Ugrás a tartalomhoz

Város

Kérdések és válaszok a megújuló parkolási rendszerről

A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII. 17.) önkormányzati rendelet idén több módosuláson is átesett, a legutóbbi változások szeptember 21-étől hatályosak. Lapunk az alábbiakban az új rendszer elemeit és a kapcsolódó praktikus információkat mutatja be.

Az átalakítás főbb elemei:

  • az új parkolási rendszer a fejlettebb, rendszámalapú nyilvántartásra épül, amihez új parkolóautomaták telepítésére volt szükség;
  • létre kellett hozni a gépjárműadó elvonásával elvesztett adatbázis helyett egy új nyilvántartási rendszert, amely lehetővé teszi a szentendrei parkolási kedvezmények kezelését;
  • 2023. január 1-től a szentendrei parkolási kedvezmény csak a regisztrált gépkocsik esetében érvényesíthető, az úgynevezett parkolási megváltási díj évenkénti megfizetése mellett;
  • az új parkolási rendszer kialakításában meghatározó szempont volt a belváros védett övezeteire vonatkozó szabályok hatékony betartatása az itt élők életminőségének javítása érdekében (ld. a térképen: piros színnel jelölt terület)

Új parkolóautomaták

November végén tizenkilenc új parkolóautomatát telepítettek a belvárosban. Éles tesztüzemben vannak, tehát már használhatók, de a tesztüzem végéig még a régiekkel is lehet parkolni. Az új automaták egyszerűen kezelhetők: a jármű rendszámának megadásával, majd a kijelzőn megjelenő utasításokat követve gyorsan megoldható a parkolás. Egyelőre csak készpénzzel lehet fizetni, de a banki érvényesítést követően, hamarosan bankkártyát is elfogad az automata. A világoskék régi berendezéseket várhatóan az új év elején szerelik le.

Várakozási kedvezmény regisztrált szentendreieknek

A szentendreiek számára biztosított parkolási kedvezmény 2023. január 1-től csak a regisztrált gépkocsik esetében érvényesíthető. A szentendrei magánszemélyeknek, szervezeteknek tehát regisztrálniuk kell azokat a gépjárműveket, amelyekkel kedvezményesen kívánnak várakozni a II-es parkolási zónákban. Egy ingatlancímen négy gépkocsi regisztrálható. A szentendrei kedvezmény érvényesítéséhez regisztrált gépkocsinként évente 7000 Ft összegű várakozási megváltási díjat kell fizetni. 

A védett övezetben lakók vagy telep-, illetve székhellyel rendelkezők – a behajtási hozzájárulás kiadásának dátumától számítva – egy éves időtartamra kapnak díjmentes behajtási hozzájárulást és várakozási engedélyt, amelynek díja: 2400 Ft/év. Ha a II-es parkolási zónát is igénybe akarja venni a gépkocsi tulajdonosa/üzembentartója, akkor plusz 4600 Ft/gépkocsi díjat kell fizetnie.

Amennyiben valaki nem kívánja igénybe venni a kedvezményes parkolást, annak nem kell regisztrálnia a gépkocsiját, és parkolási megváltási díjat sem kell fizetnie.

Hogyan lehet regisztrálni a gépkocsit?

Személyesen: A gépkocsit a tulajdonosa vagy üzembentartója regisztrálhatja a Rendészet parkolási ügyfélszolgálatán: 2000 Szentendre, Paprikabíró utca 21. | Ügyfélfogadás: hétfő 8:00-18:00, kedd és csütörtök zárva, szerda 11:00-16:00, péntek 8:00-13:00 óráig. Ha kérdése van, hívhatja a +36 26 300-407/parkolás telefonszámot, vagy írhat a parkolas.szeri@szentendre.hu email-címre.

Online regisztráció: Online regisztrálásra az ugyfelablak.szentendre.hu oldalon van lehetőség, a jogosultságot igazoló dokumentumok digitális másolatainak becsatolásával.

A regisztráció csak abban az esetben történhet meg, ha a regisztrálandó személygépkocsi tulajdonosának/üzembentartójának nincs Szentendre Város Önkormányzatával, valamint a parkolási rendszer üzemeltetőjével szemben rendezetlen pótdíj- vagy közigazgatási bírság-tartozása.

A három parkolási zónáról

Szentendrén a helyi szabályozás hagyományosan három zónára osztja a várost: a III-as zóna a legvédettebb, a belváros frekventált részeit jelöli, itt a legmagasabb a parkolási díj, ebben a zónában a szentendreiek sem parkolhatnak kedvezményesen. 

A II-es zóna a belváros pereme, ahol a helyiek regisztrált autói kedvezményesen várakozhatnak. 

Az I-es zóna parkolói (Paprikabíró nagyparkoló, Teátrum parkoló) a buszok és a tehergépjárművek számára biztosítanak várakozási lehetőséget. A város fennmaradó közterületein, ahol a KRESZ szabályok azt megengedik, ingyenesen lehet parkolni.

