Ugrás a tartalomhoz

Egészséghős: dr. Zelena András

2018 Egészséghősei közé választották dr. Zelena András tanatológust és gyászterapeutát, a Korábban Érkeztem Koraszülött Alapítvány munkatársát a Házipatika.com és a Nők Lapja Egészség magazin pályázatán. A díjra egy szentendrei család jelölte, s ez számára, szentendreiként különösen értékessé teszi a kitüntetést. Zelena András nevével a Szentendreiek a csúcson plakátsorozatban találkozhattunk nemrég, annak kapcsán, hogy 2017-ben kutatói ösztöndíjas lett A nemzet tehetségeiért ösztöndíj-program keretében.

A Házipatika.com és a Nők Lapja Egészség magazin Egészséghősök pályázata az egészségügy azon hétköznapi hőseit díjazta, akik munkájuk mellett is sokat tesznek a lakosság egészségéért, az egészségtudatos életmód népszerűsítéséért.

Tavaly még csak a híresség kategóriában hirdettek eredményt, melyet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója nyert el. A pályázat sikere nyomán idén kibővítették a megtisztelő cím birtokosainak névsorát. Az Egészséghősök pályázat keretében 6 kategóriában – orvos, egészségügyi szakember, innovátor, új generáció, páciens/szószóló, híresség – keresték azokat a civil hősöket, akiknek munkája példaértékű lehet a nagyközönség számára is A Béres Gyógyszergyár Zrt. főtámogatásával indult pályázatra 2018 szeptemberéig lehetett nevezni, és a jelölések közül az olvasók és a szakmai zsűri szavazatai alapján hirdették ki az idei Egészséghősöket. A szakmai díj nyertesei 200 000 Ft pénzjutalomban részesültek, a közönségdíj nyertesei pedig wellness pihenést nyertek, illetve minden nyertes Béres egészségcsomagot kapott. A hattagú zsűri – dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, Zöldi Péter egészségügyi menedzser, dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Nagy-Tóth Ildikó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, illetve Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője – feladata nem volt egyszerű, hiszen több mint 120 pályázatot kellett elbírálniuk. Az egészséghősök nyerteseit november 15-én, ünnepélyes díjátadón köszöntötték a szervezők.

Dr. Zelena András a díjjal és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, aki 2017 Egészséghőse

Az Innovátor kategória nyertese dr. Zelena András tanatológus és gyászterapeuta, aki a trauma, hiány és veszteségtapasztalat témában szerzett PhD-doktori fokozatot. Szakterülete a speciális és nehéz feladat, a kisbabákat elvesztett családok támogatása, valamint az orvos- és rezidensképzés.

Dr. Zelena Andrást egy szentendrei család terjesztette fel a díjra, melynek tagjait támogatta a fájdalmas veszteségben: „Kisbabákat elvesztett szülőknek segít feldolgozni a gyász végtelen fájdalmát az adjunktus úr gyászcsoportvezetőként. Szakértelmét, térítésmentes alázatos munkáját sosem hálálhatja meg a gyászoló szülő, vele sikerült talpra állnunk. Meghalt a koraszülött kisbabánk. A fájdalom leírhatatlan! Gyászterapeutaként és az Orvosi Hetilap impakt faktoros tudományos lap, a Gyermekgyógyászati Szemle valamint a Mindennapi Pszichológia szerzőjeként, két egyetem (SZTE ÁOK Tanatológia Team, BGE Társadalomtudományi Intézet) kutatójaként András térítésmentes feldolgozócsoportot szervezett. Ez az az innováció, amivel eddig nem találkoztunk, pedig eü-ben dolgozók vagyunk, soha senki nem segítette még intézményi vagy egyéni keretek között a gyermeküket gyászoló szülőket és nem hangsúlyozta a gyászterápia fontosságát! Neki ez a szakterülete, ezt kutatja, átülteti módszerét a gyakorlatba! 41 tudományos közleménye és ismeretterjesztő cikkei, előadásai vannak a gyász témájában. Módszerével sikerült talpra állnunk, ezzel a jelöléssel háláljuk meg Dr. Zelena András PhD adjunktus úrnak végtelen önzetlenségét és szakértelmét, ami nélkül a gyászoló szülőknek sokkal nehezebb lenne.”

 

Kapcsolódó írásunk: Változások a halottkultusz terén

További cikkeink a témában