Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? – július 11-17.

A SzeVi 28. heti programajánlója

Ezen a héten a nyáré a főszerep, sokféle könnyed kikapcsolódás vár minket a Dunán, a Duna-parton és tőle egy kicsit távolabb. Lesz gyertyaúsztatás, ahol a langyos nyáresti éjszakát élvezhetjük muzsikával és tánccal, nevethetünk Molière furfangos játékán a Városháza udvarán, és tölthetjük aktív sporttal is az időt egy különleges helyszínen, a Skanzenben. Tartsanak velünk, legyünk együtt Szentendrén ezen a héten is!

Dokumentumfilm Katinkáról

Mindenki ismeri Hosszú Katinkát, aki nemrégiben Szentendrén telepedett le. Nem egyszerűen elképesztően sikeres úszóő, hanem egy fiatal nő is, akinek meg kellett küzdenie azzal, hogy Iron Lady lett. Keményen dolgozik, él és szeret. Örül és csalódik. Tervez és újratervez. A film stábja két éven át mindenhova követte Katinkát, Amerikába, Európába, a Közel- és Távol-Keletre is elkísérték, ott voltak vele a nagy sporteseményeken és az apró hétköznapi pillanatokban. Ott voltak akkor is, amikor kiderült, hogy elmarad a 2020-as tokiói Olimpia, és akkor is, amikor Katinka megtalálta, sportkarrierje után hogyan, merre indulhat tovább.

időpontok: 2022.július.11. 18.30 h és 2022. július 14. 16.15

hely: P’Art Mozi, Szentendre, Dunakorzó 25.

Színház: Scapin furfangjai

Forrás: szentendreiteatrum.hu

Az Exit Generáció Moliere egyik utolsó darabját adja elő a Városháza udvarán. A rendkívül lendületes és sziporkázó műben nemcsak a francia drámaíró nyelvi leleményeit élvezhetjük Karinthy Ferenc nagyszerű fordításának köszönhetően, hanem komikus helyzetek sokaságát is. A kisebb-nagyobb emberi hibák remek lehetőségeket adnak a játékra. A cselszövés egyik fő mestere Scapin, a hű szolga. Ő az, aki megtudja, hogy a fiatal szerelmespár igen nagy bajban van, mert szőrösszívű atyáik ellenzik az ifjak kapcsolatát. Furfangos tervet eszel hát ki, hogy a szülők meglágyuljanak csemetéik iránt. Természetesen ez nem megy olyan könnyen, de minden trükköt bevet, hogy sikerre vigye az ügyüket.

időpont: 2022. július 12. 20:30 – 22:00

hely: Szentendre, Fő tér, Városháza udvara

  

Kerámiafestés a RegenTag-ban!

Az aktív kikapcsolódásra vágyóknak kiváló program lehet a RegenTag Műhelygaléria kerámiafestő foglalkozása. Keramikusuk, Varga Timi készíti a festhető bögréket, tálakat, vázákat, változatos méretekben és formákban. Segít majd a festés technikájában, hogy aztán a résztvevők elengedhessék a fantáziájukat. A festést követően a galériában kiégetik a megfestett tárgyat, amit aztán eljuttatnak az alkotójának.

Időpont: 2022. július 14. 14h

hely: RegenTag Műhelygaléria, Szentendre, Kucsera Ferenc u.2/A

 

Családi kenuzás

Az E.H.E. Sportegyesület családi nyílt napján mindenki kipróbálhatja, milyen is kenuval evezni a Dunán egy tapasztal kormányos segítségével.  A kenuzási lehetőség ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött. Regisztráció: Galambos Ramónának küldött messenger üzenetben vagy a +36202274371 telefonszámon.

időpont: 2022. július 15. 10h

hely: E.H.E. S.E. csónakház

 Szentendre, Czóbel sétány 5.

