Ugrás a tartalomhoz

ArtKert összművészeti fesztivál a Szentendrei Régi Művésztelepen

Kortárs művészeti élményre hív az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál, ahol koncertek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt 2021. augusztus 27. és 29. között. A Szentendrei Régi Művésztelep kertjében rendezett háromnapos programon többek között fellép a Balkán Fanatik és a Kollár Klemencz Kamarazenekar, akik Lackfi Jánost is vendégül látják. A fesztivál ideje alatt a művésztelep műtermeibe is bepillantást nyerhetünk, és találkozhatunk a művészekkel, miközben számtalan foglalkozás közül választhatnak azok a művészetek iránt érdeklődők, akik maguk is megtapasztalnák az alkotói világ csodáit. A festőműhelyen magunk is festőművészekké válhatunk, de lesz agyagozó workshop, tűzzománcozhatunk és ékszereket is készíthetünk a három helyszínen zajló program keretében. Vár mindenkit a Szentendrei Régi Művésztelep mellett a MANK két galériája: a MANK Galéria és az ÚjMűhely Galéria.

Kiállítások sora várja a látogatókat a programon, összesen hat tárlat tart ugyanis nyitva a program idején a szervező MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából. Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér installációja Color vacui címmel a MANK Galéria terét alakítja át. Átsétálva a galérián, a Szentendrei Régi Művésztelep kertjébe jutva a nyár folyamán megnyíló Szobrok a kertben című kiállítás szobraival találkozhatunk, illetve szabadtéri fotókiállításon ismerkedhetünk meg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáival is. A Művésztelep Jeges Ernő műtermében Inktober címmel fiatal alkotók grafikai tárlata várja a látogatókat, miközben Szentendre Fő terén, az ÚjMűhely Galériában CELLUX – Problem solvedcímmel tekinthetjük meg a kortársékszer- és képzőművészeti kiállítást. Ezen túl Szentendre forgalmas terein sem kell nélkülöznünk a művészetet, a Kortárs köztér című program keretében ugyanis kortárs installációk kapnak helyet a Czóbel parktól a Bizottság ligetig. A MANK jóvoltából a kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkái láthatók a város ikonikus helyein, terein.

Két tárlatvezetés is segít az izgalmas kiállítások megismerésében: Mátrai Erik tárlatán maga a művész kalauzol végig miket, rendhagyó módon pedig a kortársékszer- és képzőművészeti kiállításon Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere tart zenés tárlatvezetést.

Nem maradhat ki a programból a Szentendrét bejáró művészeti séta sem, az
augusztus 28-29-én is megrendezendő szabadtéri program keretében a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatjuk Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézzük. Szó lesz a Ferenczy család Szentendréhez fűződő viszonyáról és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Vajda Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Szentendrei Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetjük az ott alkotó festőművészeket. A Szentendrei Régi Művésztelepen magukkal az alkotókkal találkozhatunk, beszélgethetünk, akik nem mások, mint Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Knyihár Amarilla és Krizbai Sándor.

Ahogy pedig minden évben, idén sem kell lemondanunk a hamisítatlan artkert életérzésről a Szentendrei Régi Művésztelepen: a próbáló zenekarok ritmusára, a műtermek és a fák hűs árnyékában mi magunk is művészekké válhatunk. Megtanulhatjuk a szitanyomás technikáját, és olyan edényeket készítünk, amelyeket a kert virágaival, apró kavicsokkal, gyönggyel, kagylókkal díszítünk. Elsajátíthatjuk a tűzzománckészítés technikáját, például medált is késztíhetünk magunknak, saját festővásznunkat a kezünkbe fogva válhatunk festőművészekké Knyihár Amarilla festőművész segítségével, és még a Kalandozás Pemzlivel című foglalkoztató kiadvány és a hazai festőművészeti hagyományok megismerésén keresztül fedezhetjük fel Magyarország tájegységeit. A természet játékos geometriáját fedezhetjük fel Horváth Lóczi Judit, a Szentendrei Régi Művésztelep képzőművésze segítségével, de lesz még fotóművészeti workshop Eifert János fotóművésszel, készíthetünk lampiont, molinóból tárcát magunknak, lesz szitanyomás és grafikai workshop is.

A képzőművészet mellett számos más művészeti ág is bemutatkozik az ArtKert fesztiválon, így például táncművészek sora érkezik a fesztiválra: a Banquet for Bees című, augusztus 27-ei interaktív előadáson megismerhetjük a méhek életét tánccal, sétával és ehető virágokkal fűszerezve, a Willany Leó Improvizációs Táncszínház előadása augusztus 28-án, a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója Tátikák címmel pedig augusztus 29-én mutatkozik be a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében. A Hangfoglaló Programnak köszönhetően induló zenekarok vezetik fel az esti nagyzenekari fellépőket, így
augusztus 28-án a Balkán Fanatik előtt fellép Szabó Anna Rózsi és a Gidnim’Rém, augusztus 29-én pedig a Lackfi Jánossal kiegészült Kollár Klemencz Kamarazenekar előtt a Rafael Márió Trio és Mayer Fanni is színpadra áll.

A Szentendrei Teátrum jóvoltából számos színművésszel is találkozhatunk: például augusztus 28-án zenés biciklitúra indul a Szentendrei Régi Művésztelepről Fischl Mónika, Balga Gabriella és Papadimitriu Athina vezetésével, a Zenés túra apával című program keretében pedig Feke Pál, Serbán Attila, György Rózsa Sándor és kislányaik vezetésével ismerhetjük meg Szentendrét. Lesz továbbá kertmozi is, ahol A nagy szépség című filmet láthatja a közönség.
Színes programkínálattal készül a MANK a Szentendre Fő terén található ÚjMűhely Galériájában is: w. Horváth Tibor performanszművész előadása és workshopja indítja a programot augusztus 27-én, amelyet a Képmás-est követ, melynek köszönhetően a művésztelepek életébe nyerhetünk bepillantást, vendégként Baksai József és Horváth Lóczi Judit, a Szentendrei Régi Művésztelep művészei lesznek segítségünkre. Workshopokban itt sem lesz hiány, a hétvége folyamán könyvkötészetre, ékszer- és kerámiakészítésre nyílik lehetőség. Míg pedig augusztus 28-án a Fehér Elemér koncertet szervezünk, augusztus 29-én Gergye Krisztián táncművész performansza zárja a programot a Szentendrei Teátrum jóvoltából.

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében, a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Szentendrei Teátrummal együttműködésben valósul meg. A változtatás jogát a MANK fenntartja.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a kozonseg@alkotomuveszet.hu címen keresztül.

 

Forrás: MANK Galéria / www.alkotomuveszet.hu

További cikkeink a témában