Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle április 22-29.

Szentendrei tűzoltót ismertek el

Április 27-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon díjazták a tűzoltókat. Többek között Tóth Sándor tűzoltó őrmestert ismerte el a főigazgató hősies helytállása miatt, aki még február 21-én a reggeli forgalomban észlelte egy személykocsi motorteréből felcsapó lángokat. „Az őrmester biztonságos távolságra kísérte az égő kocsiban utazókat, majd az arra közlekedőktől kölcsönkért porral oltó készülékekkel eloltotta a tüzet, megakadályozva ezzel, hogy bárki megsérüljön” – írta a katasztrofavedelem.hu.

Újra lesz bankautomata a Püspökmajoron

A hét jó híre, hogy legkésőbb július végéig bankautomatát helyeznek el a V8 uszodához. Az ATM-et az utcáról lehet majd elérni, és éjjel-nappal használható lesz – írja a szentendre.hu.  Mint azt korábban megírtuk, az OTP automatáját elvitték a fiókkönyvtár mellől, ami sokak számára jelentett nehézséget. A témát ebben a cikkünkben jártuk körül.

Új épületszárnyat kapott az Izbégi Általános Iskola

Ünnepélyes keretek közt, április 26-án adták át a az Izbégi Általános Iskola új épületszárnyát. A kétszintes épületben négy tanterem és két fejlesztőterem kapott helyet, kiszolgáló helyiségekkel, vizesblokkokkal, aulával, fedett, zöldtetős előtérrel és az akadálymentességi követelményeknek megfelelően lifttel és szintenként akadálymentes mosdókkal, összesen 787 négyzetméteren. 600 millió forintot a központi költségvetésből biztosítottak az építésre – számolt be a szentendre.hu.

Májusban nyit a Skanzen új épületegyüttese

Több mint 10 milliárd forintból valósult meg a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttese – jelentették be a sajtótájékoztatón április 25-én. A tájékoztatón jelen volt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Vitályos Eszter államtitkár és Cseri Miklós főigazgató is – írja az MTI.hu.

Épületek a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban májusban megnyíló Erdély épületegyüttes első kiállítási egységében 2022. április 25-én. MTI/Mohai Balázs

Mintegy húszéves előkészítés és négy és fél éves kivitelezési munka eredményeként nyílhat meg májusban az erdélyi tájegység első része – mondta el Cseri Miklós főigazgató, aki szerint a szakmai és a laikus közvélemény évtizedek óta várt óhaja teljesült a programmal. Cseri Miklós kiemelte, hogy a tájegység nemcsak a szórakoztatást, az oktatást és az élményszerzést szolgálja, hanem nagyon fontos értékmentés is történt, mert a modernizációval nagyon gyors módon tűnnek el az épületek. A projekten 27 néprajzos és történész dolgozott, jelenleg a program első fele készült el, a második rész – amely még mintegy száz épületet jelent – a tervek és a remények szerint 2025 környékére valósulhat meg. A kiállítást május 19-én Novák Katalin köztársasági elnök nyitja meg.

Az Erdély épületegyüttes megvalósulásával a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedett, az épületegyüttes a Sztaravodai út bal oldalán épült fel – olvasható a projekt háttéranyagában.

Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A Skanzen történetében először vállalkozik ennek bemutatására. A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

Címlapkép: Fortepan / Bojár Sándor

További cikkeink a témában