2020. 04. 02.

csütörtök

SZENTENDRE időjárás

Ingyen tanulhatnak önvédelmet a hölgyek

2020. január 14., 17:00

Két éve járok családi karate edzésre Számedli Gábor 3 dan-os karate mesterhez a lányaimmal. Nagy szavak nélkül a legprofibb edző, akivel valaha találkoztam. Az edző azonban nem jó szó. Ő sokkal több ennél. Tanít következetességet, önuralmat és kitartást. Figyelmet és koncentrációt, a mozgás örömét, ja és persze karatét. Idén úgy döntött, hogy ingyenesen oktatja a nőket önvédelemre a Barcsay Jenő Általános Iskolában péntek esténként. Óriási gesztus, kihagyhatatlan ajándék, legalábbis szerintem. Számedli Gáborral beszélgettem.

Hogyan lettél karate edző? Mióta űzöd ezt a sportot?

Világ életemben sportoltam, sokáig kajakoztam, de cselgáncsoztam és a tai jitsu harcművészetet is tanultam. Valamikor 1980 és ’83 között találtam rá a Wado-ryu karatéra, melynek alapjait Otsuka Hironori mester tette le. A Wado-ryu az öt tradicionális japán karate stílus egyike a Shotokan, a Shito-ryu, a Goju-ryu és a Kyokushin irányzatok mellett. 1989. július végén lettem feketeöves karatés. Miért éppen a karate? Akkor ennek drámaian egyszerű oka volt, borzasztó módon fájt a derekam. Az akkori mesterem azt mondta, gyere el karatézni, és megszűnnek a fájdalmaid. Így is lett, de nem a karate miatt elsősorban, hanem inkább a rendszeres gimnasztika következményeként. Mindeközben persze beleszerettem ebbe a sportba, melyet azóta is űzök, de már nem versenyszerűen. Az én életem az, hogy megtanítsam ezt a gondolkodást.

 Miért döntöttél úgy, hogy önvédelmet oktatsz a hölgyeknek, mégpedig ingyen?

Nem szeretem a gyűlölet szót, ám ha a szebbik nem ellenében erőszakot, agressziót alkalmaznak, én ezt érzem. Régóta mozgolódik bennem a gondolat, hogy a nőknek önvédelmet tanítsak, de nem csak nekik – hiszen ahogyan a családi karate edzésen is ott vannak a felnőttek, a szülők együtt edzenek a gyerekeikkel, hatalmas motivációt, és minőségi időt adva ezzel egymásnak, úgy a női önvédelem edzésre is jöhetnek a hölgyek a párjukkal –, hanem például fiúk is járnak az önvédelmi edzésre az édesapjukkal. Idén végre valóra vált ez a tervem, és a Barcsay Jenő Általános iskola péntek esténként helyet ad ennek a tevékenységnek. Szeretném, ha a lányaink, asszonyaink meg tudnák magukat védeni, akár egy lopás során, csak hogy ne a legrosszabbra gondoljunk. Rengeteg előadást is tartottam országszerte, és mindig hangsúlyozom, hogy a karate egy életforma, egy stílus. Aki gyakorolja, annak megváltozik a kisugárzása. Az önvédelem ugyanilyen. Aki rendszeresen űzi, és elsajátítja a technikákat, annak a tartása is megváltozik, biztosabbá válik magában, a fellépés pedig rendkívül fontos. A kriminálpszichológusok szerint ugyanis az áldozat kiválasztásánál az egyik fő szempont annak sebezhetősége. Ha a támadó azt érzékeli, hogy az adott hölgy kisugárzása határozott, fellépése egyértelmű, jó eséllyel keres másik áldozatot. Arra a kérdésre pedig, hogy miért tartom ingyenesen ezt az edzést, az a válasz, hogy minden nőnek joga van tudnia megvédenie magát. Én meg tudom nekik tanítani pár egyszerű, ám a gyakorlatban jól használható, de még fontosabb, hogy működő technikával, hogy hogyan védjék meg magukat, vagy még inkább, hogyan szabaduljanak meg támadójuktól. Nem az a cél, hogy bunyós nőket neveljünk, hiszen harminc, negyven kiló súlytöbblettel és fizikai erővel szemben a hölgyeknek hosszú távon nincs esélyük. Ám nyerhetnek pár perc előnyt egy jól begyakorolt mozdulattal, melynek következtében akár el is szaladhatnak, segítséget kérhetnek.

