2021. 10. 27.

szerda

SZENTENDRE időjárás

Hogyan vitatkozzunk jól?

2019. december 10., 11:55

A jól vitatkozás egyik titka az, ha nem elsősorban módszerekben gondolkodunk, hanem megtanulunk egymásra jól odafigyelni. Ha nem megérteni akarjuk a másikat, hanem megismerni, elfogadni. A Dunakanyari Család-és Gyermekjóléti Intézmény soron következő előadását december 12-én, 18.00- 19.00 között tartja az Offline Centerben. Vendég: Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója. Csendes apaforradalom. Hogyan csempésszük vissza az apákat a magyar családokba?

 

Képzelje el, hogy hirtelen egy kis helyiségben találja magát. Minden apró és nagyobb elemét, részét felismeri, egyet kivéve, a kilincset. Nem tudja mi az, még nem látta, nem hallott róla semmit, tehát nem tudja, hogyan működik, mit kell vele csinálni. Ha szeretne kijutni, mit csinálna ilyen helyzetben? A legtöbben valószínűleg megpróbálnák kitörni az ablakokat, vagy kibontani a falat. De mit szólna hozzá, ha a szoba közepén hirtelen megjelenne valaki és azt mondaná: „A rombolás helyett jobb ötletem van!” Majd odavezeti a kilincshez és megmutatja, hogyan működik. „Ilyen egyszerű? Lenyomom ezt a kis valamit és már kint is vagyok?”

Előfordul, hogy az élet (párkapcsolat, munka, gyereknevelés, stb.) számtalan helyzetében így viselkedünk. Megfelelő tudás és ismeret hiányában ösztönösen reagálunk a problémákra, ami könnyen okozhat fájdalmat a másik fél számára. Párkapcsolatban, ha nem tudjuk, hogy a párunk férfiként és nőként miért értelmezi tőlünk eltérően az eseményeket, helyzeteket, akkor arra is ösztönösen reagálunk – elsősorban magunkból kiindulva. „Nem igaz, hogy mennyire fafejű vagy!” „Ez így logikus, nem értem, miért nem vagy képes felfogni?” „Hát nem érzed?”
Konfliktusok nélküli párkapcsolat nem létezik. Ezért alapvetően nem a konfliktusokkal van baj, hanem azzal, ahogyan kezeljük, ahogyan viszonyulunk egymáshoz. Lehetetlen vállalkozás egymás helyébe képzelni magunkat. Hogyan tudna egy nőt megérteni egy férfi? Hogyan érezhetné át az örömét, fájdalmát, érzelmi biztonság iránti igényét? És hogyan tudna egy nő férfifejjel gondolkodni, amikor munkáról, autókról vagy épp szexről van szó?
Ugyanazt a helyzetet, konfliktust másként látják, másként élik meg. A férfi számára bizonyos helyzetek túl érzelgősök, unalmasak és szeretnének csak a lényegről beszélni, szemben a nőkkel, akik nem tudják elképzelni, a férfiak miért képtelenek kitalálni maguktól, mire is van szükségük, mit szeretnének, mire vágynak.
A jól vitatkozás egyik titka tehát az, ha nem elsősorban módszerekben gondolkodunk, hanem megtanulunk egymásra jól odafigyelni. Ha nem megérteni akarjuk a másikat, hanem megismerni, elfogadni. Ez pedig olyan lesz, mintha egy soha véget nem érő felfedező útra indulnánk. Már nem az lesz a kérdés, hogy „miért nem képes felfogni, mennyit dolgozom a családért” vagy „miért nem tud gyengédebb és figyelmesebb lenni”, hanem az, hogy „hogyan fejezzem ki magam úgy, hogy ő is azt érezze szeretem, fontos nekem”! Az egymásra mutogatás helyett központi helyre kerül az egyéni felelősség.
Az év végi ünnepek közeledtével egyre több családban felfokozódnak a konfliktusos helyzetek, míg máshol felcsillanni tűnik a remény. Talán most rendbe jön a kapcsolatunk, a házasságunk. Talán most elfelejtjük, hogy megcsalt, magunkra hagyott a nehéz helyzetben, megszégyenített, becsapott, rondán, tiszteletlenül beszélt, képtelen volt megdicsérni. Az ünnepi, reményteli hangulat csökkenésével azonban a lelkesedés is csökkenhet, és ha nincs belső változás, minden úgy folytatódik, ahogyan előtte volt. Ösztönösen, megfelelő ismeret és tudás hiányában konfliktusokat, vagy bizonyos élethelyzeteket megoldani lehetetlen vállalkozás. Sokszor elengedhetetlen egy külső, segítő szakember bevonása.
A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Központban az alábbi speciális szolgáltatásokat lehet igénybe venni: pár- és családterápia, konfliktuskezelés, párkapcsolati, családi és válási mediáció, pszichológiai tanácsadás, fejlesztőpedagógus, segítő beszélgetés, jogi tanácsadás. Ha úgy érzi Önnek vagy családtagjának segítségre van szüksége, vegye fel a kapcsolatot intézményünkkel.

Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény
Szentendre, Szentlászlói út 89.
Hétfő: 12-16 óráig
Szerda: 8-16 óráig
Csütörtök: 8-16 óráig
Péntek 8-12 óráig
Ezen felül krízistelefon áll a lakosság rendelkezésére, amely akut helyzetekben hívható: 20/3640827
Honlapunk: www.dunakanyari.hu

Soron következő előadásunkat december 12-én 18.00- 19.00 között tartjuk az Offline Centerben.
Egy kis ízelítő az előadásból.
Csendes apaforradalom. Hogyan csempésszük vissza az apákat a magyar családokba?
Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója
Hol vannak a férfiak?

Miért fejezi be világszerte évről évre kevesebb férfi az oktatást? Miért tolódott ki a családalapítás? Van-e apai ösztön? Mit vár ma egy nő a férfitől és mit gondolnak erről a férfiak?
Hová tűntek az apák és a férfiak a családokból és a nevelésből? És egyáltalán, mit tehetünk, az apátlan társadalom megjavításáért?
Köztudott, hogy az apák hiánya a modern társadalmak meghatározó problémájává vált. A szakemberek “apátlan társadalmakról” beszélnek. Az elmúlt évtizedekben azonban egyfajta “apa forradalom” is kezdetét vette, melynek eredményeképpen egyre több fiatal, tudatos, a gyermekeivel foglalkozni kívánó édesapa jelent meg. Az előadáson szó lesz a legmodernebb biológiai és pszichológiai kutatások időnként megdöbbentő eredményeiről, melyek szerint az apai szerep, az anyai szerephez hasonlóan biológiailag velünk született viselkedésforma.

További információ:

https://www.facebook.com/events/762883094230158/
www.fb/apaakademia
www.apaakademia.hu