Ugrás a tartalomhoz

Europe Village Projekt – „One Book for Europe”

Különleges európai, irodalmi projektnek adott elsőként helyszínt Szentendre. A közel kétéves nemzetközi média projekt részvevői: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország, Magyarország és Szlovákia. Az adott országok fiatal írói, akiket 137 pályázóból választottak ki, Zsiga Henrik szakmai irányításával egy közös regényt írnak. A regény cselekményének fő helyszíne Szentendre lesz, szereplői a projektben szereplő európai országokból származó polgárok, és a projekthez kiválasztott város – Szentendre – lakói. A regény története szervesen kapcsolódik Szentendréhez, annak kultúrájához, környezetéhez, jelenéhez és történelméhez.


A könyv feladata, hogy a szereplőkön keresztül az olvasók jobban megismerjék a projektben résztvevő országok polgárait, városait, köztük első helyen Szentendrét. A regény fontos üzenete: környezetünk védelme, a fenntartható fejlődés; annyit már lehet tudni, hogy fontos szerepet játszanak benne a fák is.
Az elkészült könyvet először a projektben részvevő 5 országban tervezik kiadni, az adott ország nyelvén (magyar, cseh, lengyel, német, szlovák) és angolul, majd további cél, hogy a regény megjelenjen a projektben résztvevő országokon kívül is, más nyelveken is.

A projektben résztvevők:
Irodalmi szakmai vezető: Zsiga Henrik, akinek 12 kötete jelent meg. Korábban, alapítóként vezette a Kalliopé Kiadót (2010-2018), megalapította és vezeti a Magyar Íróképzőt, valamint a Magyar Irodalmi Házat.

Írók:
Vancsó Éva műfordító, idáig huszonnyolc novellát és kilenc regényt fordított. Szerkesztőként három novelláskötetet jegyez, illetve számos regény és antológia lektorálásában vett részt, jelenleg az első, történelmi témájú regényén dolgozik. Az ELTE Bölcsésztudományi Karának doktori hallgatója, és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban dolgozik nemzetközi kapcsolattartóként.
Tadeusz Michrowski lengyel író, forgatókönyvíró, újságíró, blogger. Eddig 3 könyve jelent meg, a legutóbbi 2018 szeptemberében. Egyik könyve eddig 20.000 példányban kelt el. Bloggerként dolgozott Dél-Afrikában és a Kanári-szigeteken.
Sieglinde Wöhrer osztrák író, újságíró és blogger, a Bécsi Egyetemen végzett német filológia szakon. Az osztrák Greenpeace magazinban ír, és a bécsi Die Presse újságban jelennek meg cikkei.
Eva Zahradníková szlovák író, botanikus kutató, a pozsonyi Comenius Egyetemen oktat, valamint újságíró. Szerepjátékokat is ír, amelyeket barátaival adnak elő kulturális fesztiválokon.
Jana Kyclova cseh író, kartográfus, újságíró és blogger. 7 évig Kanadában élt és dolgozott. Ott kezdett el újságot írni és utazási blogot
vezetni. Idén januárban visszatért Csehországba, Prágában oktat, a blogolást azóta is folytatja, az egész világon vannak olvasói.

További cikkeink a témában