Ugrás a tartalomhoz

Becsüld meg a Földet – vetítés és beszélgetés bolygónkról

Moziba és az azt követő beszélgetésre invitáljuk olvasóinkat. Az Ökoparty szervezésében, 2022. március 21-én, hétfőn este 6 órakor a P’Art moziban mutatják be a Kiss the Ground – Becsüld meg a Földet című dokumentumfilmet.

Miként válhat a talaj a klímaváltozás ellen, a bolygónk megmentéséért vívott harc kulcsfontosságú elemévé? Erről beszélgetnek a meghívott szakértő vendégek, Borsos Béla, humánökológus, a Gyűrűfű Alapítvány létrehozója, a Termő televény szerzője, Pető Áron, agrárszakember, a szigetmonostori Biokert alapítója, és Victor András, környezeti nevelő, Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettől. 

Ez a film egy szerelmes üzenet a talajhoz, a termőföldhöz. Ha meg akarjuk menteni a világunkat, sürgősen meg kell mentenünk a talajunkat, hiszen az ipari mezőgazdaság következtében világszerte egyre jelentősebb a talajerózió, pusztít az elsivatagosodás, ezeknek a folyamatoknak évtizedeken belül beláthatatlan következményei lehetnek. A nagyipari módszereket alkalmazó mezőgazdaság a természetben okozott károkat ipari eszközökkel igyekszik kijavítani, ezzel további károkat okoznak, és ez az ördögi kör a termőföld teljesen terméketlenségét okozhatja – erről volt már szó a korábban bemutatott Mérgezett Föld c. filmünkben is, erről szól a Kiss the Ground első része.

A film második fele pedig elköteleződés a regeneratív gazdálkodás mellett, ami egyszerre igyekszik javítani a termőföldek vízmegtartását, szénmegtartó-képességét, és gazdagítani mikroorganizmus-állományát. Itt konkrét kezdeményezések is helyet kapnak, a stáb a fél világot bejárva mutat be példákat, valamint szóba kerülnek a húsevés problémái és a komposztálás is.

Kiss the Ground – amerikai dokumentumfilm 84 perc, 2020

Hogyan járulhat hozzá a talaj újjáélesztése a klímaváltozás megfékezéséhez és az ökoszisztéma helyreállításához? A film a világ különböző pontjain rögzített érzékletes képsorokkal, látványos űrfelvételekkel és grafikákkal mutatja be, hogy miként lehet a Föld termőtalajának megtisztításával és újjáélesztésével hatékonyan megfékezni a klímaváltozást, helyreállítani a pusztulásra ítélt ökoszisztémákat, és megoldani az emberiség bőséges élelmiszerellátását. Az éltető földről szóló pozitívan pörgős, ugyanakkor informatívan mély alkotás nemcsak a klímaharc kirakósához adja meg a hiányzó puzzle-t, de a tájvédelem, a humánus állattartás, a komposztálás és a tudatos élelmiszerfogyasztás területén is inspiratív ismeretekkel szolgál.

További cikkeink a témában