Ugrás a tartalomhoz

Az újjászületett Kmetty Múzeum

A festők és a múzeumok városa, Szentendre december 8-án ünnepelt. Ezen a napon avatták fel a megújult Kmetty Múzeumot, a Ferenczy Múzeumi Centrum rekonstrukcióra váró kismúzeumai közül elsőként – a hazai múzeumok fejlesztését szolgáló Kubinyi-pályázat, valamint Szentendre Város Önkormányzatának támogatásának köszönhetően.

A Fő tér egyik 18. századi, majd később jelentősen átépített kereskedőházát jelölték ki az 1970-es évek második felében Kmetty János festőművész múzeumának. Ekkor ajándékozta a művész özvegye a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának férje művészi hagyatékát. Az épület múzeummá alakításakor az egykori kereskedőházat próbálták rekonstruálni. A Kmetty Múzeum 1981-es megnyitása óta idén került sor először az épület jelentős felújítására, s az európai színvonalú kiállítóterekben végre méltó környezetben lehet bemutatni a hazai avantgárd művészet élvonalához tartozó alkotó életművét.

A Fő tér a Kmetty Múzeumnak kijelölt épület átalakításakor, 1980-1981

A szentendrei kötődésű Kmetty János, a Régi Művésztelep tagja pályafutása alatt végig hű maradt a modern világ összetett tér- és idő-
dimenzióit érzékeltető, széttöredezett formákat ábrázoló kubista ábrázoláshoz, s annak egyéni, sajátos változatát teremtette meg. Kmetty alkotói programjának összegzéseként keresőnek nevezte önmagát.

A Kmetty János – Az örök kereső című új tárlaton Bodonyi Emőke kurátor az életmű keresztmetszetét kívánja bemutatni a Ferenczy
Múzeumi Centrumban őrzött alkotások mellett a hazai köz- és magángyűjteményekből kölcsönzött remekművek – portrék, csendéletek, városképek, fák, házak, aktok segítségével.

A bejárati rész előterében a művészről készült nagyméretű fotókat és legfontosabb kiállításainak felnagyított plakátjait, valamint az épület régi felvételeit tekinthetik meg a látogatók. A tervek szerint az állandó kiállítást időközönként átrendezik a múzeum raktárában lévő és a más gyűjteményekből kölcsönzött művekkel. Az újabb alkotások megismerése mellett a legfrissebb kutatási eredmények is követhetővé válnak így.

Rappai Zsuzsa

Kmetty János: Tájkép, 1917, olaj, vászon, 66,5 × 85 cm © Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, 2018

 

Kmetty János: Gyümölcscsendélet kék vázával, 1930 k.

 

Kmetty János: Csendélet a kertben

További cikkeink a témában