Ugrás a tartalomhoz

Átadták a Budapestet és Szentendrét összekötő EuroVelo 6 kerékpárutat

Pénteken délelőtt Budakalászon, a Duna sétány és a Barát patak találkozásánál szervezett ünnepségen hivatalosan is átadták a forgalomnak a Duna partján és a Lupa-tó mellett is elhaladó új kerékpárutat. A szónokok közül ketten is beszéltek a szentendrei híd „elgáncsolásáról”. Fülöp Zsolt a város honlapján közzétett nyilatkozatában reagált a vádakra.

Az 5,6 km hosszú útszakasz az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal része, amely az Atlanti-óceánt köti össze a Fekete-tengerrel több fontos, nagy európai folyót érintve.

A beruházás részeként 3380 méter új bicikliút épült, 1230 méteren javították, korszerűsítették a meglévő kerékpárutat, 830 méteren pedig biztonságos, kerékpárral is jól közlekedhető utat jelöltek ki. Emellett – emlékeztet az MTI – a Dera-patak felett létrehoztak egy kerékpáros hidat és kialakítottak három pihenőhelyet, valamint bővítették a közvilágítási hálózatot.

A fórumon részt vett Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere is, aki – egy sajnálatos durrdefekt miatt az élbolytól kissé lemaradva – másokkal együtt kerékpárral érkezett.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere az útavató ünnepségen, a háttérben Bürger Zoltán a Magyar Kerékpáros Klub szentendrei szervezetének képviseletében

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte, hogy a biciklis munkába járáshoz is jelentős segítség az új kerékpárút, és büszkén tette hozzá, hogy azt már az átadási ünnepség előtt birtokba vették a bringások.

Utóbbinak nem mindenki örült a környék lakói közül. Néhányan az átadó ünnepségen hangot is adtak elégedetlenségüknek: a sétányt korábbi nyugalmától megfosztó és a gyalogosokat veszélyeztető megnövekedett biciklis forgalom miatt a kerékpárok sebességét korlátozó szabályozást sürgettek.

Révész Máriusz bírálóan szólt a szentendrei városvezetés „hídellenességéről”, ehhez csatlakozott Hadházy Sándor. Pest megye 3. számú egyéni választókerületének képviselője elmondta: biztos abban, hogy idővel „ezek a kérdések is rendeződnek és a szentendrei városvezetés is fel fogja ismerni, hogy a kerékpáros turizmusban mennyi lehetőség rejlik és fel fogja ismerni Szentendre közönsége is, hogy erre szükség van”.

Fülöp Zsolt az útavató színpadán nem kapott szerepet, de az eseményt követően a város honlapján reagált a vádakra. „A városvezetés nem ellenzi, soha nem is ellenezte a város és a sziget közötti kerékpáros híd megépítését. Csak az nem mindegy, hogy a város mely pontján ér partot a híd” – hangsúlyozta Szentendre polgármestere, ugyanakkor örömét fejezte ki amiatt, hogy új kerékpárúttal gazdagodott a térség.

Szöveg és kép: Bellai László

 

(Kiemelt képen balról jobbra: Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Valter Attila, a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny győztese, Hadházy Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Dobróka Tamás, a kivitelező HE-DO Kft. tulajdonosa és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos)

További cikkeink a témában