 Több helyen is hirdetik úgy a női önvédelmi oktatásokat, hogy az első tíz alkalom ingyenes. Nálad ez hogy van?

Amíg mozgok, és tartok karate edzéseket, addig a női önvédelmi edzések ingyenesek lesznek. Optimista vagyok, tehát ha a rendelt időm még harminc-negyven év, akkor mindaddig az önvédelmi edzések ingyenesek maradnak.

 Mikor vannak az edzések?

Péntek esténként nyolc órától kilencig.

 Milyen ruhában érdemes jönni az edzésekre?

Mindenképpen kényelmes öltözékben és edzőcipőben. Ez nem erőnléti edzés, itt nem fog csöpögni róluk az izzadság, inkább úgy kell elképzelni, hogy pár technikát élőben begyakorolunk. Csak hogy egy konkrétat mondjak, a legtöbb felnőtt, de még a gyerekek sem mernek úgy igazán rákiabálni egy másik emberre. Pedig micsoda meghökkentő ereje van annak, el sem tudjuk képezleni. A meglepődés másodpercei pedig nagy szavak nélkül akár az életben maradást is jelenthetik, vagy legalább is a támadás elkerülését. A kiabálást is gyakoroljuk, csakúgy, mint pár szabadulási technikát vagy rúgást.

 Hány éves kortól jöhetnek az edzésekre?

12 éves kortól gondolom úgy, hogy felelősségteljesek a gyerekek a megtanult technikákkal kapcsolatban, és értik azt, hogy ez értük van, nem pedig arra, hogy az osztályban hencegjenek vele, vagy ne adj’isten kárt tegyenek egy másik gyerekben.

 Ha jól tudom, nem egyedül tartod az edzést, hanem segítségeid is vannak.

Igen, hiszen önvédelmet „élethűen” úgy lehet oktatni, ha páros gyakorlatokon keresztül imitáljuk a támadást, és nem csak a levegőbe ütünk-rúgunk, hanem egy medicinlabdába, vagy egy pajzsot maga elé tartó emberbe. Az önvédelem előtt haladó karate edzések vannak, melyek után a feketeöveseim ott maradnak az önvédelmi edzéseken is, segítve nekem, és elsősorban a hölgyeknek, de persze ezzel ők is gyakorolnak. De az edzéseken majdnem mindig jelen van a lányom, Regina, aki négyszeres Európa-bajnok és feketeöves, csakúgy, mint két fiam, Tamás, aki szintén feketeöves, világbajnok második helyezett, és Robi fiam, aki barnaöves, háromszoros Európa-bajnok.

 Mit szeretsz a karate önvédelemoktatásában a legjobban?

Engem az éltet, amikor a sok gyakorlás, monoton mozdulatok ismétlése után egyszer csak sikerül egy ütés, amikor a gyerekek megérzik milyen az, amikor nem erőből ütök, hanem technikából, cserébe sokkal nagyobb erőt kifejtve sikerül egy mozdulat, és látom a szemükben a csillogást, azt, hogy végre, megcsináltam, gyerünk tovább még!

 Mit üzensz azoknak, akik attól tartanak, hogy ügyetlenek lennének, és ezért nem mernek jelentkezni?

Azt, hogy próbálják ki. Csak egyszer. Szánjanak magukra egy órát, építsék magukat. Igen, először ügyetlenül fognak ütni, én sem lennék másképp ezzel, ha balettórára jelentkeznék. Az azonban nagy különbség, hogy amíg ők pár óra alatt megtanulnak érdemben technikából egy erőset ütni, úgy én valószínűleg nem fogok piruettezni. Bár ki tudja? Félretéve a viccet, az önvédelmi edzésen én garantálom a jó hangulatot, és az egymást segítő, és támogató közösséget, ahol szó sincs arról, hogy valakit kinevetnénk, vagy rossz szemmel néznénk rá. Ez összeegyeztethetetlen a karate és a japán küzdősportok világával, felfogásával, tehát a miénkkel.

 Mi a terved hosszú távon a női önvédelemmel?

Dédelgetett álmom, hogy ez elterjedjen, és más edzők országszerte is csatlakozzanak, ők is tanítsák meg az önvédelmet a hölgyeknek, fiataljainknak, ezáltal a mozgás szeretetét is, mely út egy egészségesebb generáció felé.

Köszönöm a beszélgetést, és ez úton is köszönetet mondok nagylelkű felajánlásodért. Remélem minél többen fognak élni vele!

Schütz Gabriella