Ugrás a tartalomhoz

Idősellátás a Gondozási Központban

“Intézményünk feladatellátásai közé nyolc szakterület tartozik. A szociális ellátások közül szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást és az idősek nappali ellátását biztosítjuk. Az idősek nappali ellátása mellett működik a demens betegek nappali ellátása. Ez a típusú ellátás a Dunakanyarban egyedülinek mondható, annak ellenére, hogy óriási lenne rá az igény.” – számolt be Kecskésné Sipos Andrea, a Gondozási Központ vezetője az intézmény feladatköreiről.

Az Idősek Klubjában szakdolgozóink biztosítják az idősek részére a gondoskodást, ugyanakkor a klub nyújtotta szociális ingerek és mozgalmas programok a mentális karbantartást és a fizikai aktivitás megőrzését segítik. Figyelemmel kísérjük minden klubtagunk egészségi állapotát, életkörülményét. A klubban való napközbeni bent tartózkodás idején biztonságban tudhatják a hozzátartozók az idős családtagjukat. Ez az ellátási forma a saját otthonukban élő, önmagukat részben vagy teljesen ellátni tudó idősek, demens betegek, valamint 18 életévüket betöltött, egészségi állapot miatt napközbeni gondozásra szorulók ellátását biztosítja. Az igénybevétel feltétele, hogy az idős szeresse/elfogadja a közösséget, és ennek alapvető szabályait be tudja tartani.

Az intézmény központi elhelyezkedése, akadálymentes kialakítása lehetővé teszi a mindenki számára elérhető segítségnyújtást. Az épület légkondicionáló berendezéssel ellátott, ami a nyári kánikulában sem akadályozza az idősek egész napos bent létét. A tárgyi feltételeken folyamatosan igyekszünk javítani, legutóbb Szentendre Város Önkormányzata és a Szentendrei Kulturális Központ által szervezett városi Jelmezbál bevételéből mozi hatású élményt nyújtó projector került beszerzésre és kiépítésre az idősek klubjában. Ennek segítségével a napi foglalkoztatások színvonala jelentősen nőtt. Napi szinten tudjuk használni a technika nyújtotta lehetőséget. Ezzel nagy sikerrel folytatjuk a „Ismerjük meg a világot! c. előadássorozatunkat, gasztronómiai bemutatóval fűszerezve, és az utazásokból beszerzett apró kincsek, tárgyak megtekintésével.

Szívesen fogadjuk a diákokat az 50 órás közösségi szolgálatos önkéntes munkára a gimnáziumokból. Egy rövid beszélgetés során kiderítjük, hogy kinek mi az erőssége vagy a hobbija, és ehhez igyekszünk tartalmas ittlétet biztosítani úgy, hogy mindkét fél számára hasznosan teljenek a napok. Több főiskolai, valamint az OKJ-s ápoló és gondozó hallgató a gyakorlatuk helyszínéül választotta intézményünket.

Az idősek egészségügyi ellátását dr. Szoltsányi Gábor háziorvos látja el, kibővítve a hajléktalanellátással. Nagyon kedvelik őt az ellátottaink, mert türelmes, időt szán a betegekre és részletes orvosi tanácsokkal lát el minden hozzá fordulót, amit ezúton is köszönünk.
Az idősek napi foglalkoztatását mentálhigiénikus-foglalkoztató végzi. A délelőtti programok között a kulturális és szellemi megmozgató programlehetőségek, a nemzeti és egyházi ünnepek közös megünneplése – iskolás és óvodás csoportok közreműködésével szerepel. Ezen kívül a farsang, az idősek világnapja, a névnapok és a jelentős születésnapok megünneplése a KO-MA-KO együttes közreműködésével. Péntekenként kreatív, kézműves foglalkozások, dekoráció készítés történik önkéntesünk, Czövekné Török Lídia vezetésével. Az együttes tagjai egyre jobb hangulatot teremtenek a „mulatós” napjainkon, a Lídia közreműködésével készült tárgyak pedig egyre szebbek, amit szintén köszönünk nekik.

Az egészségügyi előadások évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek dr. Balogh Ibolya előadásában. Az idei évtől az Egészséges Városért Közalapítvány sikeres pályázatával létrehozott Egészségfejlesztési Iroda (EFI) is tevékenyen jelen van az életünkben. Az időseknek hétfőnként 10.00 órától gyógytornát tart Törökné Bakos Beáta, majd ez után az EFI iroda munkatársai és külsős előadók egészségnevelési előadásokat tartanak nagy sikerrel. A programkínálatuk egyre inkább bővülő, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A hitélet gyakorlását lehetővé tesszük, melyben Kovács Miklósné Mária nagy segítségünkre van már hosszú idő óta. A gyóntatás lehetőségével is sokan élnek itt az intézményünkben, ezt Blanckenstein György atya biztosította a nagy egyházi ünnepek előtt. Önkénteseink is vannak, akiknek a munkájára mindig számíthatunk, ennek oszlopos tagja Éles Berna. Az Önkormányzat rendezvényeire rendszeresen meghívást kapunk, ezeken szívesen megjelenünk időseinkkel. Ilyenek voltak az Operett Gála, kiállítások, Idősek világnapja, Idősek karácsonya.

Köszönet
A Gondozási Központ Idősek Klubjában évek óta nagyon jó hangulatot teremt a KO-MA-KO Együttes és tagjai. Az időseink minden ilyen zenés-táncos alkalmat nagyon várnak.
Köszönjük, hogy megtisztelnek minket a jelenlétükkel, és jókedvet, vidám hangulatot teremtenek intézményünkben!
Köszönjük az együttes vezetőjének, Mazács Zsuzsannának, aki egyúttal alapító tagja a zenekarnak Kovács István és Kovács Imre mellett. A fentiek mellett hálásak vagyunk Gombos Piroskának, Milbich Évának, Silip Ágnesnek, Tóth Veronikának, Dalkó Istvánnak, Kovács Ferencnek, Stomh Frigyesnek és Vanyák Gábornak, akik egyéniségükkel és előadókészségükkel járultak hozzá, hogy időseink néhány órára újra megfiatalodjanak.
Jó egészséget és szép nyarat kívánunk mindannyiuknak!

Ellátásainkról érdeklődni lehet bővebben:
Gondozási Központ Szentendre, Sztaravodai út 2. Tel: 06/26-311-964

Köszönjük mindenkinek, aki segíti az intézményünk mindennapi munkáját bármilyen formában!

Kecskésné Sipos Andrea
Intézményvezető

További cikkeink a témában