Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt 2022. negyvenkettedik hetén

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022 – Indulnak a számlálóbiztosok

Október 20-án, csütörtökön indul a számlálóbiztosok terepmunkája, ettől a naptól kezdve keresik fel azokat a címeket, ahonnan nem érkezett be online kérdőív a népszámlálás informatikai rendszerébe. Ahhoz, hogy megtalálják a címeket, fontos a házszámok jól látható feltüntetése.

A népszámláláson a részvétel kötelező, aki nem küldte be online a kérdőívet, azoknak a számlálóbiztosok segítségével kell adatokat szolgáltatniuk. Fontos, hogy a számlálóbiztosok megtalálják a címeket, ehhez a házszámokat jól láthatóan fel kell tüntetni az ingatlanokon, szükség esetén akár ideiglenes megoldással is. A házszám feltüntetése a tulajdonos felelőssége, ugyanakkor érdeke is, amikor például orvost, mentőt hívnak a házhoz.

Ne dőljön be a csalóknak!

Nem keresi fel a számlálóbiztos azt, aki online kitöltötte és beküldte a népszámlálási kérdőívet. A számlálóbiztosok csak az online önkitöltés időszakának zárultával, október 19. után keresik fel azokat a címeket, ahonnan nem érkeztek be kérdőívek, és névre szóló igazolvánnyal igazolják magukat. A népszámlálásra hivatkozva csalók próbálhatnak bejutni a lakásokba.

A számlálóbiztosok legkorábban október 20-tól, csütörtöktől várhatók, náluk sorszámozott, névre szóló számlálóbiztosi igazolvány lesz, a népszámlálás hivatalos logójával ellátott, „népszámlálás 2022” feliratú nyakpánt és az adatok felvételére táblagép.

Az igazolvány első és hátsó oldala

A számlálóbiztos azonosítására szolgál a számlálóbiztosi igazolvány, amely személyi azonosságot igazoló fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány) együtt érvényes. Minden számlálóbiztosi igazolvány egyedi azonosítószámmal rendelkezik. A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia az igazolványát, amikor felkeresi az adatszolgáltatót.

Az adatszolgáltató kérheti, hogy az őt felkereső számlálóbiztos igazolja magát személyét azonosító igazolvánnyal is.

A számlálóbiztos nevét a népszámlálás teljes időszakában működő információs telefonvonalon (ingyenesen hívható zöldszámon: 06-80-080-143) is ellenőrizni lehet.

A gyanús esetekben pedig célszerű lehet bejelentéssel a rendőrséghez fordulni.

A számlálóbiztosok az eredeti terv szerint október 17. és november 20. között, az online kitöltési szakasz meghosszabbítása miatti módosított rend szerint október 20. és november 20. között hétköznap és hétvégén keresik fel a háztartásokat.

Szennyvízcsatorna hálózat bővítés – meghosszabbított határidő az igényfelmérésre

Szentendre csatornázatlan területein az önkormányzat felméri a lakossági igényeket: hányan kötnének rá a szennyvízhálózatra, hányan használják életvitelszerűen a területen lévő ingatlanokat. Erre az úgynevezett agglomerációs felülvizsgálat miatt van szükség, melynek során azt vizsgálják, hogy a tervezett beruházás megfelel-e a támogatáspolitikai feltételeknek, amiben kiemelt szempont a lakosság csatornára kötési szándéka. Ha egy adott területen az ivóvíz-szolgáltatásra szerződöttek hozzávetőlegesen 70 százalékának lakó- vagy tartózkodási helye az ingatlan és a tulajdonos vagy az ingatlant használó rákötne a csatornahálózatra, akkor ezek a területek agglomerációs körbe sorolhatók. Jelentős mértékben a szennyvízcsatornára kötési igényeken múlik, hogy a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) jó eséllyel pályázhasson uniós és hazai forrásokra a hálózat bővítése érdekében.

Október 20-ig a csatornázatlan területen lévő ingatlanok tulajdonosainak/használóinak csak 50 százaléka küldte vissza az igényfelmérő adatlapot. Az önkormányzat kéri, hogy akik még nem töltötték ki az igényfelmérőt, azok mielőbb tegyék meg és küldjék vissza a Polgármesteri Hivatalba.

A meghosszabbított határidő november 6-ika, eddig lehet az online kérdőíveket kitölteni, vagy a polgármesteri hivatalba eljuttatni a kitöltött nyomtatványokat. Ha valakihez nem jutott el a nyomtatvány, a Polgármesteri Hivatal portáján megtalálhatók az igényfelmérő lapok, vagy letölthető a város hivatalos honlapjáról.

