Ugrás a tartalomhoz

Bűnmegelőzési felhívás az ünnepekre

A rendőrség tanácsai az ünnepek környékén gyakori bűnesetek megelőzésére.

A családi bevásárló körutak, valamint az ünnepek alatti család látogatások során őrizetlenül maradnak az otthonok. A betörések megelőzése érdekében ajánljuk, hogy:

  • Mielőtt elutazik, ellenőrizze, hogy a lakás valamennyi nyílászáróját bezárta-e. Ha több zár is van a bejárati ajtón, valamennyit zárja be!
  • Ha rendelkezik riasztóval, azt még rövid időre is élesítse be!
  • Tájékoztassa a szomszédjait, hogy milyen időszakra hagyja otthonát őrizetlenül és kérje meg őket, hogy figyeljenek oda az ingatlanra.
  • Ha van kutyája és nem viszi magával, kérjen meg egy szomszédot vagy ismerőst, hogy gondoskodjon az otthonában hagyott állatról. A kertben a kutya elijesztheti a bűnelkövetőket.
  • A népszerű közösségi oldalon lehetőleg ne tegye közzé utazási szándékát, mert az ilyen oldalakat nem csak az ismerősök olvassák, hanem az elkövetők is, akik így pontos információt kaphatnak arról, hogy a tulajdonos mikor hagyja őrizetlenül otthonát.

 

Baleset-megelőzés

Szentendrén tartotta a 2018-as évértékelő értekezletét a Szentendre Város Balesetmegelőzési Bizottság.

Szentendre Város  Balesetmegelőzési Bizottsága (VBB) 2018. december 18-án bizottsági ülését tartott, amelyen reszt vettek a bizottság tagjai.

Az ülésen Gulyás Anita r. alezredes, a Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője, az VBB ügyvezető elnöke tartott tájékoztatót a 2018. évben bekövetkezett személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseti helyzetről. Gátiné Budai Boglárka r. őrnagy a VBB titkára ismertette a 2018. évben megvalósult baleset-megelőzési programokat és a 2019-es terveket.

 

Ha megfogadja tanácsainkat, boldog lesz a karácsonya!

Pár nap és itt a karácsony, fokozott a készülődés a karácsonyra. Az üzletek megteltek nézelődő, vásárló emberekkel. Minél nagyobb a tömeg, annál feszültebbek a vásárlók, és értékeik is annál inkább veszélyben vannak. A karácsonyi forgatag, a csomagokkal megpakolt gépjárművek kedvező alkalmat kínálnak a bűncselekmények elkövetőinek is.

A nagy igyekezetben a vásárlók kevésbé figyelnek értéktárgyaikra és jellemző módon nagyobb pénzösszegekkel indulnak útnak, értékes meglepetésekkel pakolják meg autóikat.

A jármű utasterében ne hagyjon semmit, hiszen az a bűnelkövető figyelmét felkelti.

A gépkocsival történő bevásárlás során az utastérben hagyott tárgyak nincsenek biztonságban. A boltok parkolóiban tolvajok lehetnek, akik csak erre az alkalomra várnak. Az autó ablakait betörve, vagy a gépkocsi zárját feltörve pillanatok alatt jutnak be az utastérbe, ahonnan könnyen mozdítható, értékes dolgokat lopnak el. A gépkocsi csomagtartójába se hagyjon komolyabb értéket, hiszen az nem értékmegőrző. Parkoljon lehetőség szerint arra kijelölt helyen, illetve kivilágított területen. A gépjármű minden ajtaját zárja le. Amennyiben van, használja a riasztót és más védelmi eszközt. Mindig győződjön meg a gépkocsi zárt állapotáról, mielőtt elindul nézze körbe járművét nincs -e azon bármi behatolásra utaló sérülés.

Az értékeit belső zsebbe helyezze el, és csomagjait olyan helyre tegye, ahol szemmel tudja tartani.

Lehetőség szerint kerülje el a zsúfolt tömeget, mert ezeken a helyeken észrevétlenül emelhetik el értékeit a kabát, vagy táska külső zsebeiből. Tegye különböző helyekre pénztárcáját, iratait, kulcsait, mégpedig ha lehet belső zsebbe. Csomagjait tartsa szemmel, legyenek azok testközelben. Táskáját, pénztárcáját ne hagyja a bevásárló kosárban, vagy a pulton még rövid időre sem. Csak a szükséges mennyiségű készpénzt vigye magával, vagy fizessen bankkártyával.

A Szentendrei Rendőrkapitányság boldog karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kíván!

 

 

 

 

További cikkeink a témában