Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

190 milliós kormányzati támogatás Szentendrének

A Miniszterelnökség január 2-án adta hírül közleményében, hogy a korábbi tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaár-emelkedés miatti támogatásáról döntött mintegy 44 milliárd forint értékben. A támogatás célja, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradjon.

Összesen 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részesült a segítségben, az összeg mértékét a települések anyagi helyzetétől, az energiabeszerzési szerződéseiktől, valamint az alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszerétől tették függővé.

A legmagasabb támogatást Debrecen kapta, közel 3,2 milliárd forint értékben, a legkevesebbet, 16,5 millió forintot pedig a 11 566 lelket számláló Tiszakécske. Szentendre 190 283 476 forintban részesült, minek kapcsán a város hivatalos honlapján azt közölték, „ez az összeg a kötelező feladatokat ellátó önkormányzati intézmények valamivel több, mint két hónapnyi energiaszámlájának kifizetésére elegendő, a többit – hozzávetőlegesen 910 millió forintot – az önkormányzatnak kell majd előteremteni.”

Január 9-től áprilisig biztosan nyitva tart a V8

Adta hírül a szentendre.hu. Azt írják, 2023. január 9-től a szokásos nyitvatartási rend szerint ismét várja a sportolókat, úszni vágyókat a V8.  Az összefogásnak köszönhetően a szentendrei uszoda az első negyedévben biztosan nyitva tart, de az energiatakarékossági intézkedésekkel és a támogatói kör fennmaradása esetén jó esély van arra, hogy egész évben üzemelhessen a V8.

Szerb karácsony Szentendrén

Betlehemes játékkal és a badnjak fa szertartásos elégetésével vette kezdetét Szentendrén a szerb ortodox karácsony január 6-án pénteken. Az ónaptár szerint ezen a napon ünneplik szentestét, Krisztus születése napját.

Fotók: Isza Ferenc/szentendre.hu

Fenyőfabegyűjtés Szentendrén

2023. január 14.

Körzet: Püspökmajor lakótelep és környéke (László telep – Kovács L. u. – Dunakanyar krt. – Vasúti Villasor által határolt terület)

Pannónia telep (Vasúti Villasor – Pannónia u. – Telep u. – Dera patak által határolt terület)

2023. január 21.

Körzet: Belváros (Dunakanyar krt. – Duna által határolt terület)

Izbég (Kovács L.u. – Füzespark – Vasvári ltp. – Sztaravodai út – Dömörkapu által határolt terület)

2023. január 28.

Körzet: Boldogtanya – Petyina – Tyúkosdűlő – Papsziget – Szarvashegy városrészek, valamint az Ady Endre út

Pismány (Sztaravodai út – Dunakanyar krt. – Cseresznyés út – Napos sétány által határolt terület)

Forrás és további részletek: vszzrt.hu

 

Kiemelt kép: pixabay.com

További cikkeink a témában