Ugrás a tartalomhoz

Figyelem és szeretet a falak közt

A világon az egyik legszívmelengetőbb dolog, amikor az embert sütivel, kávéval kínálják, és éreztetik vele, hogy fontos. Ezt tapasztalhatjuk Szentendrén, a forgalomtól zsongó 11-es főút Budapestről bevezető szakasza és a Pannónia utca találkozásánál, a Café Dharma-ban.

A tulajdonosok, Huszty Zsuzsanna és Balló György, egy hangulatos, levendulateraszos nyugvópontot álmodtak meg itt, szeretettel és figyelemmel újraértelmezve a kávézó és cukrászda fogalmát – ahol a „fedőtevékenység” a szolgáltatás, a cél a szeretet.

Legutóbb, amikor itt jártam, épp egy munkásruhába öltözött férfi rohant el a kávézó előtt, majd mikor a levendulákhoz ért, egy pillanatra megállt, benyúlt a kerítésen, megdörzsölte a leveleit, mélyet szippantott a nyugtató illatból, majd tovább sietett. Mert a Café Dharma valóban egy lenyugvást segítő hely a városi forgatagban.

„Valójában az a legjobb, ha nem kell sehová elmennünk ahhoz, hogy lenyugodjunk, de már az is segítség, ha az ember életében van egy olyan hely, ahol egyensúlyba tud kerülni. Ráadásul pár hete a 100 négyzetméternyi, csendes teraszunk is újranyitott, ahol a vendégeink nagyon szívesen időznek családi, baráti, üzleti, de akár klubtalálkozókon is” – meséli Gyuri.

„Ilyen hangulatos környezetet szeretne teremteni a Dharma” – veszi át a szót Zsuzsi. – „Sokan már ezért járnak vissza. Van például egy baba, akinek a nyitás óta napról napra követjük a fejlődését. De van olyan babánk is, akit először az anyukája hasában láttunk vendégül, majd a születése után már bemutatni hozták el hozzánk.”

„Mert nálunk a figyelem és a szeretet itt van a falak között” – folytatja Gyuri. – „Ez jön belőlünk. A kollégáinkat is úgy választjuk ki, hogy számukra is fontos legyen a törődés, a szolgálat. A Costa Ricán élő és kávés körökben legendásnak számító Bányai Laci bácsi kávéjával, és Tóth Sanyival, a szekszárdi kávébab-pörkölő üzemeltetőjével való találkozás is egy-egy „véletlenül” kinyíló ajtó volt az életünkben, amit észrevettünk, és beléptünk rajtuk. Változásokkal teli, intenzív utat tettünk meg, számos, szakterületén mesternek tekinthető tanártól tanultunk, hogy az üzleti világ öltönye és kiskosztüme mellett most megtapasztalhassuk a vendéglátás izgalmas világát.”

A szentendrei vendégkör gyorsan megszerette, vagy már eleve kereste az újhullámos kávéízt, ami egyfajta fúziója a latte artnak és annak a természetes ízvilágnak, amely karakteresen mutatja meg a gyümölcs eredeti ízét, azt, hogy milyen is volt az a föld, ahonnan jött. Ez egy sokrétűbb ízélmény, ami könnyedén fogyasztható akár cukor nélkül is. A világos pörkölésben citrusos ízvilág érződik, a középsötét pörkölés pedig kiszélesedik a fanyar gyümölcsös ízaromától a keserű csokin át a csokis kuglófig.

„Mi egyébként nem kávéztunk korábban, mert én nem szeretem a keserű utóízt, Zsuzsi pedig nem bírja a koffeint, de ez határozottan megváltozott a Bányai-kávék óta – vallja be Gyuri. – A kávézásra ma már egy szelíden serkentő, kényeztető és nyugtató élményként tekintünk.

A kávé gyógyszer is tud lenni, s nem csak fizikai értelemben. Nemrég jöttünk vissza Costa Ricáról egy tanulmányútról, ahol a kávéhoz való kötődésünket a Laci bácsival kialakult baráti kapcsolat tette még erősebbé. Nagy odaadással, törődéssel, odafigyeléssel és szeretettel történik minden az ültetvényein. Ezzel a pozitív emberi energiával töltődik meg a Bányai-kávé. Így is gyógyít: a lelket. Óriási tisztelet született meg bennünk egy szem pörkölt kávébab iránt, mert láthattuk, hogy milyen sok ponton kell nagyon éles figyelemmel, nagy szeretettel, óriási odaadó gondossággal törődni a kávéval ahhoz, hogy ilyen magas minőségű legyen a végeredmény.”

„Ami pedig az ételkínálatot illeti, a kávéink mellé egy egész hűtőt rendeztünk be változatos és magas minőségű ’mindenmentes’ (glutén-, laktóz- és cukormentes), illetve nyers vegán édességekből is” – sorolja Zsuzsi. – „Mindemellett figyelünk az egyedi igényekre is, hiszen nekem is sokféle diétát kell betartanom. A tavasz beköszöntével prémium olasz fagylaltot kínálunk, és persze a hagyományos sütemények kedvelőire is gondoltunk, akiknek egy ikonikus budapesti családi cukrászmanufaktúrából érkeznek ide frissen a flódnik és a krémesek. Magas minőségű, természetes alapanyagokat használva, házias, nagymama-féle ízvilág, de különleges kivitelezésű finomságokat kínálunk. A reggeleink is mindig nagyon mozgalmas, családias hangulatban telnek. Sütéssel indul a nap, a reggelihez és a szendvicsekhez a pékárut helyben készítjük, nagyon jó illat van itt akkortájt. Hétközben gourmet szendvicseket, friss salátákat, tortilla tekercseket ajánlunk ebéd gyanánt, melyekhez prémium minőségű házikacsát, -jércét vagy épp vegán sajtot használunk.”

Ha pedig valaki fokozni szeretné a kikapcsolódás élményét, tovább sétálhat a kávézó hátsó részében található csokiszoláriumba. Zsuzsiék itt is a magas színvonalra és a megpihenést elősegítő wellness élményre törekedtek. A hangulatvilágítás, a lágy zene, a kényelmesen hívogató fotelek ezen a részen is csalogatóak.

A minőségi finomságokra és nyugalomra vágyók itt jó helyen járnak, hiszen akár autóval, akár gyalogosan könnyen megközelíthető, és bár a forgalmas 11-es út mellett vagyunk, a védett udvarra mégsem jut el a város és a forgalom szokásos zaja.

Szentendre, Pannónia utca 1-3.

www.cafe-dharma.hu

www.facebook.com/cafedharma.hu

www.facebook.com/csokiszoliszentendre.hu

További cikkeink a témában