Ugrás a tartalomhoz

Biciklis híd, közmeghallgatás, időközi választás – Heti lapszemle május 6-13.

Dunabogdány és Kisoroszi közt épülhet meg az első, Dunán átívelő biciklis híd

Megkapta az építési engedélyt az a biciklis híd, mely az EuroVelo 6 kerékpárút részeként vezeti át a túrázókat a Szentendrei-szigetre – számolt be a hírről a Magyar Építők. 

A beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a tervező pedig a Speciálterv Építőmérnöki Kft.  A portál beszámolója szerint „a kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki.” Ennek eredményeképp egy önmagába horganyzott függőhíd készülhet el. A tervek alapján a pilon magassága alig lesz magasabb, mint a környező fák vonala, és pihenőpontok is készülnek majd, melyek a tapasztalatok szerint nagy sikernek örvendenek.  Az Európai Unió támogatásával megvalósuló híd párja, mely Szentendre és Szigetmonostor között vezette volna vissza a városba a kerekezőket, nem valósul meg.

Budapest és Szentendre között 2020-ban készült el az EuroVelo 6.

Közmeghallgatást tartott a képviselő-testület

Május 11-én 18 órai kezdettel tartott közmeghallgatást a képviselő-testület. Szóban, előzetesen tízen kértek felszólalást. A közmeghallgatáson többek közt szó volt a V-8 uszoda parkolójának kihasználatlanságáról, a nyári nyitvatartásról, és az aqua fitness megszűnéséről. Leggyakoribb kérdésként a leégett Spar területén létrehozandó kereskedelmi egység pályázati kiírásának részletei merült fel, de szó volt a hátsó pomázi út felújításáról, a Pismányi adótoronyról, a Szerb utcára vonatkozó behajtási engedélyekről, illetve a Mókus híd kitáblázásáról és felújításáról is.

A további írásban, valamint a közmeghallgatás során azonnal, közvetlenül meg nem válaszolható kérdésekre az önkormányzat 15 napon belül köteles válaszolni.


Időközi választás lesz Szentendre 10-es választókörzetében
Dr. Almási Csilla helyére július 17-én választanak új képviselőt a lakosok.  Almási még 2020 decemberében mondott le a képviselői posztról. Az indulóknak fejenként 28 ajánlást kell összegyűjteniük az induláshoz.  Cikkünk megírásáig a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt került nyilvántartásba vételre, mint jelölő szervezetet.  A körzetben a választópolgárok száma 2767 fő.

Desedát megkerülő út lett az év bicikliútja

A Travelo számolt be arról, hogy idén harmadik alkalommal írták ki az Év kerékpárútja pályázatot. A 11 döntősre 7000 szavazat érkezett. Az első helyet 1964 szavazattal a Kaposvár melletti Deseda-tó mellett húzódó kerékpárút kapta. A Budapest-Szentendre közti út is döntőbe került, 387 szavazattal a 7. helyen zárt.  Tavaly a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő út nyert, 2020-ban pedig a Tatabánya és Tata közötti.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, tavaly pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.

 

2022 kedvenc kerékpár útjai

1. Kaposvár-Deseda-tó 1964
2. Győr-Pannonhalma 1474
3. Barcs-Drávatamási 756
4. Pécs-Orfű 672
5. Vác-Ipolydamásd 594
6. Mezőkövesd-Bükkzsérc 476
7. Budapest-Szentendre 387
8. Veszprém-Alsóörs kör 339
9. Székesfehérvár-Kisfalud 236
10. Örvényes-Tihany 217
11. Budapest-Nagykovácsi 74

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Városrendezési és Építészeti Osztályának fényképei

További cikkeink a témában