Ugrás a tartalomhoz

Érettségi óvintézkedésekkel

A tanulóknak, a pedagógusoknak egyaránt nagy kihívást jelentenek az érettségi vizsgák a jelenlegi járványügyi helyzetben – a nehézségekről Kónya Noémivel, a Móricz Zsigmond Gimnázium igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

A legnagyobb nehézséget az idei érettségi vizsgáztatás során az egészségügyi biztonsági intézkedések betartása jelenti. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban szervezik meg idén is az emelt szintű vizsgákat nyolc tantárgyból, e mellett természetesen a gimnázium saját diákjai is itt érettségiznek. Ez azt jelenti, hogy naponta közel 300 diák fog vizsgázni, ami nem kis feladatot ró az intézményvezetőkre.

„A jogszabály pontosan meghatározza a szükséges óvintézkedéseket, ezeket szigorúan be is tartjuk. Az írásbeli érettségi a jelenlegi hírek szerint május 4-től 8-ig tart, és reggel 9-kor kezdődnek. Már értesítettük minden érettségiző diák osztályfőnökét és a szülőket is a tudnivalókról, a vizsgatermek beosztásáról. Arra kértük őket, hogy a diákok a szakaszos beléptetés érdekében lehetőség szerint ne egyszerre érkezzenek az intézménybe, és hogy egyenesen az adott tanterembe menjenek, ahol már várjuk őket. Tíz diák lehet egy tanteremben, a vizsgáztatást meg tudjuk oldani szaktanárok jelenlétével úgy, hogy a 60 év felettieket sem kell bevonnunk a felügyeleti munkába” – mondta az igazgatóhelyettes.

A rendelkezések szerint most írásbeli vizsgát tesznek a diákok, szóbelit csak azokból a tantárgyakból, amelyeknél nincs írásbeli, ilyen például a testnevelés, ami 4-5 diákot érint, valamint egy diák emberismeret és etika tantárgyból vizsgázik. Illetve azoknak a diákoknak kell szóbeli vizsgát tenniük, akik az írásbelin nem érik el a 12%-ot, de ez a Móriczban nagyon ritkán fordul elő.

„A nehézséget a diákok szemszögéből leginkább a kiszámíthatatlanságban látom. Idén a felkészülés a megszokottól eltérő volt. Nyilván nem az utolsó időszakban készítjük fel őket a vizsgákra, de a mentális felkészültségnek is jelentősége van, ilyenkor már kifejezetten érettségi feladatokat szoktunk megoldani. Ráadásul még mindig nem teljesen biztos az időpont, ha a járványhelyzet úgy hozza, későbbi időpontra is halaszthatják a vizsgákat. Mi mindent megteszünk a sikeres lebonyolítás érdekében, ennek ellenére bízom benne, hogy tolódni fog az időpont, bár azzal egyetértek, hogy az írásbeli vizsgákat meg kell tartani. Köszönjük a szülők pozitív hozzáállását, amivel nagyon sokat segítenek nekünk, legyen szó a virtuális ballagás megszervezéséről vagy a védőfelszerelések biztosításáról.”

További cikkeink a témában