 

Drégely Imre fotóművész tárlatvezetése

Drégely Imre, Balogh Rudolf-díjas fotóművész tart tárlatvezetést Deim Balázs, Passing time című kiállításán. A program során megtudhatjuk, mit gondol Drégely Imre fiatal kollégája eddigi pályájáról, és legújabb fotósorozatáról. A két alkotó műhelytitkokat is elárul arról, mi történik, ha nem a tervek szerint alakul egy fotó.
„Drégely Imre a Novus Művészeti Iskolában lett a tanárom 2007-ben – fogalmaz Deim Balázs  mesteréről. –  Képei mindig inspirálóan hatottak rám és új dimenziót nyitottak a művészi fotóhasználat világába, ezáltal alakítva a fotográfiához viszonyuló szemléletmódomat. Mesterből idővel barát lett és már több kiállításon is részt vettünk együtt, de a legfontosabb, a 2019-ben Berlinben a Galaxien unseres Alltags címmel létrejött kiállításunk volt, ahol az Űr tematikájú képeinket állítottuk ki.”

A kiállítás 2022. 06. 18. – 2022. 09. 11. között csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

időpont: 2022. július 15. 17h

hely: Vajda Múzeum

Szentendre, Hunyadi u. 1.

Koncertet ad a Tarsoly zenekar

Az immár hagyományos szentendrei gyertyaúsztatás előtt a jó hangulatról a Tarsoly zenekar gondoskodik majd. Az együttes 2010-ben alakult, és a főképp harmincas fiatalok alkotják, akik kitartással, elhivatottsággal és tisztelettel szolgálják a magyar népzenét. A banda célja, hogy a hagyományokat megismertessék, és megszerettessék. Magas színvonalú zenei játékukat több díjjal is jutalmazták, már megalakulásunk évében külön díjat kaptak a tápiószentmártoni népzenei versenyen és Nívó-díjat Bonyhádon. 2011-ben a Folkbeats népzenei Tehetségkutatón ötven nevezett együttes közül a negyedik díjat hozhatták haza, 2016-ban pedig zenei Nívó díjban részesültek. 2019-ben az együttes vezetője, Bencze Mátyás, Junior Prima díjat vehetett át.

A belépés ingyenes!

időpont: 2022. július 16. 20:00 – 21:30

hely: Dunaparti Művelődési Ház,

Szentendre, Dunakorzó 18.

 

Gyertyaúsztatás a Dunán

Idén is lesz Gyertyaúsztatás Szentendrén! A folyó ilyenkor romantikus fényekben pompázik, a vízen úszó gyertyák mintha előttünk táncoló szentjánosbogarak volnának. A gyertyaúsztatás most szerényebb körülmények között valósul meg, de a különleges hangulat most is garantált! Nem csak gyönyörködhetünk majd az esti fényekben, hanem utána vidám tánccal is köszönthetjük a nyári éjszakát.

időpont: 2022. július 16. 21.30

hely: Szentendre, Duna-part

PFB-SkanzenFutás

A nyár egyik legizgalmasabb családi futófesztiválja a Skanzen-futás, ahol kicsit visszafordul az idő kereke. Különféle történelmi tájakon, dimbes-dombos vidékeken, réteken és erdőszéli mezőkön vezet át az út, ami garantáltan gyönyörködteti majd a szemet és enyhíti a futó fáradságát. A locsolópontok mellett juhnyájak és szalmabálák kísérik majd az utat, és persze jó hangulat és sok-sok nevetés. A gyerekeknek 700 méteres gyermekfutamot indítanak, és lesz sétakör is olyanoknak, akik valamiért nem futhatnak. Ezt a kört teljesíti az idén Sallai Zsuzsa ultramaraton futó is, aki a versenyt megálmodta, de betegsége miatt idén nem tarthat a futókkal egyetlen versenyszámban sem. A múzeum ezen a napon mindenki számára ingyenes, így akár az egész család meglátogathatja a szabadtéri múzeumot.

Forrás: skanzen.hu

időpont: 2022. július 17. 07.30-16.30

hely: Skanzen, Szentendre Sztaravodai út. 75.

További cikkeink a témában