Ugrás a tartalomhoz

Dzsindzsa Nindzsa akcióban

A szentendrei Egres Úti Tagóvodában működő Szentendrei Rügyek és Gyökerek csoport megkeresése nyomán egy koros fák megőrzésével, alpin faápolással, favágással foglalkozó szentendrei cég felajánlásával alakulhat át egy fás liget.

Az óvodát szegélyező Sztaravoda-patak melletti fás ligetben – ami jelenleg többféle védelem alatt álló terület – évek óta sorra száradnak ki az invazív fajnak számító fehér akácok, amiket néhány évtizede a lakóházas övezet terjeszkedésekor ültetettek a természetes növénytársulás helyére. Az elmúlt évek alatt az óvodai környezeti nevelés fontos helyszíne volt ez a terület. Az óvodás gyerekek itt ismerkedhettek salátaboglárkával, bogláros szellőrózsával, mezei tyúktaréjjal, illatos ibolyával és pettyegetett tüdőfűvel, vagy az ijesztő nevű kónya vicsorgóval, mókusokkal, zöld küllővel és az erdők sok más lakójával.

2019 júniusában az óvodás családok bevonásával enyves éger csemetéket ültettünk az új fák felnövekedésére alkalmas nyílásokba Dukay Igor, természetvédelmi mérnök szakmai tanácsait követve. Felmerült a hajdani podagrafüves égerliget helyreállításának terve és a közeli erdő fáinak ültetése a lábon száradt akácok helyére. A felmerülő tervek megvalósítását és az utóbbi időben a területen tett természetbúvár sétákat is megakadályozták a veszélyessé váló, pusztuló akácok.

A Dzsindzsa Nindzsa nagylelkű felajánlása szerint novemberben saját költségén, térintésmentesen megkezdi – az önkormányzat által engedélyezett – fakivágást és ezzel lehetővé teszi az óvodásoknak, hogy részt vegyenek az aktív természetvédelemben és fokozatosan honos fajokkal ültessék be a területet.

Jane Goodall, aki életre hívta a világot behálózó Roots & Shoots hálózatot, amelynek a Szentendrei Rügyek és Gyökerek is tagja, így írta le a csoportok működését: a felnőttek, mint a „fák gyökerei”, lehetőséget teremtenek a fiatal generációknak, a „fák rügyeinek”, hogy aktívan tehessenek Földünk jövőjéért.
Hálás köszönetünk a Dzsindzsa Nindzsáknak!

Eőry Brigitta
környezeti nevelő óvodapedagógus,
a Szentendrei Rügyek és Gyökerek alapítója és vezetője

 

További cikkeink a témában