Ugrás a tartalomhoz

Heti sajtószemle – március 6-11.

Ezen a héten is összegyűjtöttük a fontosabb helyi, valamint országos, de Szentendrét is érintő híreket, információkat.

Lesz elég üzemanyag

Fotó: Deim Balázs

A hosszú hétvége előtt sokan megrohanták a kutakat, hosszú sorok alakultak ki, és sok helyen limitálták a vásárolható mennyiséget. A kormany.hu-n megjelent információk szerint a MOL elnöke csütörtök este a Kormányinfón tájékoztatást adott arról, hogy a kőolajellátás biztosított az országban. A kormány több döntést is hozott, egyrészt  a jövedéki adó mértéke 20 forinttal csökken, másrészt a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú járművek, valamint a 7,5 tonna feletti magyar rendszámú járművek a benzinkutaknál csak a számukra erre a célra fenntartott magas nyomású töltőgépeknél tankolhatnak, azaz nem ugyanott, ahol a személygépkocsik, ezekre a járművekre nem vonatkozik a 480 forinton rögzített ár. Ez alól mentességet kapnak a 7,5 tonna feletti mezőgazdasági járművek.

Elhunyt Zábránszkyné Pap Klára, Szentendre egykori főépítésze

80 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Zábránszkyné Pap Klára – tájékoztatta a család  a polgármesteri hivatalt. 1969-1982 között a Soproni Tervező Irodában tervezőként, később a soproni Városházán városrendezési csoportvezetőként dolgozott. Ezt követően 9 évig Szentendre város és a volt járás 13 településének főépítésze, a város Műemléki Albizottságának tagja, közben többször megbízással, helyettesítéssel az építésügyi hatóság felelőse, a műszaki osztály vezetője is volt – írta a szentendre.hu. Szentendrei munkáját befejezve a építésügyért felelős mindenkori minisztériumban folytatta munkáját, az 2005-ös nyugdíjba vonulásáig. A város köztiszteletben álló polgárát Pro Régió-díjjal ismerték el, tavaly augusztusban pedig Főépíteszekért Életmű Különdíjjal ismerték el évtizedes munkáját, erről szeptemberi lapszámunk 6. oldalán olvashat.

Közösségi ötletelésre hívja a város a lakosokat

Két, sokakat érintő ügyben is együttgondolkodást tart a városháza. Az egyik a Transparency International Magyarországgal közösen szervezett program, az az Ötlet(L)elő Műhely, mely a Városrészi Költségvetés 2022-el kapcsolatban szólítja meg a lakosokat. A március 19-én megtartandó műhelymunkára bárki jelentkezhet. 

Arról is szeretnék megkérdezni a lakosokat, mi legyen a leégett Spar helyén. A több alkalmas találkozón, arra keresik a választ, milyen célra lehetne hasznosítani a volt Spar áruház területét, és milyen közösségi és zöld területeket látnának szívesen a lakosok. A március 17-én és 24-én megrendezendő Közösségi Kávéházba várják a lakosokat a Városháza dísztermébe.

Műsorgyártásra kapott pénzt a TV Szentendre

Az MTI írt arról, hogy több mint 127 millió forintot osztott szét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására. A közlemény szerint hírműsorok gyártására kapott támogatást  a TV Szentendre, a Győr + Televízió, a Miskolc Televízió, a Fehérvár Televízió és a Tatai Televízió, a Somogy TV, a DSTV Dunaújváros Televízió, a Ceglédi TV és a Pannon Televízió.

Befejezték a nyomozást a Pomázon elfogott kábítószer-kereskedő ügyében 

2020 nyarán engedély nélkül tartott fegyverekről szereztek információt a Pest megyei rendőrök. 2020. augusztus 18-án lepték el a pomázi házat a rendőri szervek, akik ugyan lőfegyvert nem, de kábítószer kereskedésre utaló, a telek hátsó részében álló tárolóban talált tetemes mennyiségű bizonyítékot találtak. A police.hu beszámolója szerint: a tároló melletti kiskertben illegális növény nevelkedett, és a férfi lakrészének konyhájában, a fűszerek közül is előkerült négy kábítószergyanús csomag. A vizsgált fehér por a vegyész-szakértői vélemény alapján kokain. A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya W. Rolanddal szemben a jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének, valamint kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Címlapkép: Fotó: shop boy/Flickr

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Érvényesek az okmányai? című bejegyzéshez

Érvényesek az okmányai?

A 2024. évi választások miatt kiemelt jelentőségű, hogy a választópolgárok okmányain érvényes adatok szerepeljenek