 

ROT – Novembertől bezárnak az FMC kiállítóhelyei

A Rezsinövelés miatti Operatív Törzs (ROT) az elmúlt két hétben az energiaválság kezelése érdekében az alábbi döntéseket hozta. Október 31-étől előreláthatóan április 15-ig bezárnak a Ferenczy Múzeumi Centrum kismúzeumai, a MűvészetMalom, valamint a Ferenczy Múzeumnak helyet adó Pajor Kúria. Idén karácsonykor és szilvesztekor elmarad a fényfestés, valamint az újévi koncertet sem tartják meg. Bezár továbbá a Dumtsa Jenő utcai Tourinform iroda is, de az épület udvarában elérhetőek maradnak a városi tájékoztató anyagok, valamint a mosdó is nyitva marad.

 

Nyílt levél Orbán Viktor felé a nemzeti energiacsúcs összehívására

Szentendre város polgármestere is aláírta azt a levelet, amelyről az MTI október 9-én adott hírt, s amelyben több, nem kormánypárti vezetésű település arra hívja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcsot és kezdjen azonnali párbeszédet a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel.

A nyílt levélben azt írták, hogy a magyar települések veszélybe kerültek, és az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások megmaradásának biztosításához elkerülhetetlen a kormány azonnali cselekvése.
Az energiaválság és az elszabadult árak miatt kialakult megélhetési válság eddig nem tapasztalt szociális krízissel fenyeget, mert miközben a falvak és városok a működőképességük fenntartásáért küzdenek, egyre többen kérnek szociális támogatást az önkormányzatoktól – emelték ki.
Hozzátették: egyetlen polgármester sem akar intézményeket bezárni, mindent megtesznek az alapvető közszolgáltatások működtetéséért, mert megengedhetetlennek tartják, hogy „fűtetlen óvodákban és bölcsődékben fázzanak a gyerekek”.
 Amennyiben ezt miniszterelnök úr is elfogadhatatlannak tartja, úgy (…) azonnali párbeszédet kezd a magyar önkormányzatokat képviselő szervezetekkel” – írták.
A nemzeti energiacsúcs alkalom és lehetőség arra – tették hozzá -, hogy megoldási javaslatok kerüljenek az asztalra.
A levélben kiemelték: tudják, hogy hazai és külső okok miatt az állami költségvetés is nehéz helyzetben van, ugyanakkor a kormány tárgyal az egyházi iskolák támogatásáról, de „az önkormányzati bölcsődék és óvodák fenntartásáról eddig nem volt hajlandó egyeztetni”.
A települések támogatásának forrása lehet „az önkormányzatoktól elvont adóbevétel visszaadása éppúgy, mint a megemelkedett energiaárak miatt keletkezett költségvetési többletbevétel” – fűzték hozzá.
Tárgyalást kezdeményeznek a levelet aláíró polgármesterek arról is, hogy a Paksi Atomerőmű által 12 forintért megtermelt áramot az önkormányzatok ne 400 forintnál is magasabb áron kapják”. Miközben a paksi áramból minden magyar településen biztosítani lehetne a közszolgáltatások áramigényét, megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy közösségi beruházásként megépült erőmű termelésén egy állami tulajdonú cég a magyar települések kárára nyerészkedjen”.
A nyílt levél végén hangsúlyozták: hiszik, hogy a szociális krízis elkerülése, a magyar települések működőképességének fenntartása nemzeti érdek.
A levelet Budapest főpolgármestere mellett Baja, Balmazújváros, Budakalász, Budaörs, Érd, Gödöllő, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Nyírbátor, Pécs, Pomáz, Salgótarján, Tatabánya, Szeged, Szentendre, Szombathely és Vác polgármestere jegyzi.

 

Felszentelték a nyárádgálfalvi unitárius templomot a szentendrei skanzenben

 

Felszentelték a szentendrei skanzenben található erdélyi épületegyüttes nyárádgálfalvi unitárius templomát 2022. október 15-én. Ezen a napon Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke istentiszteletet celebrált a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Magyar Unitárius Egyház májusban megnyílt erdélyi épületegyüttes és nyárádgálfalvi unitárius templom felszentelési ünnepségén a templomban. (Forrás és fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Ez történt a héten című bejegyzéshez

Ez történt a héten

Egyeztetésekkel teli hetet tudhatunk magunk mögött - rövid hírek 2023. 21. hetének helyi eseményeiről.