Ugrás a tartalomhoz

Hatvanmillió forint elköltéséről dönthetnek a szentendreiek

Kevés olyan település van ma Magyarországon, ahol maguk az ott lakó polgárok dönthetnek arról, mire költse az önkormányzat a rendelkezésére álló forrásainak legalább egy részét. A részvételi demokráciának nincsenek hagyományai nálunk, sokan magát a kifejezést sem ismerik, ezért a legtöbb helyen felettük döntenek róluk. Szentendrén most másképp történt!

Május 7-én Közösségi Gyűlést tartottak azért, hogy hatvanmillió forint sorsáról dönthessenek a helyiek. Egy több hónapja tartó folyamat eredménye volt az aznapi találkozó. A szentendreiek javaslatokat küldhettek be arra vonatkozóan, milyen új fejlesztéseket, változtatásokat javasolnának a településen. Összesen 389 ilyen érkezett, amelyet a Városfejlesztési Iroda és a helyi képviselők is véleményeztek abból a szempontból, hogy az elképzelés megvalósítható-e a rendelkezésre álló keretből, illetve, hogy a kérdéses terület önkormányzati hatáskör alá tartozik-e. Összesen 135 kapott   zöld utat, a Közösségi Gyűlésen a résztvevő önkéntesek azt a feladatot kapták, hogy ezeket értékeljék, és városrészenként válasszanak ki ötöt, amelyről majd minden szentendrei szavazhat.

A polgármester, Fülöp Zsolt rövid köszöntőjében azt emelte ki, hogy az a hatvanmillió forint, amelynek elköltéséről most döntünk, a mi pénzünk, hiszen helyi adókból folyt be. A feladat maga pedig polgárhoz méltó. Pilis Dániel alpolgármester úgy fogalmazott, hogy

egy tanulási folyamat részesei vagyunk, próbáljuk kitalálni, hogyan is működhet a részvételi demokrácia a valóságban. A város szeretné, ha a program továbbfejlődne, és ha a keretösszeg a jövőben tovább emelkedne.

A köszöntők után a munka tíz asztalnál zajlott, minden asztalnál az adott városrészhez tartozó javaslatokról beszélgettek, vitatkoztak azok, akik hajlandóak voltak a szombat délelőttjüket a közösségre áldozni. A küldötteknek értékelniük kellett az egyes javaslatokat egy egytől hatig terjedő pontszámmal négyféle szempont szerint, ezek a szükségesség, a megvalósíthatóság, az érintettség és az értékelvűség szempontjai.

Több részvevő szerint a most beérkezett javaslatok nem csak azért fontosak, mert a leglényegesebbek megvalósulhatnak, hanem azért is, mert ez egy valóságos problématérkép, amelyen látszik, mi érdekli a lakosságot, mi az, amivel az önkormányzatnak foglalkoznia kell.

Nagy Julianna, az egyik küldött, tősgyökeres szentendreiként érezte úgy, részt kell vennie a döntési folyamatban, mert hisz abban, hogy ezek az apróbb kezdeményezések élhetőbbé teszik a világot.

–  Eltávolodtunk egymástól, holott jó lenne azt éreznünk, hogy egy közösség részesei vagyunk – mondta el lapunknak. –  Az is fontos, hogy megismerjük a lakóhelyünk problémáit, és megpróbáljuk megoldani őket. De talán ennél is lényegesebb, hogy megismerjünk embereket, közelebb kerüljünk egymáshoz, és kialakítsuk a saját, egymást segítő kis közösségeinket.

R.L.

Június 12-ig még lehet szavazni!

Június 12-ig szavazhatnak a szentendreiek a saját városrészükre vonatkozó javaslatokról. Voksolni papíron és online egyaránt lehet. A papír alapú voksoláshoz a képviselők minden postaládába eljuttatják a szavazólapokat, az önkormányzat pedig az egyes városrészi gyűjtőpontokon dobozokat helyez majd el, ide kell majd bedobni a kitöltött lapot.

Ezen a linken az online szavazatokat várják: varosreszi.szentendre.hu

A szavazatok összesítése után az önkormányzat kihirdeti a végeredményt, és elkezdődik a fejlesztések tervezési folyamata, az árajánlatok bekérése, majd megindulnak a beruházások. Az eddigi szavazatok alapján néhány terv máris vezet: például árokfedés Pannóniatelepen, zebra a Vasúti villasoron, körforgalmi pihenőhely Lászlótelepen, vagy a Bükköspatak partja zöldfelületének ápolása.

Gyűjtőhelyek:

Városháza, Városház tér 1.

Üveges Műhely, Telep utca 14.

Sarki Csemege & Falatozó, Vasúti villasor 45.

Zeke pékség, Hamvas Béla u. 2

Panificio il Basilico, János u. 2.

CBA Élelmiszerbolt, Füzespark, Nyár u. 2.

Príma Pék, Sztaravodai út 3.

Izbég ABC, Szentlászlói út 99.

Pásztor Mini ABC, Pásztor utca Kút utca sarok

Pismány kézműves pékség, Barackos út 39.

Friss ABC, Berkenye u. 1.

 

Az írás megjelent a Szentendre és Vidéke június 8-i lapszámában.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.