Ugrás a tartalomhoz

Egyeztetés a Civil Házról

Minden civil egyesület küszködik, hogy nincs olyan hely városunkban, ami alkalmas arra, hogy a tagok kulturált körülmények között tudjanak leülni, beszélgetni, programokat szervezni. Ezt Lang András önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke mondta azon a megbeszélésen, melyet a Városháza épületében lévő, korábban sörözőként, illetve étteremként működő helyiség esetleges átadása érdekében szerveztek az önkormányzat és a VSZ szakembereinek közreműködésével.

100 éves épület

Városunkban évekre visszanyúló gond, hogy a civil szervezeteknek nincs olyan helyiségük, ahol rendszeresen, kulturált körülmények között tudnának találkozni. Az új városvezetés ezen szeretne változtatni, s felmerült a gondolat, hogy a Városháza épületében lévő pincehelyiséget adják át a civileknek. A hely mérete erre teljesen alkalmas, annak ellenére, hogy egy részét raktárhelyiségnek használja a polgármesteri hivatal. Műszaki állapota viszont elavult, hiszen 100 éves épületről van szó, amit 40 éve nem újítottak fel. További gondot jelent, hogy két hónapon keresztül – június közepétől augusztus közepéig – a Teátrum használja az épületet öltözőként. Az egyeztetés témája az épület műszaki állapotának és a jogi együttműködés kereteinek megbeszélése volt.

Épületdiagnosztika szükséges

Pusztai Gábor, a VSZ Ingatlanfenntartási és Üzemeltetési Divízió vezetője szerint szükség van az épület teljes műszaki felülvizsgálatára, hiszen pincehelyiségről van szó, és a nedvesedés károsíthatta az épület szerkezetét is. Javasolta, hogy végeztessenek épületdiagnosztikai vizsgálatot, és annak függvényében lépjenek tovább, mert a felülvizsgálatot végző szakemberek javaslatot is adnak arra is, hogy milyen ágazati tervezőt kell bevonni a felújításhoz. Felhívta a figyelmet, hogy a fűtés nem megfelelő, ezért kazánbővítésre vagy alternatív fűtés kialakítására, pl. infrafűtés, lenne szükség. Jelezte, hogy műemlék épületről van szó, ezért minden belső változtatás bejelentést igényel.

Lang András kérte, hogy egyelőre a minimum feltételeket próbálják megteremteni az épület használatba vételéhez, melyben a civilek is tudnak segíteni, mert szívesen vállalják társadalmi munkában a helyiség szépítését, kialakítását. Végül megállapodtak a résztvevők, hogy felkérik a Városfejlesztési Irodát a diagnosztikai vizsgálat elindítására, és ennek ismeretében döntenek a további teendőkről.

Az egyeztető megbeszélések a közeljövőben folytatódnak.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.