Ugrás a tartalomhoz

HETI HÍRÖSSZEFOGLALÓ

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

Elhunyt Marosvölgyi Lajos

2023. február 8-án, életének 98. évében elhunyt Szentendre volt tanácselnöke (1972-1985), a Móricz Zsigmond Gimnázium alapító tanára, Szentendre Város díszpolgára, a Szentendrei Móriczos Öregdiákok Egyesületének tiszteletbeli elnöke.

Marosvölgyi Lajos 1985-ös díszpolgári méltatásában az alábbiak olvashatók: „Marosvölgyi Lajos működése idején a város – igaz, ellentmondásoktól sem mentesen – hatalmas fejlődésnek indult. Dumtsa Jenőhöz és Sziráki Ferenchez hasonlóan ő is olyan városi vezető volt, akinek tevékenysége máig meghatározza a mai város jellegét, képét. Ebben az időszakban vált Szentendre Pest megye kulturális fővárosává, Magyarországon és Európában is ismert idegenforgalmi központtá.”

A volt tanácselnököt a város saját halottjának tekinti.

 

Deim Pál restrospektív kiállítás Budapesten

A Virág Judit Galéria fogadta be és bővítette ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál életművét felvonultató, idő előtt bezárni kényszerülő nagyszabású kiállítását; a Virág Judit Galériában péntektől látható Csendek – Az életmű új rétegei című retrospektív tárlat a festőművész 150 alkotását mutatja be.

A Virág Judit Galériában március 17-ig Deim Pál művészete mellett tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják az érdeklődőket – írja az MTI.
Deim Pál (1932-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, a 60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja volt. Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés volt jellemző.

Fotó: Deim Balázs

Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete. Munkásságának elemi rendezőelve a csend, amelynek különböző aspektusai áthatják korai műveinek légkörét, érett alkotói korszakának „térszervező” módszerét, emlékműterveit és időskori alkotásait.
Az átfogó Deim-tárlatra múzeumoktól, magángyűjtőktől és a családtól, a művész örökségéből érkeztek alkotások – idézi az MTI-nek megküldött tájékoztató Bársony Balázst, a Virág Judit Galéria művészeti igazgatóját, a közös kiállítás ötletgazdáját.

 

Gyógy- és fűszernövény kert épül a Kőhely lábánál

A Kálvária út végén lévő önkormányzati ingatlanon tervezett gyógy- és fűszernövény kert koncepcióját 2023. február 10-én, pénteken a V8 különtermében ismertette az önkormányzat.

A lakossági fórumon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, dr. Illyés Zsuzsanna két mesterképzésen résztvevő hallgató társaságában ismertette a koncepciótervet. (A látványtervek  idekattintva tekinthetők meg.) A szakértők mellett Fülöp Zsolt polgármester, Hernádi Krisztina Nóra képviselő és Hazai Attila főkertész válaszolt a felmerült kérdésekre és felvetésekre.

A lakosságot főként az érdekelte, hogy mikorra várható a kert nyitása, hogyan tervezi az önkormányzat az üzemeltetését, valamint milyen megvalósítási és fenntartási költségekkel kell majd számolni?

Fotó: Bellai László/szentendre.hu

A kert kialakítása több ütemben zajlik majd, és várhatóan 3-4 év alatt éri el a tervezett méretét.

Első lépésként az önkormányzat megvalósítja a tavalyi városrészi költségvetés 5-ös körzetben nyertes javaslatát.  E szerint a Kálvária út végén a körforgalomnál pihenőhelyet alakítanak ki, ülőpadokkal, ivókúttal, szemetessel, új fákat ültetnek és kutyapiszok-kukákat telepítenek.

A megvalósítás költségeire indikatív árakat kért be az önkormányzat. Az fenntartási költségek a kert fejlődésével változnak majd, de a városvezetés alapvetően közösségi kertként gondol a projektre, ahol a helyi lakosság, csatlakozó önkéntesek és a közösségi szolgálatos diákok is részt vesznek majd a növények gondozásában. (Forrás: szentendre. hu)

 

Konferencia a védelmi innovációról Szentendrén

Február 14-én szervezett Drone Day címmel konferenciát a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központja és a Gazdálkodási Tudományos Társaságok Szövetségének Drón Tagozata – adta hírül az MTI.

A rendezvényen Porkoláb Imre, a konferencia fővédnöke kiemelte, hogy a nemzetközi környezet egyre kiszámíthatatlanabbá és bizonytalanabbá válik, amire a haderőnek is reagálnia kell.
Nemcsak innovációra, hanem radikális innovációra van szükség – hangoztatta, hozzátéve, hogy a következő hét évben olyan változások lesznek technológiai színtéren, mint ami az elmúlt húsz évben történt.
Hangsúlyozta: az átalakulás tempóját gyorsítani kell, újszerű képességfejlesztési módszereket kell bevezetni, mert az „ahogy szoktuk” módszerek nem működnek önmagukban, egyre gyorsabban kell tudni reagálni a kialakuló helyzetekre. Olyan jól képzett, fiatal, nyelveket beszélő, a technológiák iránt érdeklődő tehetséges fiatalokra van szükség, akik akár fegyveres szolgálattal, akár a tudásukkal tudják segíteni a Magyar Honvédség és a tárca fejlesztéseit. Megjegyezte,

a jövő a gép és az ember szimbiózisának irányába mutat, amire föl kell készülni, a katonákat pedig már ebben kell szocializálni.

Kitért arra is, hogy a legnagyobb védelmi ipari vállalatok jelentkeznek be, hogy Magyarországon keressenek új otthont maguknak, de eddig elsősorban összeszerelő üzemek jöttek létre, ám ezek hamarosan kutatás-fejlesztéssel is fognak foglalkozni. Hazai szellemi tulajdonban lévő termékek gyártására kell törekedni – folytatta -, és az egyik fő célja az innovációnak, hogy segítsék ebben a folyamatban azokat a magyar résztvevőket, akiket a nemzetköziekkel össze tudnak kötni. Ugyanakkor az innovációnak fontos feladata a tudásbázis biztosítása is, például innovációs oktatási módszerekkel.
A hamarosan induló Védelmi Innovációs Kutatóintézet az a hiányzó elem, amely egyfajta tolmács, fordító szerepet tölt be az ökoszisztéma és a bürokrácia között – közölte.
Kifejtette, kisebb ipari szereplőket, startupokat, kisvállalkozásokat kívánnak megszólítani annak érdekében, hogy inkubációs folyamatokat indítsanak el, illetve kutatják azokat a kettős hasznosítású technológiákat, amelyek már rendelkezésre állnak, de a védelmi szektorban is hasznosak lehetnek.

Kiemelt kép: unsplash.com

További cikkeink a témában