Regisztrált gépkocsival kedvezményesen lehet parkolni a II-es zónában: 

a Bükkös-patak bal oldalán a Dunakanyar körút és a Kanonok utca között • a Bajcsy-Zsilinszky utca teljes hosszban • a Kanonok utca teljes hosszban • a Rákóczi Ferenc utcában az Arany János utca és a Céh utca között • a Szent István utca teljes hosszában • a Martinovics utcában a Pásztor köz és Áprily tér között • az Áprily tér teljes területén • a Dobozi utcában található kiépített várakozási területen • a Rév utcából nyíló Teátrum parkoló teljes területén (személygépkocsiknak) • a Kossuth Lajos utcában a Bolgár utcától a Római sánc közig • a Bolgár utca teljes hosszában • a Római sánc köz teljes hosszában • a Bükkös part jobb oldalán a Vuk Karadzsics tértől a Dunakanyar körútig • a Paprikabíró utcánál található nagyparkolóban (személygépkocsiknak) • a Bolgár utca és Kertész utca közötti, Szentendre 919/1 hrsz.-ú parkoló paletta • a SZEI épülete mögötti felszíni parkolóban • az Ady Endre utcán a Dézsma utcától a Duna-korzóig • a Pátriárka utcában a Martinovics utca és a Toldi utca közötti szakaszon • a Tiszteletes utcában a Vörösmarty utca és a Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakaszon • a Mátyás Király utca 2. és 4. számú ingatlanok előtti útszakaszon

Regisztrált gépkocsival sem lehet kedvezményesen parkolni a III-as zónában:

a Duna korzón a Bükkös patak és a Rév utca közötti szakaszon (kivéve azokat a várakozóhelyeket, amelyekre kerthelyiség vagy vendéglátó terasz céljából az Önkormányzat közterület-használati engedélyt adott, vagy amelyeket konflis várakozóhelyeként jelölt ki) • a Jókai utca teljes hosszában • a Kert utca teljes hosszában • a Lázár cár tér teljes területén ( kivéve azokat a várakozóhelyeket, amelyekre kerthelyiség vagy vendéglátó terasz céljából az Önkormányzat közterület-használati engedélyt adott ki) • a Kossuth Lajos utcában a Római sánc köz és a Vuk Karadzsics tér között • a Vuk Karadzsics téren • a Duna-korzón a Bükkös patak jobb oldalán található „murvás” parkolónál

Díjkoteles várakozási területek es díjfizető helyek 2022

Behajtás a védett övezetekbe 

Mit jelent a védett övezet? 

A védett övezetek mindkét irányból „behajtani tilos” jelzőtáblával és „kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával védett, a közforgalomtól elzárt területek. Ezeken a területeken csak a behajtási hozzájárulás birtokában lehet gépjárművel közlekedni. A parkoláshoz várakozási engedély is szükséges.

Hol van Szentendrén védett övezet?

A mellékelt térkép piros színnel jelölt területe, az alábbi helyszínek:

I.Fő tér, Dumtsa Jenő utca, Várdomb utca, Alsó Duna köz, Vak Bottyán utca, Jankó János utca, Futó utca, Görög utca, Bercsényi utca, Vastagh György utca, • Bogdányi utca a Fő tértől a Rév utcáig, valamint a Bogdányi utca ezen szakaszára csatlakozó mellékutcák, • a Bogdányi utca Rév utca és Dézsma utca közötti szakaszára csatlakozó mellékutcák, • Duna korzó Péter-Pál utca és Lázár cár tér közötti szakasza,

  1. Alkotmány utca, Rab Ráby tér, Munkácsy Mihály utca, Batthyány utca, Kör utca, Janicsár utca, Arany János utca, Piac köz,  • a Malom utca Bartók Béla utca és Munkácsy Mihály utca közötti szakasza,  • a  Vörösmarty utca Tiszteletes utca és Arany János utca közötti szakasza, • a Bogdányi utca Rév utca és Dézsma utca közötti szakasza,  • a Rév utca Teátrum utca és Bogdányi utca közötti szakasza, • a Rákóczi Ferenc utca Arany János utca és Városház tér közötti szakasza, valamint  • a Szentendre Város közigazgatási területén a fentiekben nem említett, „mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával és „kivéve engedéllyel” kiegészítő táblával ellátott utcák.

Behajtási hozzájárulás és várakozási engedély a védett övezetbe 

Védett övezetben csak behajtási hozzájárulással lehet közlekedni, az abban meghatározott útvonalon és a hozzájárulás érvényességi ideje alatt. A behajtási rendelet ez év július végi módosítása hozta létre a védett övezet köré a várakozási övezetet, aminek a forgalomtechnikai kiépítése folyamatban van. Aki a védett övezetben lakik, vagy ott van a vállalkozásának székhelye, telephelye, esetleg beszállító, annak behajtási hozzájárulást és ezzel együtt várakozási engedélyt kell kérni.

Aki a várakozási övezet kialakítása előtt is rendelkezett már behajtási engedéllyel, annak a behajtási engedélye várakozási engedélynek is számít. Aki a várakozási övezet kialakítása után kér behajtási engedélyt, annak a behajtási hozzájárulással együtt várakozási engedélyt is ki fog adni az hivatal. A két engedély nem választható szét egymástól, egyszerre kerülnek kiadásra és járnak le. 

