Ugrás a tartalomhoz

Díjazták a Skanzen két munkatársát

Augusztus 19-én díjazták a Skanzen két munkatársát, sok éves, magas színvonalú munkájuk elismeréseként.

Móra Ferenc-díjat kapott Nagyné dr. Batári Zsuzsanna a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban végzett kiemelkedő tájegység-építő tevékenységéért, és az Erdély épületegyüttes megvalósításának szakmai koordinálásáért   számolt be a hírről a múzeum. Mellette  Buzás Miklós főépítész  a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta, a népi építészet terén végzett kiemelkedő értékmentő és teremtő munkájáért, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tájegységeinek, az Erdély épületegyüttes létrehozásában végzett építészeti munkásságáért.

Nagyné dr. Batári Zsuzsanna a múzeum tudományos és ismeretátadási igazgatója, néprajzkutató muzeológus, aki 2004-es diplomázását követően elvégezte a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskoláját, majd három éven át a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási ösztöndíjasa volt. 2004 óta dolgozik a Skanzenben, 2014 óta tudományos titkár, új pozícióját 2019 óta tölti be.  Munkáját 2001-ben a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület az Év kiállítása díjjal, illetve Pulszky Károly díjjal ismerte el.

Buzás Miklós a Skanzen főépítésze, épület- és területfenntartási igazgatója, aki  az egyetem elvégzése után került a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba. 1996-tól a Múzeum műtermének a vezetője, 2007 óta műszaki igazgató, 2015-től épület- és területfenntartási igazgató. „A Szabadtéri Néprajzi Múzeum főépítészeként egy eltűnő építészeti örökség megmentésének harcosa, tervező építészként a hagyományos építészeti formák tovább élésének támogatója. Kutatási témái a magyar népi építészet története, szerkezetei, táji tagolódása, a földépítészet, téglagyártás és a malomépítészet.” -írták róla. Az Erdély tájegység építészeti irányítását is ő végezte, és a telepítési koncepció is az ő nevéhez kötődik Vass Erika mellett.

 

 

További cikkeink a témában