Ugrás a tartalomhoz

Hatalmas tempót diktál a járvány

Dr. Pázmány Annamáriát, a Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) március végén leköszönő főigazgatóját a járványról, annak megelőzéséről, valamint a SZEI megváltozott munkarendjéről kérdeztük.

Volt-e már koronavírus gyanújával érkező beteg bármely szentendrei rendelőben?

A Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) csak egyike a szentendrei rendelőknek, hiszen a házi- és gyermekorvosi rendelőről, illetve a háziorvosi ügyeletről nem tudok nyilatkozni. Nálunk a SZEI-be eddig koronavírus fertőzés gyanújával nem érkezett beteg. Lázas, köhögő beteg viszont gyakran jön a tüdő szakrendelésre, de ezek eddig klinikai tüneteikben nem különböztek a megszokott betegségektől.

Mik a tünetek és mit kell tennünk, ha ezeket észleljük?

Minden fórumon írjuk, hirdetjük, hogy a tünetek észlelésekor ne személyesen keressük fel a háziorvosi- vagy szakrendelőt, hanem telefonon hívjuk a háziorvost, hiszen a betegség nagyon fertőz. A WHO adatai szerint a megbetegedés jellemzően lázzal (a betegek 88%-ánál), száraz köhögéssel (68%), fáradékonysággal (38%) jár. Előfordul produktív köhögés (33%), nehézlégzés (19%), torokfájás (14%), fejfájás (14%), izom- vagy ízületi fájdalom (15%), hidegrázás (11%). Ritkább tünet a hányás (5%), hasmenés (4%), orrfolyás, orrdugulás, fejfájás.

A SZEI felkészült-e a betegek fogadására, illetve mit jelent a közleményükben hivatkozott „illetékes fekvőbeteg intézmény infektológiai osztálya”? Mi hová tartozunk?

A SZEI nem fogad koronavírussal fertőzött beteget, első ellátó a háziorvos, akinél a gyanú felmerül, azt a háziorvos kezeli. Azok a súlyos esetek, aki kórházi kezelésre szorulnak, a Jahn Ferenc Dél-pesti, illetve a Szent László Kórházba kerülnek.

A 65 év feletti orvosok és szakdolgozók kivonásra kerültek az ellátásból. Pótolható-e bárhogyan ez a kiesés? Avagy mindez lehet az egyik oka a rendelési idők változásának?

Az intézményben sok 65 év feletti orvos dolgozik, nélkülük egyes ellátások megszűnnek. Ilyen az ortopédia, az urológia, a sebészet hétfőn és kedden, de a tüdőgyógyászat három orvosa közül kettő szintén kiesett az ellátásból. Sokan szívesen dolgoznának közülük önként, azonban erre nincs lehetőség. Pótolni nem tudjuk őket, csak a rendelési idő módosításával tudjuk a helyzetet megoldani.

Persze a távkonzultációt, mint lehetséges megoldást bevezettük, Skype vagy FaceTime ad lehetőséget ezekre a megoldásokra. A háziorvosoknak is lehetőségük lesz távkonzultációra, most gyűjtöttük össze a kollégák olyan mobil telefonszámait, amelyeken hívhatók ilyen célból. A rendelési idejükben, de azon túl is a 65 év feletti orvosaink jelenleg is elérhetők konzílium céljából. Az e-recept pedig lehetőséget ad arra, hogy a betegnek ne kelljen felkeresnie a rendelőt, ha csak gyógyszert szeretne felíratni.

Miként változtak a rendelési idők?

A megváltozott rendelési idők folyamatosan frissítve kerülnek közzétételre a weboldalunkon. Mindezen túl azonban az egyik legfontosabb változás az, hogy március 16-tól egészségügyi ellátásra, vagy előjegyzett betegek vizsgálatára csak akkor kerülhet sor, ha arra sürgős szükség van. A „sürgős szükség” kritériumát az életveszély, avagy a tartós egészségkárosodás elkerülése meríti ki. Arra kérjük azokat, akik ezt nem tudják pontosan megítélni, először telefonon keressék a megfelelő szakrendelést.

