Ugrás a tartalomhoz

Barcsay 120 – Válogatás a Ferenczy Múzeum gyűjteményéből

Barcsay 120 – válogatás a gyűjteményből

 Ferenczy Múzeum, 10. 03 – 12. 13.

Barcsay Jenő (1900–1988) életművét folyamatos festészeti kísérletezések határozták meg. Az Erdély egyik legrégebbi – többek között fejedelmet is adó – családjából származó Barcsay Jenő 1929-től kezdve nyarait rendszeresen Szentendrén töltötte, aztán lassan „ős-szentendrei” lett. Előtte ösztöndíjasként megjárta Párizst, majd Perugiát, Rómát, Firenzét, a Szentendrei Festők társaságához 1929-ben csatlakozott.

Kezdetben monumentális hatású figurális képeket, később a konstrukciót hangsúlyozó tájképeket, majd geometrikus-absztrakt kompozíciókat festett Szentendre ihletésére. A XX. század egyik legmeghatározóbb magyar festőjének művészi látásmódja a klasszikus hagyományok tiszteletéből és a modern művészeti törekvések lendületéből egyszerre táplálkozott. A Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai illetve számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. A puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével egyedülálló életművet hagyott maga után. Festészete mellett jelentős grafikai és murális alkotásai is születtek. 1945-től 1975-ig főiskolai professzorként számos művészgenerációnak adta át elmélyült tudását az emberábrázolásról. Művészeti anatómia című kötetét tizenöt nyelvre fordították le, és a mai napig kulcsfontosságú tankönyvnek számít a művészeti képzésben.

Szentendre, a Duna-parti kisváros távlati látványa, a szűk utcák és jellegzetes épületek folyamatosan látták el festészeti motívumokkal, ezek felkutatására a művész évtizedeken át járta festőállványával a szentendrei tereket, közöket, macskaköveket.

Barcsay közel 200 darabos életmű-válogatását 1977-ben hagyományozta a Ferenczy Múzeumi Centrumra. A művész születésének 120. évfordulója alkalmából a múzeum Barcsay Gyűjteményéből láthat válogatást a közönség.

 

Helyszín: Ferenczy Múzeum

Kurátor: Iberhalt Zsuzsa

Megnyitó: 2020. október 2. 18 óra

forrás: Ferenczy Múzeum

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.