Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Jetskivel siető rendőrök, HÉV-menetrend változás, részeg sofőrök – ez történt a héten

június 11 - 17.

Intézkedő rendőrök, díjazott szövegíró, és új jetskik is szerepelnek eheti lapszemlénkben.

Szentendrei szövegírót díjaztak

Az Artisjus 22. alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat. Az elismerést a pályatársak ítélik oda. Ennek keretében döntöttek úgy, hogy a Szentendrén élő Szepesi Mátyás énekes, gitáros, dalszerző, dalszövegíró, a Konyha zenekar frontembere kapja a Az Év könnyűzenei szövegírója díjat. Habár mindig zenésznek készült, profi zenei karrierje harminchat éves korában kezdődött csak el – de addig is a zeneiparban dolgozott: programszervezőként, promóterként, majd zenei menedzserként és kiadóként. Erre az időszakra alkotói karrierje szempontjából is meghatározó tanulóévekként gondol vissza. Gitározott az Egyszercsak, a Magashegyi Underground zenekarokban, a Random Trip koncertek rendszeres közreműködője. Saját zenekarát, a Konyhát 2010-ben alapította, hogy saját szövegírói elképzeléseit kompromisszummentesen megvalósíthassa. Zenekarával 2016-ban elnyerte a Hard Rock Café Budapest Az év zenekara díjat. Dalszövegíró munkáját 2019-ben két ízben is elismerték: elnyerte A Dal – A Legjobb Dalszöveg Írója és a Petőfi Zenei Díj – Az Év szövegírója díjakat is. A Konyha mellett külsős dalszövegírói felkéréseknek is eleget tesz: a könnyűzenei előadók mellett (pl. Margaret Island, Nagy Bogi, Odett, Random Trip stb.) filmzeneibetétdalokon is dolgozik (Nagykarácsony, 2021, Együtt kezdtük, 2022), de dalszövegírás tematikájú oktatásokat is tart: Orfűi Dalszövegelő tábor, AGORA-DALóra workshop, DEX Songwriting
Expo. Sebestyén Áron méltatásában így ír az alkotóról: „Szepesi Mátyás egy olyan generáció tagja, aki a hazai underground zenei világra nagy hatással volt. Állandóan megújuló alkotóember, akinek számtalan inspirációs forrása adódik. Szövegeiben ugyanúgy jelen vannak a különleges költői képek, mint az éjszakai életből származó történetek, hangulatok. Nyelvezete mai, korszerű és ízlésesen leíró jellegű.” – írta róla az Artisjus.

Idén nyolc zenei kategóriában díjazzák a szerzőket, valamint átadják a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést:

Kategória Díjazott
Könnyűzenei alkotói életműdíj Zsoldos Béla
Az Év Könnyűzeneszerzője Sárik Péter
Az Év Könnyűzenei Szövegírója Szepesi Mátyás
Az Év Produkciója Napidal Sziámival
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója Sallai Dénes Bálint (Dé:Nash)
Kőrös Mimi (Saya Noé)
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közössége Carson Coma
Az Év Komolyzenei Műve Dragony Tímea: To a skylark (Egy pacsirtához)

Pintér Gyula: Shades (Árnyak)

Vajda Gergely: Fuharosok 

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója Lázár Dániel
Az Év Magyarnótaszerzője Matusik Sándor

Három jelölt az időközin

A Szentendre 10.-es számú szavazókörzetben július 17-re kiírt időközi választáson három jelölt indul. A helyi választási bizottság határozata szerint a jelöltek az alábbi sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

  • Puskás Réka – TESZ
  • Szabados András Fidesz-KDNP
  • Bürger Zoltán – MKKP

Nem tétlenkedtek a rendőrök 

Két helyi hírről is beszámoltak a police.hu-n, bár jobban örültünk volna, ha kevesebb dolguk van a rend őreinek.

