Ugrás a tartalomhoz

A molinón: Virág Flóra

Flóra 1996-ban született, 12 éves korában kezdett el vitorlázni. Jelenleg az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing szakán végzős hallgató, s egy sportolói program segítségével hangolja össze tanulmányait az élsporttal.

 

Miért éppen a vitorlázás felé fordult a figyelmed?
Szüleim vitorláznak, így a család hatására választottam ezt a sportágat. Nővérem már versenyző volt, mikor én elkezdtem megismerkedni a kishajós vitorlázással 12 éves koromban. Hamarosan, fél év múlva bekerültem a versenyzésbe is.

Mi tetszik a vitorlázásban?
Például az, hogy a természeti adottságok felhasználásával alakítjuk taktikai döntéseinket a versenyzés során. A versenyen kialakuló helyzetek, a küzdés, a hajó sebessége, dinamizmusa magas adrenalinszintet eredményez bennem, aminek hatására úgy érzem magam a vízen, hogy mindenre képes vagyok, hogy minden lehetséges.

Kivel és hogyan edzel?
A Balatonon minden alkalmat kihasználva edzünk versenytársammal, Molnár Dáviddal, ezen kívül olasz edzőnkkel, Federica Salvá-val a Garda-tavon is. A külföldi versenyek tengeren szoktak lenni, így rengeteget vitorlázom a tengeren is. A nemzetközi versenyek, az Európa- és világbajnokságok helyszínén szintén edzünk a verseny előtt egy hetet, hogy felmérjük a helyi szélviszonyokat, a hullámzás és az áramlás sajátosságait.

Milyen eredményeket értél el idáig?
2012-ben megnyertem az Ifjúsági Európai Ranglistát Laser 4.7-ben. Ez volt az első̋ kiemelkedő̋ eredményem nemzetközi mezőnyben. 2013-ban az Ifjúsági Világ- és Európa-bajnokságon a 8. helyen végeztem legjobb magyarként.

Ifjúsági korosztályban négyszeres női magyar bajnok vagyok. 2014-ben átültem a vegyes páros felnőtt olimpiai hajóosztályba, Nacra 17-be. A legjobb nemzetközi eredményeim: 2014: ISAF Ifjúsági Világbajnokság 6. hely (Tavira, Portugália), illetve Junior Európa-bajnokság 9. hely (La Grande Motte, Franciaország); 2015: Junior Világbajnokság 9. hely (Aarhus, Dánia); 2017-ben a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon a legjobb női kormányosként futottam be az összetett lista 27. helyén egy 20 lábas katamaránnal.

A közel- és a távolabbi jövőt tekintve milyen terveid, céljaid vannak?
Célom a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokon való részvétel, és ott a lehető legjobb eredmény elérése versenytársammal, Molnár Dáviddal. Hosszú távú céljaim között szerepel a részvétel a 2024-es és 2028-as olimpiai játékokon is.

Idén is indulsz a balatoni Kékszalag vitorlásversenyen?
Tervezem a részvételt az 50. Kékszalagon, azonban még nem tudom, hogy milyen hajóval. Ez a hetekben fog kiderülni.

További cikkeink a témában