Ugrás a tartalomhoz

Heti sajtószemle – március 26. – április 1.

Csapadékvíz-elvezetési és energetikai korszerűsítési pályázatokon nyert a város

Két pályázatot nyert el a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP Plusz) keretéből Szentendre városa. A Barackvirág utca és környékének csapadékvíz-elvezetése és az Izbégi Tagóvoda energetikai korszerűsítése valósulhat meg – írja a szentendre.hu. A 188 milliós uniós forrásból finanszírozott pályázatban önerő nélkül lehet elkezdeni a beruházásokat. Apró üröm az örömben, hogy ezt az operatív programot, mely része a vonatkozó uniós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodásnak, még nem fogadta el Brüsszel. Ha viszont rábólintanak, akkor a Barackvirág utcában és környékén árkos vízelvezető rendszert alakítanak ki. Az Izbégi Tagóvoda épülete pedig külső hőszigetelést kap, a régi nyílászárókat kicserélik, és új kondenzációs kazán is érkezik, valamint napelemmel szerelik fel az óvodát.

Választás 2022

Április 3-án országgyűlési képviselő választásokat tartanak. Az ezzel kapcsolatos információk helyi ügyekben itt érhetőek el, egyéb esetekben a Nemzeti Választási Iroda honlapját érdemes böngészni. Mozgóurna igénylésére legkésőbb vasárnap délig a Nemzeti Választási Iroda honlapján közreadottak szerint van lehetőség.

Ingyenes utazás diákoknak, pedagógusoknak, kisgyereknevelőknek

Február 23-án döntött a képviselő-testület arról, hogy a szentendrei diákok, pedagógusok és kisgyermeknevelők a város közigazgatási határain belül ingyenesen utazhatnak, a következő testületi ülésen pedig a dajkákra is kiterjesztik a kedvezményt.  „A Szentendre Közlekedési Kártyát megvásárló szentendrei diákok illetve pedagógusok és kisgyermeknevelők részére a kártya árát az önkormányzat megtéríti, ami diákok esetén 2700 Ft/fő, pedagógusok esetén 4800 Ft/fő” – olvasható a szentendre.hu-n, ahol részletes tájékoztatást adnak a visszatérítés módjáról.

Tiszabecsen segített a Szentendrei Kulturális Központ több munkatársa 

Március 30-án, szerdán kiadónk több munkatársa is Tiszabecsre utazott, hogy a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseinek munkáját segítse. A csapat átadta a Baptista Szeretetszolgálatnak  a Család- és Gyermekjóléti Intézmény által összegyűjtött adományokat, illetve azokat, melyeket a Dunaparti Művelődési Házban adtak le. A szervezők köszönetet mondanak a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárnak, valamint a Városi Szolgáltató nZrt.-nek, hogy segítséget nyújtottak az utazáshoz, és szendvicseket küldtek a határon átkelők számára.

Felfüggesztik a pedagógussztrájkot 

Ma délután a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt közölte, hogy az új kormány megalakításáig felfüggesztik a tiltakozásukat. Mint írják: „A kormány megbízatása – az alaptörvény értelmében – az országgyűlési választásokat követően megszűnik, az új kormány felállásáig a régi kormány ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét. […] Ez azt is jelenti, hogy a szakszervezettel nem tud tárgyalni, ezáltal – a sztrájktörvény alapján – jogszerűen sztrájkolni sem lehet, mivel törvény szerint a sztrájk alatt is kötelező tárgyalni (még akkor is, ha a kormány ezt többször is megszegte).” A közleményből az is kiderül, hogy bárki is kerül kormányra, folytatni fogják a tárgyalásokat.

Tolvajt fogtak a szentendrei rendőrök

A szentendrei nyomozók véget vetettek egy 31 éves férfi vagyon elleni bűncselekményekből álló sorozatának. Nem válogatott túl sokat a fegyverneki B. József, amikor értékekről volt szó. Tavaly karácsony óta „dolgozott” a környéken, amikor is egy áruszállítóból mobiltelefont, adatgyűjtő terminált lopott, ráadásul egy logózott védőmaszkot is felkapott – írta a police.hu. A következő hetekben végigjárta a környéket, cipőt, táskát, pénztárcát valamint egy 4 millió forintot érő autót is eltulajdonított. A 31 éves férfit 2022. március 17-én kora délután  kapták el, miután egy szentendrei iskolából lopásról érkezett bejelentés. Józsefet 5 millió forintos kárt okozó lopással vádolják, kihallgatása során bevallotta, hogy kórházban fekvő betegektől is lopott.

Mezei nyulak a Szentendrei Kisállatkertben

A Tegez utcai állatkert nemcsak állatokat mutat be, hanem lehetőségeihez mérten sérült, elárvult vadállatoknak is segít. Az elmúlt hétvégén ennek keretében érkezett 3 mezei nyúl az állatkertbe, majd néhány óra múlva, egy vizsla által megfogott, de szerencsére sértetlen negyedik is csatlakozott a csapathoz. A roppant nehéz feladatot, hogy fecskendőből igyanak, szerencsére megugrották a nyúlfiak, így ma már békésén növekednek. Még több cuki képhez kattintson! 

Fotó: Szentendrei Kisállatkert
Címlapkép: Bauer Sándor/Fortepan –  1949. január 15.

További cikkeink a témában