Ugrás a tartalomhoz

Hogyan segítsük magunkat és gyerekeinket a mai időkben?

A Cháj Galéria és Zsidó Imaház missziója a zsidó kultúra megismertetése és fellendítése Szentendrén. Péntek esti beszélgetésükről Vajda János olvasónk számol be.

2022. április 1-én szombatfogadásra hívtak a szentendrei Cháj Galériába. Az alkalom különlegességét egy beszélgetés adta Hurwitz Devorah rebecennel arról, hogyan segítsük magunkat és gyerekeinket a jelenkor kihívásaiban.

Hurwitz Devorah, a Teleki Téri Zsinagóga rabbijának, Sholomnak felesége a mai felnőttek és gyerekek között nagy számban előforduló szorongás leküzdésének jelentősége és lehetősége terén szerzett tapasztalatairól beszélt. A téma kapcsán felvetettem, hogy a zsidó nép többezer éves történetében átélt megpróbáltatásai és a mai Izrael mindennapi veszélyeztetettsége miatt népének a szorongás elviselésében kialakult gyakorlata, tapasztalata mennyiben lehet hiteles útmutató a mai világban egyre sűrűbben jelentkező járványok, politikai és várhatóan klimatikus problémák okozta szorongás leküzdésében?

Hurwitz Devorah előadásában többek között felmerült a hit – nem csak vallásos! – szerepe és fontossága a szorongás megelőzése vagy leküzdése érdekében. Ez indította el bennem egy szentendrei vallások közi beszélgetés kezdeményezésének gondolatát arról, hogyan segítsük magunkat és gyermekeinket a várhatóan nehezedő életfeltételeink miatt szaporodó feszültségek okozta szorongások megelőzésében és leküzdésében.

A téma természetesen nem speciálisan szentendrei. De Szentendréről már indultak új reflexiók a külvilág történéseire, például a képzőművészetben. E hagyomány adhatna megalapozottabb hátteret egy újfajta felkészülés elindításához a nehezedő életfeltételek elviselésére és túlélésére, mely a világra és országunkra éppúgy, mint a Szentendrén és környékén, a Pilis-Dunakanyarban élőkre leselkedik.

Vajda János

További cikkeink a témában