A szentendrei rendőrök két bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják azt a 24 éves férfit, aki tavaly márciusban Pomáz és Pilisszentkereszt között nekiment egy szembejövő autónak, majd fának ütközött. Hatan megsérültek, a kocsi rommá tört. A Pilisszentkereszt és Pomáz között történt balesetben a vétkes fél egy kanyarban átsodródott a szemközti sávba, ott ütközött, majd onnan egy fának és egy kerítésnek csapódott. A baleset következtében a sofőr és elöl ülő utasa súlyosan, hátsó ülésen tartózkodó utasa könnyen sérült. A vétlen jármű vezetője és egyik utasa könnyű, másik utasa súlyos sérüléseket szenvedett. A 24 éves sofőrt, akinek szervezetében 1,7 g/l ezrelék volt az etil-alkohol koncentrációt mértek, maradandó fogyatékosságot eredményező, ittas állapotban elkövetett járművezetés, valamint jármű önkényes elvétele bűntettével is megvádolták, mivel az autó tulajdonosa nem tudott róla, hogy elvitte a kocsiját. A balesetben a sofőr, aki nem emlékezett arra, mi történt elvesztette egyik lábát, és jobb kezét nem tudja használni, idegkárosodás miatt, ami vélhetően azért keletkezett, mert nem volt bekötve, részeg volt és 60 helyett 82-88 kilométeres sebességgel próbált bevenni egy kanyart.

Szintén ittas volt az a vezető, aki még  2019-ben elsodort két kerékpárost. Az idős leányfalusi 2019. november 30-án kora délután közlekedett személygépkocsijával Tahitótfalun, amikor a Szentendrei úton három  kerékpáros előzésébe kezdett. A manőver közben járműve oldalával elsodort két biciklist, akik  felborultak és megsérültek. A kiérkező rendőrök fújattak, amely pozitív lett. A vérvételre előállított sofőr vérében 1,86 g/l ezrelék volt az etil-alkohol koncentráció. A biciklisták közül az egyiknél enyhe értékű maradandó fogyatékosságot állapított meg, mivel a farokcsont törése félficammal gyógyult. A másik sérültnél közepes fokú maradandó fogyatékosság alakult ki – a jobb kulcscsont töréssel összefüggésben vállízületi mozgásbeszűkülés következett be.

A most 62 éves sofőrt maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntettével gyanúsították meg. Kihallgatásán először nem tett vallomást, majd írásban részletesen beismerte a terhére rótt cselekményt.

Csak a Margit-hídig jár a HÉV a hétvégén

A H5-ös HÉV karbantartás miatt szombaton, körülbelül 7 órától vasárnap, az utolsó járat indulásáig csak a Margit híd, budai hídfőig közlekedik, illetve onnan indul Békásmegyer és Szentendre felé – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t pénteken. A szerelvényekre a megállóhely Batthyány tér irányú peronjánál lehet felszállni.  A Batthyány tér a Margit híd, budai hídfőtől a 19-es és a 41-es villamossal, valamint a 109-es busszal érhető el. A H5-ös HÉV belváros felőli eléréséhez a Margit híd, budai hídfőig a 4-es és a 6-os villamosokat ajánlja a BKK. A belváros felé az utolsó két, Margit híd, budai hídfőhöz érkező vonatról a 6-os villamosra, illetve éjszakai járatokra átszállva lehet tovább utazni. A csatlakozások biztosítása érdekében egyes, a Szentlélek térről és Békásmegyerről induló buszjáratok menetrendje módosul.

Kőszegen láthatóak a Szentendrei Régi Művésztelepi alkotók művei 

Festői Szentendre címmel nyílt csoportos kiállítás a kőszegi Jurisics-vár Lovagtermében – írja az MTI.hu. A Szentendrei Régi Művésztelep ikonikus helyszíne a modernkori magyar képzőművészet történetének, hiszen 1926 óta szinte töretlenül az aktív alkotómunka terepét jelenti. A kert természeti közege, a Duna közelsége, valamint a város pezsgő művészeti élete a mai napig inspirálja az itt otthonra találó képzőművészeket. A kiállítás 2022. június 13. és 2022. július 31. között tekinthető meg, naponta 10.00-17.00 óráig.

Jetskivel fognak hasítani a vízirendőrök 

A BRFK számolt be arról, hogy három jetskit, és egy új hajót is kapott a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A jetskiket elsősorban életmentésre fogják használni, hiszen akár 110 kilométeres óránkénti sebességgel is képesek haladni. A BRFK felhívta a figyelmet arra is, hogy a tragédiák jelentős része megelőzhető, ha az emberek betartják a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és vigyáznak magukra és egymásra is. Hangsúlyozták, hogy a Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni. Ha valaki fürdeni szeretne a folyóban, akkor azt a Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton települések által üzemeltetett szabadstrandokon teheti meg.

Címlapkép: Fotó: happyelli/Pixabay

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.