A behajtási hozzájárulás személyesen a városi ügyfélszolgálaton (“Fehér ház”, Dunakorzó 25.) vagy elektronikusan az ügyfélablakban igényelhető: www.ugyfelablak.szentendre.hu.

Mit kell tennie a védett övezetben lakónak, illetve székhellyel/telephellyel rendelkező vállalkozónak, ha gépkocsiját nem tudja az ingatlanán belül tárolni? 

A behajtási hozzájárulás várakozásra is feljogosít a behajtási hozzájárulás érvényességi idejéig. Az új behajtási hozzájárulás kiváltásakor a várakozási megváltási díjat is meg kell fizetni (2400 Ft/év), ez jogosítja fel a parkolásra. A behajtási hozzájárulás díjtalan. 

A nem szentendrei illetőségű magánszemélyek, illetve cégek milyen feltételek mellett hajthatnak be a védett övezetbe? 

Behajtási hozzájárulást kell kérniük, ami személyesen a városi ügyfélszolgálaton (“Fehér ház”, Dunakorzó 25.) vagy elektronikusan az ügyfélablakban igényelhető: www.ugyfelablak.szentendre.hu, és meg kell fizetni a várakozási díjat. Személyes igényléskor csekken, vagy elektronikus igényléskor átutalással, vagy bankkártyával az ügyfélablakban, ami alkalmanként 2400 Ft.

Az időszakosan védett területen, ahol a kiegészítő táblán fel van tüntetve az időtartam, ott óránként 600 forintot kell fizetni. Például: ha a kiegészítő táblán 06:30-08:30 szerepel, akkor az üzemidő 2 óra, tehát a várakozási díj 1200 forint.

Mire jogosít a védett övezetre kapott várakozási engedély? 

A II. védett övezet területén bárhol lehet várakozni 24 órában, az I. védett övezetben csak 10 percig lehet várakozni, de mindkét övezetben kizárólag ott, ahol a KRESZ szerint ez nem tilos.

A várakozásra jogosító bérletekről

Várakozási bérletet csak személyesen igényelheti a gépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója a Rendészeti Igazgatóság parkolási ügyfélszolgálatán. Bérletet kizárólag személygépkocsira és legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira lehet váltani.

Ki jogosult lakossági, illetve céges bérletre?

Az a szentendrei lakos, akinek a lakó- vagy tartózkodási helye Szentendre védett övezetében, vagy a II-es, illetve a III-as parkolási zónában van, és nincs lehetősége a saját ingatlanán belül a személygépkocsiját tárolni lakossági bérlet vásárlására jogosult. Lakóingatlanonként csak egy személygépkocsira vásárolható bérlet. A gépkocsi a lakóingatlan közvetlen közelében kialakított helyen várakozhat – vagy kivételes méltánylást érdemlő esetben az üzemeltető által engedélyezett egyéb helyen –, amit a bérleten fel kell tüntetni. A III-as parkolási zónában, illetve a védett övezetben lakók csak a bérleten feltüntetett helyen jogosultak a kedvezményes parkolásra. A lakossági bérlet díjai: éves 13 800 Ft, féléves 8 050 Ft, egy havi 2 300 Ft.

Mit kell tudni a munkavállalói bérletről? 

Munkavállalói bérletre jogosultak: közalkalmazott, köztisztviselő és szentendrei székhelyen működő iskola, óvoda, költségvetési szerv, önkormányzati részesedéssel működő gazdasági társaság, a Szentendrei Járási Hivatal, illetve Ügyészség munkavállalója, gyógyszertári dolgozó, SZEI szakorvosa, hivatásos ápoló, az Önkormányzat intézménye és gazdasági társasága, a szentendrei rendvédelmi szerv munkavállalói, a Szentendrei Járás települési önkormányzatainak munkatársai.
A munkavállalói bérlettel kizárólag munkanapokon a Paprikabíró utcánál található nagyparkolóban, valamint a Bolgár utca és Kertész utca közötti (Szentendre 919/1 helyrajzi számú) parkolóban lehet várakozni. A munkáltató a munkavállalónak egy gépkocsira adhat igazolást.

Mit kell tudni az oktatási bérletről?

Oktatási bérlet vásárlására jogosult az a szülő, akinek gyermeke szentendrei oktatási intézménybe jár. Az oktatási bérlet csak tanítási időszakban: szeptember 1. és január 31., valamint február 1. és június 30. között használható. Az oktatási bérlet kizárólag a II. zónában történő várakozásra jogosít.
Az éves bérlet díja: 13.800 Ft, a fél éves bérlet díja: 8.050 Ft.

Zöld rendszámú gépjárművek azonos feltételekkel parkolhatnak

Szentendrén a zöld rendszámú gépkocsik nem élveznek díjmentességet. Ugyanazok a parkolási szabályok, díjfizetési kötelezettségek vonatkoznak ezekre a gépkocsikra is, mint a nem zöld rendszámú gépkocsikra.

Az írás a SzeVi 2022. december 7-i lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.