és a Muzsikáló madárház várják majd nézőiket.

Az előadásokra jegyek vásárolhatóak a Szentendrei Teátrum oldalán, és a Tourinform Irodában, a Dumtsa Jenő u. 22. szám alatt.

Fotók: Deim Balázs

A sajtótájákoztató képgalériáját ITT tekinthetik meg.

 

 

További cikkeink a témában