Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? június 7-12.

Szentendre a héten sem hagyja unatkozni lakóit és látogatóit: a város múzeumaiban többféle tárlatvezetésen vehetnek részt a művészetkedvelők. A filmrajongók beltéri és kertmozi közül választhatnak, az alkotó kedvűeket is sokszínű workshopok várják, a Duna-Ipoly Nemzeti Park pedig kedvezményes biciklitúrákkal ünnepli a Nemzeti Parkok Hetét.

A Barlangban (Dunakorzó 18.) június 10. péntek 20:00 órától az Ef Zámbó Happy Dead Band ad koncertet. A banda zenei stílusában eklektikus könnyűzene, jazz, szving, rhythm and blues, rock and roll és még sok egyéb keveréke, szövegeiben szürrealisztikus, expresszív. Június 11. szombat 18:00 órától ugyanitt az Akropolis Compania zenekar várja a táncolni vágyókat a görög táncház keretében.

A Ferenczy Múzeumi Centrum (Kossuth Lajos utca 5.) június 11. szombat 16:00 órától tárlatvezetéssel várja látogatóit Melkovics Tamás Panta rhei című kiállításán Iberhalt Zsuzsa kurátorral. A MűvészetMalom (Bogdányi utca 32.) június 12. vasárnap 16:00 órától szintén felnőtteknek szóló vezetésre várja az érdeklődőket Puklus Péter Egész életemben hazudtam című kiállításán Kigyós Fruzsina kurátorral.

Részlet a 2057 – Személyes utópiák c. kiállításból / Forrás: kultura.hu

A MANK Galériában (Bogdányi utca 51.) június 11-ig tekinthető meg a 2057 – Személyes Utópiák című kiállítás, ami 35 év alatti művészek alkotásait mutatja be.

A Barlang kertje (Dunakorzó 18.) kertmozinak ad otthont csütörtök esténként. A héten június 9. 21:00 órától Szomjas György 1981-ben készült kultuszfilmjét, a Kopaszkutyát láthatják a nézők, ami egy rockzenekar történetét meséli el.

A P’Art Moziban (Dunakorzó 25.) a héten péntek 17:45-től megtekinthető a Katonadolog (2022) című amerikai családi vígjáték. Kutya és gyerek egy filmen tuti siker. A kutya itt is adott, de mellé egy nagy gyerek jár, aki történetesen egy rebellis katona. Channing Tatum ezúttal emberére, azaz kutyájára talál. Az eb is eléggé lázadó, és szeretett gazdája elvesztése csak még jobban erősíti ezt. Feladat: a kutyát eljuttatni egykori gazdája temetésére, siker mértéke: lehetetlen. Főhősünk Bruce Willisként küzdi magát át a nehézségeken és nem árulunk el nagy titkot a végén, még a kutyával is jóban lesz. Minden adott egy jó szórakozáshoz, kutya, jóképű főszereplő és egy leendő barátság kialakulásának története.

Katonadolog (2022), részlet a filmből / Forrás: PORT.hu

A Barcsay Udvar (Dumtsa Jenő utca 10.) június 10. péntek 18:00 órától beszélgetésnek ad otthont: a Birtokolni vagy létezni? – Útkeresés „A növekedés határai” túlsó oldalán című előadás Thiel Katalin filozófust és Zlinszky János biológust, környezetpolitikai szakértőt szólaltatja meg. Eső esetén a program a Ferenczy Múzeumban lesz megtartva.

Az ÚjMűhely Galériában (Fő tér 20.) június 9. csütörtök 18:00 órától a SzentEndrei Szalon keretében két jeles művésszel hallgathatják a beszélgetést. Endrei Judit két helyi művészvendége a júniusi SzentEndrei Szalonban Csepregi Éva énekesnő és Szabó Tamás szobrász és festőművész lesz.

A NewSee Store (Alkotmány utca 3.) szokásos heti workshopjain kívül június 8. szerda 18:00 órától a Kötetlen Könyvklubnak ad otthont, melyre az irodalom szerelmeseit várják egy kis kötetlen beszélgetésre, könyvajánlásra. Június 12. vasárnap 11:00 órától pedig mate-teakóstolóra várják az ínyenceket Balázs Gáborral: a négy alapkategóriából most a gyümölcsös matét térképezhetik fel a résztvevők.

A Szakrális Szövőműhely (Bogdányi út 10.) június 9. csütörtök 10:00 órától vintage szövésre várja a kézműveskedni vágyókat. Az alkalmon lehetőség nyílik táskák és egyéb használati tárgyak készítésére és csipkékkel, selyemszálakkal való díszítésére.

A RegenTag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) rendszeres foglalkozásain túl június 11. szombat 14:00 órától Nerikomi japán technikával alkothatnak használati tárgyakat kreatív olvasóink. A technika hamar elsajátítható, első alkalommal is sikerélményt nyújt! A foglalkozást Karsai Zsófia Ferenczy Noémi díjas keramikus iparművész tartja. Az eseményt Zsófia inspiráló előadásával kezdjük, melyben bemutatja sokrétű művészetét.

Pilismaróti látkép / Forrás: dunaipoly.hu

A természetjárók számára a Duna-Ipoly Nemzeti Park biciklis túrákkal kedveskedik a héten: a Magyar Nemzeti Parkok hete alkalmából az érdeklődők 20%-os kedvezménnyel vehetnek részt a kerekezéseken. A biciklizni vágyók többféle program és túra közül választhatnak: kölcsönözhetnek e-bike-ot Pilismaróton és kerekezhetnek a helyi erdőben, vagy panorámatúrához csatlakozhatnak Visegrádon.

 

Borítókép: Katonadolog (2022), részlet a filmből / Forrás: PORT.hu

További cikkeink a témában