Teszt végezhető-e, kiken és milyen feltételekkel?

Jelenleg helyben nem tudunk tesztet végezni, gyanú esetén az Országos Mentőszolgálat, Nemzeti Népegészségügyi Központ vagy a Szent László Kórház végzi. Tudomásom van továbbá magánegészségügyi ellátóról is.

 Hogyan terjed ez a vírus?

Vigyázat, nagyon terjed! És olyanok is terjeszthetik, akik tünetmentesek. Papír- és fémpénzen, bolti áruk csomagolásán, kilincsen, kapcsolókon, okostelefonon, tehát mindenhol megtalálható. Elég az, hogy megfogunk valamit, amit egy lappangási szakban lévő, de már fertőzött beteg megfogott, majd a kezünket szájunkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz érintjük. A székletben nagyobb koncentrációban választódik ki, még a gyógyulás után is egy ideig, ezért a higiénia elengedhetetlen.

A maszkok elfogytak a gyógyszertárakban, de kérdés, hogy igazából mekkora szerepük lehet a prevencióban?

Megnyugtatóan csak az FFP2, FFP3-as típusú maszk véd, de a cseppfertőzés ellen azért a hagyományos maszk is hatékony. Viszont, ha mindenki ebben járna, akkor még kevesebb lenne azoknak, akiknek valóban kell.

Tekintettel arra, hogy vakcina nem létezik a vírus ellen, melyek a prevenció jelen állás szerinti leghatékonyabb eszközei?

A vírus köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni más személyektől, és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert már azzal megfertőződhet valaki, ha a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. Kerülni kell a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt. Alaposan és gyakran kell kezet mosni, erről honlapunkon pontos leírás található. Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60%-os alkohol tartalmú kézfertőtlenítővel kell megtisztítani a kezeinket! Ügyelni kell a körmök alatti, és az ujjak közötti területekre is. Fontos a gyakori szellőztetés minden zárt térben. Köhögéskor és tüsszentéskor takarjuk el az orrunkat és szánkat zsebkendővel, majd azonnal dobjuk ki a zsebkendőt és mossunk kezet. Kerüljük el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget, lázas beteggel pedig lehetőség szerint az érintkezés minden formáját. A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőzni. És lehetőség szerint ne álljunk együtt másokkal 2 méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb ideig zárt térben.

A SZEI vezetőjeként mi a legnagyobb kihívás a munkájában ezekben a napokban?

Hatalmas tempót diktál a járvány. Naprakésznek kell lennünk a rendeletek, utasítások terén, annyira, hogy előfordult, hogy egy este 9 órakor kiadott miniszteri utasítást reggel már végre is kellett hajtani. Saját eljárásrendet, intézkedési tervet kell kialakítani, hiszen minden település, minden intézmény máshogyan tudja az utasításokat megszervezni, végrehajtani. A munkatársaimat dicséret illeti, mindenki teljes erőbedobással végzi nemcsak a saját feladatát, de mindent, ami szükséges. Leállt az egynapos sebészet, és az ott dolgozók is segítik az intézmény munkáját. Mindeközben folyik az Egészséges Budapest Program kiírt közbeszerzése, a kapacitásbővítés, valamint az év végi NEAK támogatás (138 M Ft) felhasználásának előkészítése.

Hogyan látja, mire taníthat bennünket a kialakult helyzet? Lehet-e bármilyen pozitív hozadéka?

Az otthon töltött idő alkalmas arra, hogy több időt töltsünk családtagjainkkal, vizsgázik a fegyelmezettségünk is, és több időnk marad átgondolni néhány fontos dolgot. Ha majd kiszabadulunk a vírus fogságából, jobban fogjuk értékelni az élet, a természet, a művészetek élvezetét, fontosabbnak érezzük majd az egészségünket, és talán többet is fogunk tenni érte.

További cikkeink a témában