Ugrás a tartalomhoz

Szentendrei Arcképek – Hajdu László

A Szentendrei Arcképek című sorozatunkban egy-egy témát  járunk körül úgy, hogy az érintetteket szólítjuk meg. Elsőként olyan jó példával elöljáró helyieket kérdeztünk, akik civilként közösséget építenek – legyen annak célja akár az önművelés, vagy a rászorulókon való segítés.

A Közösségépítők keretében arra keressük a választ, hogy portréink alanyainak miért fontos az embertársaikkal való kapcsolódás, a másoknak való segítségnyújtás.

HAJDU LÁSZLÓ – KADA OLVASÓKÖR

„Olvasókörünknek elsősorban házigazdái vagyunk otthonunkban, másodsorban heti rendszerességgel, online aktivitással igyekszem motiválni a közösséget, illetve én hirdetem meg az eseményeket. Hatalmas inspiráció számomra, hogy hónapról hónapra mindenre nyitott, gondolkodó emberekkel találkozhatok, beszélgethetek. Nem mellesleg mindez rendszeres, tudatos és elmélyült olvasásra sarkall, hiszen élőszóban és összeszedetten kell majd nekem is véleményt alkotnom az olvasottakról.
A könyv csak egy eszköz, amely alapul szolgál a beszélgetéseinkhez. Lehetne ez akár más alkotás is, de én a könyveket találom a legjobb motivációnak a gondolataink megosztására.
Mint házigazdáknak az összejövetelek rendszeres befogadása komoly munkát jelent, de felvállaltuk, mert boldogan járulunk hozzá e néhány ember havi egy kellemes délutánjához. Viszonzásként megelégszünk az örömükkel és a ragaszkodásukkal. Tesszük ezt addig, amíg bírjuk, és amíg azt érezzük, van rá igény.
Úgy látom, hogy a spontán, alulról építkező és önálló gondolkodásra épülő kis közösségek szerepe elengedhetetlenül fontos egy öntudatos civil társadalom létrejöttében. Mindemellett azt tapasztalom, hogy ezek a találkozások – az intellektuális élménnyel és a valahová tartozás érzésével – sokat tesznek hozzá a résztvevők életminőségének a javításához is.”

KADA OLVASÓKÖR

A Kada Olvasókör egy zárt Facebook-csoport keretében szerveződő és működő kis baráti közösség. Első alkalommal 2018 nyarán jöttek össze, miután szűkebb baráti körben sokat beszélgettek Yuval Noah Harari Sapiens – Az emberiség rövid története című, nagy port kavart művéről. A beszélgetésen, és az azt követő piknik jellegű kerti partin 22-en vettek részt. Az intellektuális élmény mindenki számára inspiráló volt, ezért Hajdu László és barátja, Weiner Sennyey Tibor közösen vetették fel, hogy legyenek rendszeresek ezek a találkozások. A havonta összehívott olvasókörnek azóta csak a járvány vetett gátat, de az online térben akkor is megtartották az alkalmakat. A csoportnak körülbelül 40 tagja van, de ezen belül kialakult egy 10-12 fős „törzsgárda”, akik minden hónapban részt vesznek a beszélgetéseken. A találkozásoknak saját forgatókönyve van: érkezés után az egyik tag néhány perces bevezetőt tart a választott műről, a szerzőről és a kontextusról, majd ezt moderált beszélgetés követi ropi, édesség, üdítő, vagy egy-egy pohár bor társaságában. Az asztalbontást követően egy kisebb uzsonna mellett folytatódik a kötetlen beszélgetés.
A könyveket közösen választják ki. Alapelvük, hogy felváltva olvassanak szépirodalmat, és a laikusok számára is befogadható ismeretterjesztő műveket. A kiválasztás legfontosabb szempontja, hogy az adott mű legyen inspiráló, gondolatébresztő, sőt, az sem baj, ha provokatív. Áprilisban a 30. találkozójukra készülnek.
Sokszínű a könyvek listája, melyeket az elmúlt 4 évben forgattak a Kada Olvasókör tagjai, olyan szerzők művei kerültek itt megvitatásra, mint például Hamvas Béla, Szepes Mária, Francis Fukuyama, Kazuo Ishiguro, Gyurkovics Tibor, Cixin Liu, Margaret Atwood, Paul Auster és Viktor Klemperer.

Fotó: Deim Balázs – Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár

További cikkeink a témában